Elräkningen kan öka med 10% i vinter – så påverkas du av nya EU-reglerna
Elräkningen under vintern 2024/2025 kan bli betydligt högre än under tidigare år, särskilt om vi får en kall vinter med ökad efterfrågan på el. Så påverkas du som husägare av EU:s nya regler om flödesbaserad kapacitetsberäkning.
Elpriserna har varit ovanligt låga under augusti, men när den nya EU-förordningen införs den 29 oktober i år väntas en tioprocentig höjning av spotpriset att ske.
För husägare innebär förändringen en betydligt högre elräkning.
– Den flödesbaserade modellen kommer generellt timme för timme exponera oss mer mot högprisområden och därför kommer priset över tid gå upp. Men det går inte att säga om den nya modellen kommer att göra det första timmen efter införandet. Men över tid kommer exponeringen mot högprisområden ackumuleras och det kommer ge ett genomsnittligt högre pris. Sedan, om det är första timmen, dagen, månaden, inom ett halvår eller ett år, handlar mer om vilka förutsättningar och förhållanden som råder för alla faktorer som styr priset, säger David Wästljung, elmarknadsanalytiker vid Energiföretagen.
Andra faktorer som i stor utsträckning styr prisbildningen är sådant som temperatur, väder och vind, hur välfyllda vattenmagasinen är, gastillgång och en rad andra faktorer.
Därför införs flödesbaserad kapacitetsberäkning
Den nya räknemodellen som kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning, har redan implementerats i flera europeiska länder och kommer nu hit. Enligt Svenska Kraftnät det ett steg mot att förverkliga den inre energimarknaden som EU:s medlemsländer har kommit överens om och formaliserat genom lagstiftning.
Syftet med förändringen är att öka tillgången på el genom att optimera elnätens kapacitet och transportera elen på mer effektiva vägar. Detta ska i teorin skapa en mer jämn prissättning över hela Europa. Men för Sveriges del, som fram tills nu haft en annan marknadsmodell, innebär det att priserna höjs.
Sverige består av fyra elområden. Högst upp i Sverige har vi Luleå SE 1, sedan Sundsvall SE 2, Stockholm SE3 och längst ner Malmö SE 4.
För husägare i elområde tre där 60 procent av landets befolkning bor, förväntas kostnaden stiga markant.
För husägare i elområde tre (SE3), där 60 procent av landets befolkning bor, förväntas kostnaden stiga markant. Spotpriset, det rörliga pris som bestäms av tillgång och efterfrågan på elbörsen, spås få en tio-procentig ökning redan nästa år, enligt en prognos från Svenska Kraftnät.
Prisjämförelsesajten Elskling beräknar att ett normalstort hus som förbrukar 20 000 kWh per år kan få en ökad elkostnad på upp till 2 300 kronor per år.
– Tio procent är om man bara ser till den genomsnittliga prisförändringen från data i år. Analyserar man hela testperioden, vilket är fullt rimligt, är förändringen upp mot 14 procent i SE3, säger David Wästljung.
Prisökningarna kommer förstås att variera beroende på var i landet du bor. De stora höjningarna blir i område ett, två och tre. Medan Sydsverige, som redan har högre elpriser på grund av den nära kopplingen till kontinenten, inte förväntas se samma dramatiska förändring.
Även systemkostnaderna kommer att förändras. När mer kapacitet används på spotmarknaden, minskar möjligheten för elbolagen att på intradagmarknaden justera sina planer närmare själva leveranstimmen. Om energibolagen inte kan balansera produktion och konsumtion i tid, måste Svenska Kraftnät göra det med balanseringstjänster för att stabilisera systemet. Det är dyrare och den extra kostnaden hamnar till slut hos slutkunden.
Ökade kostnader på intradagmarknaden hamnar på elräkningen från elhandlaren, ökade kostnader från att Svenska Kraftnät balanserar systemet hamnar på fakturan från elnätsbolaget
– Den här kostnaden är dold för konsumenten och läggs som ett pålägg till spotpriset på elräkningen förutom skatter. Det här är dessutom något som inte beräknats och tagits hänsyn till i den parallella testkörningen som Svenska Kraftnät och de nordiska systemoperatörerna gjort, och är alltså något man bör lägga till de kostnadsökningar som redan beräknats för svenska elområden, säger David Wästljung.
Så kan du hålla nere elräkningen
Vad kan man då som husägare göra för att hålla nere elräkningen? Att värja sig mot en ny räknemodell är förstås omöjligt. Däremot kan du se över dina elkostnader och göra aktiva val kring elkonsumtionen hemma, samt förstås se över ditt elavtal.
– Det man kan göra är att se över sin faktura så att man vet hur man blir debiterad för den el man använder - om man har fast pris, rörligt eller blir timprisdebiterad är viktigt att förstå för att veta vilken typ av beteende som är gynnsamt för att sänka sin egen elräkning. Sedan bör man såklart se över så att man har ett avtal som passar ens behov.
Läs mer: 31 sätt att minska elförbrukningen – STOR checklista
Om du är mitt i att planera en renovering kan det även vara smart att se över var värmen slinker ut hemma och införa energibesparande åtgärder - såsom att välja fönster med lägre u-värde, sätta in en braskamin som komplement till befintlig värmeanläggning eller att tilläggsisolera.
Kommentarer
121