889 968 läst · 10 396 svar
890k läst
10,4k svar
Elräkning på 16000 kr för december
Du kan inte bara hänvisa till Sveriges BNP per capita för att "tala om" hur djäkla BRA svenskarna har det!Dan_Johansson skrev:
Den här killen har kollat upp hur saker ligger till rätt "noga" & skriver:
CITAT ur boken Girig-Sverige av Andreas Cerveka
År 2012 angav banken att de fattigaste 50 procenten av vårt lands befolkning ägde sammanlagt 3,3 procent av den samlade förmögenheten. De översta 10 procenten kontrollerade 71,5 procent och topp-1-procenten 30,6 procent.
2020 hade de fattigaste 50 procentens andel rasat till minus 2,4 procent, det vill säga skulderna var större än tillgångarna. Sämst hade det gått för de understa 10 procenten.
Topp 10- och topp 1-procentens andelar hade samtidigt stigit rejält, 2020 var de enligt Credit Suisse 74 procent respektive 34,9 procent.
Alltså: de som äger minst i Sverige har halkat efter rejält, medan de som äger mest dragit ifrån
Det betyder i klartext att svenskarna är ett rikt folk, men att denna rikedom är betydligt mer ojämnt fördelad än i många andra länder.
SLUT CITAT
Tycker du fortfarande det är lite "magstarkt" ?
Och förstår du på riktigt hur hårt väldigt många i Sverige drabbas av detta ?
Oxfile....BMW....Ehhh
Allvetare
· Västra götaland
· 9 126 inlägg
Har du något bättre mått för att jämföra ekonomisk aktivitet i olika länder?
Ekonomisk aktivitet som du kallar det ,säger ingenting om hur mycket eller lite kapital genomsnittet har att använda för sin överlevnad.Dan_Johansson skrev:
Presenterade ett exempel på människor i Berlin jämfört med Stockholm förut, och bifogade deras medianinkomster samt den totala prisnivån för privat konsumtion inom EU.
Tog också med temperaturskillnader samt beräkning på energiåtgång i % baserat på DUT.
Då kan man åtminstone tolka skillnaderna & förutsättningen för en "rättvis" elmarknad" mellan 2 människor i 2 olika EU länder.
Studera i stället ett EU lands snitt-invånares förutsättningar & jämför med ett annat EU lands snitt-invånares förutsättningar.
Att flera ggr bara nämna BNP per capita, säger egentligen ingenting om "verkligheten" för stora delar av befolkningen.
Varför gör du inte det själv, utan i stället jämför de rikaste med den fattiga halvan inom landet?
Du kan ju föregå med gott exempel om det nu är så du tycker man bör göra. Den jämförelse säger verkligen ingenting.
Du kan ju föregå med gott exempel om det nu är så du tycker man bör göra. Den jämförelse säger verkligen ingenting.
??...Vad menar du?D Daniel 109 skrev:
Jag har inte jämfört den rikaste med den fattigaste halvan!
EU har antagit en förordning som innebär att alla medlemsländer från och med den 1 december i år ska införa ett elpristak för elproduktion som har låga marginalkostnader. Det gäller därmed stora delar av den svenska produktionen. Taket ska vara 180 EUR/MWh i hela unionen. Syftet är att lindra de skenande priserna som förutom att ställa till det för privatpersoner och företag leder till mycket stora övervinster för många elproducenter. Vidare ska länderna enligt förordningen sträva efter en minskad förbrukning på 10%, samt att även särskilt minska förbrukningen vid topplast.C cotillion skrev:
https://www.regeringen.se/4a8572/co...mma-till-ratta-med-de-hoga-energipriserna.pdf
Vår regering verkar inte prioritera detta, och har gått ut med att ett pristak kan komma på plats tidigast i mars.
https://www.regeringen.se/pressmedd...k-for-elproducenter-tidigast-i-mars-nasta-ar/
Polen har någon form av pristak som jag uppfattat det gör att de uppfyller kraven från EU, dock osäkert om de hade detta på gång redan innan, och om det påverkar deras spotpris?
https://www.dentons.com/en/insights/alerts/2022/november/11/new-limits-on-energy-prices
Vem som inte är lagspelare och varför kan man ju fundera på.
Det är väl knappast ett pristak det handlar om? Jag orkade inte läsa hela dokumentet, stod det något av intresse? I början var det ju bara upprapningar av självklarheter.
Dessa pristak är ju intressanta, för konsumenter förstår jag hur det fungerar. Men för producenter? Hur ska marknaden fungera exakt med dessa pristak och hur kommer det hjälpa oss? Om de producenter med låga bränslekostnader får mindre pengar men man ändå tillämpar marginalprissättning så blir det ju konstigt.
Blir det som en extra vinskatt för kraftverk med för bra marginal? Jag hittar inte det konkreta förslaget.
Intäktstak kanske är en mer korrekt benämning.D Daniel 109 skrev:
Som svar på hur det är tänkt att hjälpa slutkunderna, Artikel 10.1:
"1. Medlemsstaterna ska säkerställa att alla överintäkter till följd av tillämpningen av taket för marknadsintäkter används på ett riktat sätt för att finansiera åtgärder till stöd för elslutkunderna som mildrar effekterna av de höga elpriserna på dessa kunder."
Hela det där förslaget var ett rätt märkligt inspel. Allt det handlar om är att beskatta producenter för att få pengar till att kompensera kunderna, det sänker inte marknadspriset. I Sverige skulle dessutom endast kärnkraften, karlshamnsverket och vindkraften omfattas, och när det blåser har vi inget problem ändå.E ErikAdolfsson skrev:EU har antagit en förordning som innebär att alla medlemsländer från och med den 1 december i år ska införa ett elpristak för elproduktion som har låga marginalkostnader. Det gäller därmed stora delar av den svenska produktionen. Taket ska vara 180 EUR/MWh i hela unionen. Syftet är att lindra de skenande priserna som förutom att ställa till det för privatpersoner och företag leder till mycket stora övervinster för många elproducenter. Vidare ska länderna enligt förordningen sträva efter en minskad förbrukning på 10%, samt att även särskilt minska förbrukningen vid topplast.
[länk]
Vår regering verkar inte prioritera detta, och har gått ut med att ett pristak kan komma på plats tidigast i mars.
[länk]
Polen har någon form av pristak som jag uppfattat det gör att de uppfyller kraven från EU, dock osäkert om de hade detta på gång redan innan, och om det påverkar deras spotpris?
[länk]
Vem som inte är lagspelare och varför kan man ju fundera på.
(Och det gäller inte naturgas som är det som oftast sätter vårt skyhöga pris)
https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12999-2022-INIT/sv/pdf1. Det tak för marknadsintäkter som föreskrivs i artikel 6 ska tillämpas på marknadsintäkter från försäljning av el producerad från följande källor:
a) Vindenergi.
b) Solenergi (termisk solenergi och solcellsenergi).
c) Geotermisk energi.
d) Vattenkraft utan vattenmagasin.
e) Biomassabränsle (fasta eller gasformiga biomassabränslen), utom biometan.
f) Avfall.
g) Kärnenergi.
Åh nej, ytterligare en supermegafond á la flaskhalsintäkterna alltså(?)E ErikAdolfsson skrev:
Påverkar inte priset men staten får ökade intäkter som kan ges i stöd till hushållen.C cotillion skrev:Hela det där förslaget var ett rätt märkligt inspel. Allt det handlar om är att beskatta producenter för att minska vinsterna, det sänker inte marknadspriset. I Sverige skulle dessutom endast kärnkraften, karlshamnsverket och vindkraften omfattas, och när det blåser har vi inget problem ändå.
[länk]
I Norge tar staten 90% av kostnaden över 70öre för hushåll. Inte alla länder är lika rika som Norge men med höjd skatt ökar förutsättningarna.