@WillyWonka det lär vara max 12V till dom lamporna.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Mikael_L Mikael_L skrev:
Jag började precis fundera på om detta helt säkert stämmer.

Jag antar att du (liksom jag själv) går på kap 521 i elinstallationsreglerna:

521.8 Kretsuppbyggnad
521.8.1
Ledare som tillhör samma krets ska inte dras via olika flerledarkablar, elinstallationsrör, kabelkanaler eller elkanaler utom då flera flerledarkablar som tillhör samma krets installeras parallellt. Då flerledarkablar installeras parallellt ska varje kabel innehålla samtliga faser.


Men så gick mina tankar vidare och jag började fundera på ifall PE-ledare verkligen räknas höra till strömkretsen.
SS4364000 är inte övertydlig på den punkten, på något ställe jag hittat i alla fall. Men jag får känslan att antingen är standarden bara lite allmänt slarvig med begreppet eller så anses PE inte höra till kretsen.

Inte nu för att jag i praktiken är av annan åsikt än dig, men som vanligt älskar jag att vrida och vända på standarder och paragrafer. :)
Låt oss vända på några stenar till då.

521.8.1 tycker jag inte är riktigt tillämpbar på skyddsledare då den mer verkar handla om att hålla samtliga strömförande ledare tillsammans för att minska magnetfälten.

Vi har också 543.6 som säger
Där överströmsskydd används för skydd mot elchock ska skyddsledaren ingå i, eller förläggas i omedelbar närhet av, det ledningssystem där tillhörande spänningsförande ledare är förlagda.
Anledningen till detta krav är naturligtvis (tror jag) att man behöver ha kontroll över skyddsledarens resistans för att säkerställa och bibehålla villkoren för automatisk frånkoppling.
En annan stark anledning är att undvika risken för att skyddsledaren kopplas bort av misstag, vilket kan hända om den ”nallas” från en annan gruppledning

Det som kanske förvillar är andra regler som antyder att det skulle vara tillåtet med en separat framdragen skyddsledare, som
543.1.3
Separat framdragen skyddsledare som inte ingår i matande kabel ska ha minst följande area:
– 2.5 mm² om den är skyddad mot mekanisk skada.
– 4 mm² om den inte är skyddad mot mekanisk skada.
543.2.1
Som skyddsledare kan användas … fast installerade isolerade eller oisolerade ledare
Detta handlar troligen om skyddsutjämningsledare, i vart fall inte skyddsjordsledare.

Frågan har varit uppe tidigare där man velat komplettera en kabel med en extra ledare (skyddsledare då) för att kunna nyttja TN-S. Där sägs att Elsäkerhetsverket bara i mycket speciella fall medgett att skyddsledare dras i separat kabel, med villkoret att det handlar om fast förläggning, att kablarna dras tillsammans och binds ihop med najning, band, tape eller på liknande sätt.
 
  • Gilla
Anders Björk och 3 till
  • Laddar…
Mikael_L
Härligt att det alltid finns någon som vridit på reglerna något fler varv än en själv, så det går att få svar (på tal) ... (y) :geek:
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Öl och el är livet det
anim_32.gif
 
  • Gilla
Leif i Skåne och 2 till
  • Laddar…
W WillyWonka skrev:
Är det så illa som det ser ut i denna italienska skapelse?
Vackert men farligt
 
W WillyWonka skrev:
Är det så illa som det ser ut i denna italienska skapelse?
Var hittade du bilderna?
Länk till sidan?
 
Huvudbrytaren Asgarvad skrev:
Vackert men farligt
Om det är 12V (eller 24V) som jag misstänker att det är så är det inte det minsta farligt.
 
  • Gilla
hsd
  • Laddar…
Demmpa Demmpa skrev:
Om det är 12V (eller 24V) som jag misstänker att det är så är det inte det minsta farligt.
Iaf inte vad gäller beröring. Men man har fortfarande kortslutningsrisken som man inte skall underskatta i 12V/24V sammanhang.

Den är antagligen inte så stor här (Klockarmband av metall när man skall damma av den? Nej, antagligen svårt att få kontakt) och det finns säkert någon strömbegränsning som minimerar riskerna just med den här lampan.

Jag har personligen dock en stor respekt för bil/förbrukningsbatterier varje gång jag är och arbetar innan säkringarna (använder exv så kort fast nyckel att den inte når mellan polerna). ~1000-1500A kortslutningsström är inte att leka med, även om spänningen "bara" är 12V...
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
tommib
Tror att jag har nämnt det förut men jag har råkat kortsluta startbatterigruppen på ett Strf90 en gång. Jävlar vilken smäll det blev, tur att det inte blev några skador mer än ett brännmärke på nyckeln....
 
  • Gilla
ricebridge och 2 till
  • Laddar…
Demmpa Demmpa skrev:
Var hittade du bilderna?
Länk till sidan?
Bilderna är mina egna, går att låna. Billigt.
 
Demmpa Demmpa skrev:
@WillyWonka det lär vara max 12V till dom lamporna.
Ja lågvolt är helt ofarliga? Kommer ihåg när jag skulle byta 12 volts lampa i en gammal julgransbelysning. Fick bara loss glaset så jag var tvungen att ta tag i hylsan. Tänkte inte på att jag kom i kontakt med röret till värmeelementet vilket resulterade i att jag fick en rejäl stöt. Så en taklampa med seriekopplade 24 voltslampor och jordad kontakt i taket borde vara lika farliga som oisolerade 230 voltare.
 
richardtenggren
Jag råkade sätta fingret i uttaget på sekundärsidan av en trafo till ett CCFL-rör, på den tiden när jag var liten och hade ljus i datorchassiet. Tror det var 48 kV jag fick i fingret, strömmen var väl obetydligt ”stor”, men det blev två brännhål och luktade lite som nystekt bacon ;)
Kontentan är att det är ström man ska passa sig för ;)
 
tommib
N nallepu skrev:
Ja lågvolt är helt ofarliga? Kommer ihåg när jag skulle byta 12 volts lampa i en gammal julgransbelysning. Fick bara loss glaset så jag var tvungen att ta tag i hylsan. Tänkte inte på att jag kom i kontakt med röret till värmeelementet vilket resulterade i att jag fick en rejäl stöt. Så en taklampa med seriekopplade 24 voltslampor och jordad kontakt i taket borde vara lika farliga som oisolerade 230 voltare.
Det beror på tre saker. Första saken är om 12V-kretsen är skyddsseparerad från elnätet. Om den är det spelar det ingen roll om då håller i ett element eller annat, det går ändå ingen ström. Däremot kan du naturligtvis sluta kretsen genom att hålla en tåt i vardera hand. Den andra saken är just 12/24V(DC). Med den spänningen krävs det i princip att du slickar på sladdarna för att få strömgenomgång. Den tredje saken är om det finns någon säkring i sekundärkretsen eller om den är strömbegränsad på något annat sätt.

Om det nu var en gammal julgransbelysning så var det inte ovanligt med 19-20 st 12V lampor i serie (vilket blir 228-240V). Dessa slingor är livsfarliga och väldigt lätta att göra bort sig med, exakt på det sättet du gjorde. Att de tilläts var troligen bara för att man fortfarande körde med "isolerad miljö" som ena skyddsbarriären. Den som vi hade hemma när jag var barn såg inte ut att vara mer än en FK i serie mellan "ljusen"...
 
Jag tycker respekt för el är viktigt, men det går till överdrift ibland.
Leve minimalismen!
Tänd glödlampa monterad på en enkel träplatta med fyra skruvar, symboliserar minimalistisk elinstallation.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Gilla
tobbbias och 12 till
  • Laddar…
tommib tommib skrev:
Om det nu var en gammal julgransbelysning så var det inte ovanligt med 19-20 st 12V lampor i serie (vilket blir 228-240V). Dessa slingor är livsfarliga och väldigt lätta att göra bort sig med, exakt på det sättet du gjorde.
Ja, om de är "livsfarliga" vet jag inte. Men eftersom folk inte är vana vid seriekoppling så finns det ett spännande felfall och det är just när en lampa är urskruvad och man tar i sockeln. Då ligger 230V på den sockeln gentemot jord eftersom strömmen genom slingan är noll (i stort sett).

Nu sjunker spänningen ganska snabbt när ström börjar flyta eftersom den maximala strömmen ligger runt 100mA (mellan tummen och pekfingret) vid drivspänningen som i lika runda slängar ligger mellan 10V och 15V eller så per lampa. Så som strömkälla betraktat så har julgransslingan som helhet starkt fallande karaktäristik.

Jag orkar inte räkna ut ström/spänning när den blir som värst och därmed avgöra hur farlig den är, men den är mycket beskedligare än om man sticker strumpstickorna i ett vägguttag. Nu måste man vara försiktig även när man räknar på det fallet eftersom det spelar roll om man skruvar ur det första eller sista ljuset. Ju närmare fasen man rör sig, desto sämre rent säkerhetsmässigt är det.

Så, även om de kanske inte skulle blivit godkända om någon kom på dem idag, så har jag kvar mina och kommer att ha det. De är trots allt ett stort fall framåt jämför med levande ljus i granen :), men om man skulle köpa ny om det finns trevliga lågspännings-LED-alternativ, det vete katten...

P.S. Vill du se riktiga 230V lampor parallellkopplade med frihängande FK så åk till Liseberg och ta en av rulltrapporna upp på berget, jag har en bild tidigare i den här tråden. Insatta hävdar att Liseberg är OK med det eftersom de hävdar "tivoli-undantaget". Det tycker jag är lite värre...
 
  • Gilla
Cheesen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.