Det är ett felaktigt resonemang som många gör här att en investering skulle löna sig bara man slår ut den på tillräckligt lång tid. Antingen är en investering lönsam eller så är den inte det (eller så går den exakt jämnt upp men det är mer en matematisk/teoretisk möjlighet).

Räntekostnad har man hela tiden, livslängd och underhållskostnader bör man givetvis ange så realistiskt som möjligt.

Jag skulle gissa på att det i TS fall blir en förlustaffär med bergvärme. Från första dagen och oavsett om man ser det på 10 eller 50 års sikt (vad det nu betyder).
 
  • Gilla
Enk Projektet
  • Laddar…
Om din nuvarande panna + brännare är såpass bra att de håller 5-10 år till utan utlägg så är det svårt att få en värmepump att gå med vinst inom rimlig tid.. Beror på din totala värmeförbrukning också. I större hus med större förbrukning kan det löna sig bättre än i mindre hus.
Har du bästa verkningsgrad på ditt nuvarande system och går det att justera in enkelt till en ekonomisk förbränning? För gamla pannor kan man få dra av på verkningsgraden och då blir värmepump snabbare en lönsam affär.
Måste du byta till större radiatorer ordna mekaniskt ventilation och kanske avfuktning i källaren blir det också kostnader som ska räknas in. Har man lån på huset ska man räkna in räntekostnaden också på det man lägger ut på värmepumpen.

Många har tidigare räknat fel och trott att en bergvärmeanläggning håller i evighet. Därifrån kommer nog föreställningen att bergvärme alltid lönar sig.

Kul tråd förresten med många underhållande inlägg. :D
 
  • Gilla
darth_vader och 1 till
  • Laddar…
Några andra nackdelar att ta med i beräkningen är att källaren kanske behöver fler radiatorer eftersom pannan håller den varm idag, samt frågetecknet kring framledningstempraturen i systemet.
 
johanpelle skrev:
Har man lån på huset ska man räkna in räntekostnaden också på det man lägger ut på värmepumpen.
Kul tråd förresten med många underhållande inlägg. :D
Det är sant som Du säger, men räntekostnaden finns oavsett om man redan har degen eller måste låna.

Sen får man inte glömma att med pelletseldning får man dra sig undan vid lämpliga tillfällen och dola på lite. Det ger egen kvalitétstid :cool: I långa loppet är det svårt att skylla på vpn:s behov av TLC (y)
 
Lillkorpen skrev:
Det ger egen kvalitétstid :cool: I långa loppet är det svårt att skylla på vpn:s behov av TLC (y)
Om du bara visste hur många timmar man kan lägga på att hitta den optimala kurvlutningen ;).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.