33 049 läst · 83 svar
33k läst
83 svar
Braskaminen brinner inte särskilt bra
Du inte så fel ute som du kan tro.
Hoppa över de två stora bitarna första 20min.
Lägg in lite fler av småbitarna, fast i pyramidformation istället för pagod.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lägereld#Olika_typer_av_eldar
Lägg papper och lite ljusstumps rens på pappret under pyramiden.
Du kan också ha lite granved med i startbrasan om du hittar det i högen.
Du har två böjda handtag i underkant av luckan. Högra sidan styr luckan och vänstra det rundra rostret i mitten av eldstaden. När du ska tända så kan du dra i det handtaget ett par gånger och lämna det öppet nedåt. Då kommer syretillförseln kommer primärt under elden, istället för i sidan. Det brukar underlätta lite.
Dom stora bitarna kräver rätt mycket värme för att bli genomvarma och börja förgasas.
När jag eldar i sån kamin så är dom bitarna långtidsbitarna, som läggs på glödbädd.
Om du har mycket ljusstumpar över hemma så kan du ta en gammal konservburk och smälta ljusstumparna i burken i ett kokande vattenbad. Sen knycklar du till halva tidningssidor och doppar i ljusmassan, så du får eldstartarpapper att använda starten av elden.
Hoppa över de två stora bitarna första 20min.
Lägg in lite fler av småbitarna, fast i pyramidformation istället för pagod.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lägereld#Olika_typer_av_eldar
Lägg papper och lite ljusstumps rens på pappret under pyramiden.
Du kan också ha lite granved med i startbrasan om du hittar det i högen.
Du har två böjda handtag i underkant av luckan. Högra sidan styr luckan och vänstra det rundra rostret i mitten av eldstaden. När du ska tända så kan du dra i det handtaget ett par gånger och lämna det öppet nedåt. Då kommer syretillförseln kommer primärt under elden, istället för i sidan. Det brukar underlätta lite.
Dom stora bitarna kräver rätt mycket värme för att bli genomvarma och börja förgasas.
När jag eldar i sån kamin så är dom bitarna långtidsbitarna, som läggs på glödbädd.
Om du har mycket ljusstumpar över hemma så kan du ta en gammal konservburk och smälta ljusstumparna i burken i ett kokande vattenbad. Sen knycklar du till halva tidningssidor och doppar i ljusmassan, så du får eldstartarpapper att använda starten av elden.
Redigerat:
Jag kan se att du har för få och för stora vedklabbar.
Gör så här;
Lägg 2 eller 3 stora vedklabbar i botten.
Bygg upp en "pyramid" genom att lägga klabbar tvärs lagret under med mindre och mindre klabbar desto högre upp.
Det räcker inte med 2 klabbar kanske 30-40 cm högt - torr ved.
Håll dörren på glänt (ca 2-3 cm öppen). Kanske ca 5-10 min, men begränsa dig inte i tid utan
elden måste brinna med "kraft" innan du stänger.
Gör så här;
Lägg 2 eller 3 stora vedklabbar i botten.
Bygg upp en "pyramid" genom att lägga klabbar tvärs lagret under med mindre och mindre klabbar desto högre upp.
Det räcker inte med 2 klabbar kanske 30-40 cm högt - torr ved.
Håll dörren på glänt (ca 2-3 cm öppen). Kanske ca 5-10 min, men begränsa dig inte i tid utan
elden måste brinna med "kraft" innan du stänger.
Det syns tydligt på dina bilder att du aldrig får något drag genom skorstenen, det blir rök som inte drar ut direkt utan samlas framför glaset.
Sen undrar jag hur torr veden är? När togs den ner? Visst kan det vara lite tjurigt att tända ibland, men så svårt ska det inte vara. Hur svårtänt det är tycker jag har en viss samverkan med vädret, är det rejält kallt ute brukar det vara lättare.
Sen undrar jag hur torr veden är? När togs den ner? Visst kan det vara lite tjurigt att tända ibland, men så svårt ska det inte vara. Hur svårtänt det är tycker jag har en viss samverkan med vädret, är det rejält kallt ute brukar det vara lättare.
Ja, med kallare väder blir det också ett kallras (eller kall luftpelare) i skorstenen. Denna "propp" måste bort lämpligtvis genom att elda en tidning eller liknande så varmluften stiger upp och draget förbättras.vectrex skrev:
Tack för svaren.
Veden är helt torr, har legat inomhus i 3+ veckor.
Innan jag startar elden kan man känna hur det drar rejält med kalluft inuti kaminen, så det borde ju inte vara något problem...
Ska prova era metoder som ni tipsade om, men det som är så konstigt är att det här sättet har alltid fungerat för mig förut.
Funderar på om det är något som är fysiskt sönder. Alltså, om jag drar ner luftspjället till max så kan jag fortfarande känna hur det drar kalluft. Ska det vara så?
Veden är helt torr, har legat inomhus i 3+ veckor.
Innan jag startar elden kan man känna hur det drar rejält med kalluft inuti kaminen, så det borde ju inte vara något problem...
Ska prova era metoder som ni tipsade om, men det som är så konstigt är att det här sättet har alltid fungerat för mig förut.
Funderar på om det är något som är fysiskt sönder. Alltså, om jag drar ner luftspjället till max så kan jag fortfarande känna hur det drar kalluft. Ska det vara så?
Menar du dra ner luftspjället till min?
Ja, det blir inte helt tätt ändå, så lite drag får du allt räkna med.
3 veckor inomhus, ja men hur länge har det legat för torkning utomhus.'Från vår till höst (över sommaren) är väl ett minimum för att få hyfsat torr ved. Helst ett års torkning i väl ventilerat utrymme utomhus under tak....
Ja, det blir inte helt tätt ändå, så lite drag får du allt räkna med.
3 veckor inomhus, ja men hur länge har det legat för torkning utomhus.'Från vår till höst (över sommaren) är väl ett minimum för att få hyfsat torr ved. Helst ett års torkning i väl ventilerat utrymme utomhus under tak....
Hej
Ryker det in? Det verkar inte vara något drag? Prova att lägga in 2 tidningssidor utan att knyckla ihop tänd med dörren på glänt, tänd på, efter en stund borde det ta sig ordentligt och kall luft proppen i skorstenen är borta.
Funkar detta är nästa steg att börja med tändveden, men får du inget drag av tidningssidorna, måste proceduren upprepas till dess att det tar sig, syns o hörs
Ryker det in? Det verkar inte vara något drag? Prova att lägga in 2 tidningssidor utan att knyckla ihop tänd med dörren på glänt, tänd på, efter en stund borde det ta sig ordentligt och kall luft proppen i skorstenen är borta.
Funkar detta är nästa steg att börja med tändveden, men får du inget drag av tidningssidorna, måste proceduren upprepas till dess att det tar sig, syns o hörs
Medlem
· turkiet
· 553 inlägg
Läste igenom lite snabbt o slarvigt men vid upptändningsfasen kan jag inte se att glasluckan är öppen !
Eller ser jag fel ,ska vara öppen 5-10 cm till elden tagit sig i tändveden och du fått värme/drag i skorsten.
Eller ser jag fel ,ska vara öppen 5-10 cm till elden tagit sig i tändveden och du fått värme/drag i skorsten.
Medlem
· Östergötland
· 822 inlägg
Elda på bara, men dessa kaminer verkar ju kräva betydligt mer av eldaren än min moderna vedpanna som ger hela värme- å varmvattensbehovet med några minuters insats varannan dag...
Du skriver att veden legat inomhus i 3 veckor. Om veden var färsk eller sur innan så är det långt ifrån tillräckligt för att få veden att torka. När togs veden ner och när klövs den? Om det var tidigt i våras och den förvarats på rätt sätt så kan det räcka annars är minst 2 vårar en bra tumregel!
Tack för svaren. Blir mycket att svara på, och det är jobbigt utan att kunna citera fler stycken samtidigt.
Vissa säger att man ska ha gott om utrymme så veden kan andas, och nu säger någon att det ser för glest ut?
Enligt Contura så är luckan i tändningsläge när man har skjutit till den, men utan att låsa den. Eller ska man ha rejält öppet på 10 cm? Blir så förvirrad av olika råd
Men den videon var bra, den fanns minsann inte på min DVD. Men han använder ju hur mycket tändved som helst? Och den tändveden vi använder är ju jätteliten jämför med deras.
Vissa säger att man ska ha gott om utrymme så veden kan andas, och nu säger någon att det ser för glest ut?
Enligt Contura så är luckan i tändningsläge när man har skjutit till den, men utan att låsa den. Eller ska man ha rejält öppet på 10 cm? Blir så förvirrad av olika råd
Men den videon var bra, den fanns minsann inte på min DVD. Men han använder ju hur mycket tändved som helst? Och den tändveden vi använder är ju jätteliten jämför med deras.