Jag och hustrun ska just skriva kontrakt på ett hus som vi köper av ett dödsbo. I början finns inte ekonomi för att renovera bägge badrummen men vi vill åtminstånde fräsha upp det andra och istället renovera det om kanske 4-5 år.

Badrummet är byggt 1985. Takhöjden är 1.90. plastmatta på golvet, våtrumstapet på väggarna, självdragsventilation. Golvet är uppreglat på betongplatta i ett ombyggt garage.

3UHBTA83I590E9BE_3UJ40UGKUTJRCEV6_____resize_s_800_0.jpg

Fuktspärrarna i ett sånt här badrum är troligen inte de bästa, så troligen är det en bra idé att skydda väggarna i duschen från vattenbegjutning. Duschkabin hade varit ett givet val om det inte varit för takhöjden. Eller finns det lägre duschkabiner.

Våra övriga idéer var att måla mattan och tapeterna med någon lämplig färg, ta bort handikappanpassningen av toan, ta bort hyllan, byta ut spegelskåpet, ställa in en kommod under handfatet, sätta in en snygg lampa lägga ut en fluffig matta.

Budget på kanske 5000 kr - 7500 kr. Ju lägre desto bättre.

Alla tips mottages tacksamt!
 
Kontrollera hur illa det egentligen är. Bara för att det är 25 år gammalt, betyder det inte att det är helt slut.
Känn efter runt golvbrunnen att golvmattan fortfarande sitter fast mot underlaget.

Men duschkabiner kan man få tag begagnat. De går oftast att såga ner till lämplig höjd, om de har de transparenta bitarna är i plast
 
Plastmatta är ett ganska ärligt material så du bör kunna se om det fortfarande är funktionellt.

Man kan testa att måla om, fuktsäkerhetsmässigt ingen skillnad men utseendemässigt.

Om det är riktigt sunkigt så är ny golvmatta och målad väv inte en alltför dyr affär. Börja med att snåla och återanvänd toalett, blandare mm de går enkelt att byta senare i renoveringen
 
Den enda fuktspärren i ert badrum är själva ytskiktet, dvs mattan, och så byggs det fortfarande idag. Om golvmattan sitter bra fast i golvbrunnen och alla skarver är intakta, så är rummet antagligen okej. Det är ju inte snyggt....men det är ju en helt annan sak! :)
 
Vi får fråga besiktningsmannen vad han tycker om tätskikten och golvbrunnen. Badrummet har ju använts till nyligen men av en äldre person. Nu flyttar det in en barnfamilj och då lär ju belastningen öka en del - iallafall tills det andra badrummet är fixat.

Vilka färger passar bäst att måla gammal vinylmatta och vårtrumstapet med?
 
Kan man förresten byta golvbrunns-locket till något snyggare? Ett metalllock kanske?
 
T
Nej, det går inte att byta till ett metalllock, det har man endast till klinker.

Själva mattan du har på väggen och golvet är ju själva tätskiktet, det finns inget annat tätskikt under mattan så om inte den förra ägaren har skurit med en kniv i mattan så är det OK att användas.
 
tank77 skrev:
Nej, det går inte att byta till ett metalllock, det har man endast till klinker.

Själva mattan du har på väggen och golvet är ju själva tätskiktet, det finns inget annat tätskikt under mattan så om inte den förra ägaren har skurit med en kniv i mattan så är det OK att användas.
Verkar som man får leva med ett fult plastlock då :(.

Hur bra är en 25 år gammal våtrumstapet utan synliga? Håller den tätt även om väggen vattenbegjuts, eller kan fukt vandra in i den bakomliggande väggen?
 
Nu har vi funderat vidare och det verkar som att vi gör om detta badrum och behåller det andra istället. Det är rena majestätsklosetten i jämförelse, och om tätskiktningen är tveksam så kan man ta bort badkaret och ställa dit en duschkabin. Det borde också vara möjligt att olja kommoden och kanske lasera taket.

3UHBTA83I590E9BE_3UJ40V8PSTJRCF1H_____resize_s_800_0%20%282%29.jpg

Om den här golv/mattläggarens priser är med material och utan ROT medräknat så borde man landa på ca 8000:- för plastningen på en 2 x 2 x 2 meters badrum.

Något jag funderar på då är att plasta nu, och eventuellt senare själv sätta kakel på en eller flera väggar eller mosaik i duschen. Man kan ju kakla på plastmattor - frågan är bara om det finns något modernt system med våtrumsmatta + fix? Då kan man ju välja en matta nu, och göra kaklingen senare när det passar.
 
pelpet skrev:
Verkar som man får leva med ett fult plastlock då :(.

Hur bra är en 25 år gammal våtrumstapet utan synliga? Håller den tätt även om väggen vattenbegjuts, eller kan fukt vandra in i den bakomliggande väggen?

Angående silen....kika här tex.
 
det du länkade till är väl för slukrist (alltså klinkerramar)
silar i plast har jag (och förmodligen alla andra plattsättare också) en uppsjö av
PMa mig så kan du få ett eller två om du inte hittar någon annan som har
 
Trist nog så var det snyggare badrummet i uselt tekniskt skick, så det blir att göra om det och att fräsha upp badrummet från -85 som var tekniskt ok. Enligt besiktningsmannen så kan man måla de väggarna med våtrumstäck. Förhoppningsvis så håller det sig hyfsat snyggt under åtminstånde några år. Med nya billighetsmöbler borde det se betydligt bättre ut.

En ny sol blir det absolut. Tack för tipsen, nini och fredda.
 
Purus har också rostfria silar som du kan byta till.. Dom har som du ersätter plastsilen med som är till för plastmatta.

SR150 UU RSKnr 7138332 Utan urtag
SR150 MU RSKnr 7138340 Med urtag
 
Redigerat:
Den silen var snygg! Tack för tipset.

För att fräsha upp badrummets golv och väggar kommer vi att göra så här:


1) Plocka bort alla möbler och prylar vi inte vill ha på väggarna.
2) Täta alla hål, tapetfogar och tapetsläpp från golvmattan nogrannt med silikon.
3) Tvätta tapeter och mattor väldigt noga med målartvätt och/eller avfettning så att det blir absolut fritt från fett och tvålrester.
4) Noga maskeringstejpa toa, duschblandare, mm.
5) Rolla och penselmåla väggar och/eller golv med beckers våtrumstäck, 2 lager.
6) Vänta en vecka innan ytorna vattenbegjuts.
7) Skruva upp nya möbler och liknande (alla hål i väggen tätas med silikon).
8) Vara glada så länge målningen håller, eftersom målning av vinylmattor är en tillfällig åtgärd.
 
En fundering angående duschväggar. Takhöjden i badrummet är måttliga 193 cm vilket gör att det blir för lågt i tak får de flesta duschväggar. Det finns några som går in.

Rustas duschhörna är 190 cm hög och kostar en tusenlapp. Utseendet är acceptabelt.
Clamars duschhörna är 180 cm hög och kostar 3000 kr + frakt. Jag har inte sett den i verkligheten.

Det jag funderar på med rusta-hörnan är att luftspalten mellan tak och glas bara blir 3 cm, och att det blir väldigt dålig ventiation i hörnan när man duschar.

Min fundering är om det är något att bekymra sig över.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.