888 884 läst · 10 396 svar
889k läst
10,4k svar
Elräkning på 16000 kr för december
klarar vi av det med miljöbalken och domstolarna?G Galten skrev:
Det tar nog ungefär lika lång tid..
import..?
Ska vi bli som Europa?
aldrig... nä nä..
Ingen ryssrädsla men nej över att vara beroende av andra...
Som en övergångslösning kanske tills vi byggt upp ny kärnkraftseffekt? Vi saknar iaf effekt i Skåne nu.Maskintok skrev:
Men detta är ju bara egna spekulationer
alltid roligt med såna..men all basproduktion behöver ju testas emot miljöbalken..G Galten skrev:
Så om tillståndsprövning tar ca 5 år i MMD och överklagan där tar 7 år i MÖD . Så kommer det ju att dröja så länge att vi redan har solceller på alla hus och ett eget verk av någon typ som förser nätet med energi..
För att ens kunna ha lamporna på..
Har man bestämt att naturgas är miljövänligt så är det det som gäller. Dessutom ingår ju "natur" i namnet och då kan det väl inte vara skadligt? Om gasen skulle ta slut eller bli för dyr kanske man kan börja kalla kol för naturkol i fortsättningen.G Galten skrev:
som jag ser det, få igenom ett undantag i eu så vi kan kapa kablarna till kontinenten tills de tar ansvar för sin energi politik och slutar våldta vårat nätG Galten skrev:Känns som Sverige har både ett kortsiktigt och ett långsiktigt problem att lösa.
Det kortsiktiga problemet är att svenska konsumenter måste betala tyska elpriser som är höga pga en havererad energipolitik i Tyskland. Det är fullständigt orimligt att vi både stöttar tyskarna och samtidigt blir straffade (vi får ju dessutom miljöproblemen från elproduktionen här, som förstörda vattendrag)
Vet ni om det finns några idéer på hur detta kan lösas? En möjligtvis helt galen idé vore att staten bestämde elpriset för svenska konsumenter. ”År 2022 kostar en kWh 78 öre i Sverige”. Priset borde vara tillräckligt högt för att ge fina marginaler till producenterna för återinvesteringar. El som blir över kan exporteras till världsmarknadspris. Ev importerad (dyr) el får staten betala mellanskillnaden för.
Det långsiktiga problemet är att vända skutan så vi inte hamnar i den situation som Tyskland är i idag. Dvs se till att vi har en bra blandning av energislagen i framtiden.
sverige först!
och bli beroende av putin?G Galten skrev:
tror du tyskarna vågar säga bu till putin om något nu för tiden?
Det hade fungerat om vi lämnade det gemensamma elhandelsavtalet. Vi har också tillräcklig kapacitet i produktion att göra det men i interna elöverföringen saknas en del kapacitet. Det har man valt att inte lägga pengar på eftersom vi idag nyttjar utländska kablar för att lösa det. Skulle vi klippa kablarna måste vi förstärka överföringen inom landet.jag tror inte att den linjen drivs av någon politisk inriktning idag. Att hindra producenter att tjäna pengar på en öppen marknad har nog ingen velat göra. Elmarknaden är bara en av alla avregleringar vi gjort
G Galten skrev:Jag har extremt dålig koll på reglerna som styr elhandeln, men antar att de mest gäller över gränserna? Inom landet borde man väl få handla till vilket pris man vill.
Mitt lilla förslag är ju direkt planekonomiskt och funkar troligen bara om Sverige är till 99.9% självförsörjande på el.
Oavsett lösning så är det en orimlig situation idag att stora nettoexportörer som Sverige skall lida av att andra länder missköter sej. Finns det några lösningar som legat uppe på bordet? Några EU-regler får vi nog räkna med att bryta mot gissar jag..
En femtedel av de investeringar som görs i svensk vindkraft de senaste åren kommer från dotterbolag till kärnkraftsjätten General Nuclear Power Corporation, CGN, ett statligt kinesiskt bolag (SR 15/2 2020). Bolaget är bland annat storägare i vindkraftsparken utanför Piteå, som är under uppbyggnad och ska bli en av Europas största.Z Zodde skrev:
Detta dotterbolag missbrukar subsidier och säljer sina anläggningar till underpris till utländska huvudägaren?S JockeEinarson skrev:En femtedel av de investeringar som görs i svensk vindkraft de senaste åren kommer från dotterbolag till kärnkraftsjätten General Nuclear Power Corporation, CGN, ett statligt kinesiskt bolag (SR 15/2 2020). Bolaget är bland annat storägare i vindkraftsparken utanför Piteå, som är under uppbyggnad och ska bli en av Europas största.
Det sa jag inte, för det vet jag inte. Dessutom så behöver de väl inte sälja till underpris till själva, eller vad skulle skälet till det vara? Däremot, så kan de ju skruva på, eller snarare av, när vi befinner oss i ett elintensivt läge för att vi ska göra kineserna till viljes av något skäl, så rent säkerhetspolitiskt är det minst lika illa som Nordstream.Z Zodde skrev:
Inlägget jag skrev (som du svarade på) efterlyste nån form av bevis för att utländska ägare missbrukar subsidier och flyttar all vinst utomlands...S JockeEinarson skrev:Det sa jag inte, för det vet jag inte. Dessutom så behöver de väl inte sälja till underpris till själva, eller vad skulle skälet till det vara? Däremot, så kan de ju skruva på, eller snarare av, när vi befinner oss i ett elintensivt läge för att vi ska göra kineserna till viljes av något skäl, så rent säkerhetspolitiskt är det minst lika illa som Nordstream.
Ursprungliga inlägget "vindkraften byggs i Sverige med utländska företag/fonder som startar svensk bolag, bygger vindkraftverken och säljer sedan denna billigt till sina ägare, kan även gå med förlust. Har då fått mycket rabatt på inkopplingsavgifter till nätet samt bidrag då de producerar ”grönt”. Utländska ägarbolaget säljer sedan elen till marknadspris. Mycket lite skattekronor stannar i Sverige"
Problemet så här långt har varit den kraftigt ökade exporten.G Galten skrev:Japp, och just nu har vi i Sverige ett rätt balanserat system. Vindkraft och vattenkraft i lagom proportioner tillsammans med kärnkraft i botten lirar fint ihop Lite mer effekt i Skåne så hade vi haft ett fint system
Men om vi skrotar kärnkraften och samtidigt ökar vårt effektbehov till t.ex 30.000 MW och det inte blåser då täcker vattenkraften upp runt 10.000 MW. De resterande watten måste då komma från de där vätgasbränslecellerna, som ingen ännu sett. Eller så får vi släcka ner.