Välj rätt multiverktyg

Vår verktygsentusiast Per-Henrik Lundblom djupdyker i ämnet multiverktyg och berättar hur du väljer modell, tillbehör och vad du ska tänka på när du använder verktyget.

Fein uppfann multiverktyget och hade patent på det i många år.

Fein uppfann multiverktyget och hade patent på det i många år. Foto: Fein/Bosch

Multiverktyg, multimaskin och flerfunktionsverktyg är några av tillverkarnas benämningar på dessa mångsidiga maskiner. Det första multiverktyget såg sitt ljus redan i slutet av sextiotalet. Det var den tyska tillverkaren Fein som då utvecklade och patenterade en maskin för att såga upp och avlägsna gips från benbrott.

Under de efterföljande fyrtio åren som Fein hade ensamrätt på produkten, utvecklade de en uppsjö ­av tillbehör för att förvandla sågen till det allsidiga multiverktyg det är idag. Förutom att såga och slipa kan maskinen användas till att skära med, grovslipa, kratsa ur fogar, polering och mycket mer. Multiverktyget är en otroligt mångsidig maskin som kanske inte är bäst på allting, men bra på väldigt mycket. Framför allt kommer det till mycket nytta vid renoveringsarbeten.

När så Feins patent löpte för några år sedan, stod de flesta maskintillverkare redo med egna versioner av multiverktyget. Idag hittar man minst ett multiverktyg i alla de stora maskintillverkarnas produktkataloger och det finns många billiga modeller i lågprisvaruhusen. Trots utbudet är de flesta modeller på pappret väldigt lika. Jag tänker därför ge tips på vad du bör ha kunskap om samt tänka på vid val av multiverktyg.

Val av modell på multiverktyget

Samtliga multiverktyg på marknaden har samma grundfunktion, nämligen att vrida ett sågblad eller annat verktyg, fram- och tillbaka. Samtliga har även funktion för att kunna reglera frekvensen, hastigheten, på rörelsen. De stora skillnaderna ligger i hur mycket maskinerna vibrerar, deras ljudnivå och övrig ergonomi samt antalet medföljande tillbehör. Låga vibrationer är en stor fördel om du arbetar längre stunder med multiverktyget.

Per-Henrik Lundblom

Per-Henrik Lundblom

Min egen erfarenhet av olika multiverktyg sträcker sig från lågprismodell via mellanmodell till dyr toppmodell. Tyvärr är min slutsats att lågprismodellerna inte håller måttet ens för en hemmafixare som använder maskinen någon gång per år. De billigaste modellerna är väldigt bra på att vibrera och föra väsen, men desto sämre på att få arbete uträttat. 

I mellanklassegmentet tycker jag att Bosch har de mest intressanta modellerna, exempelvis deras instegsmodell PMF 190 E . Även dessa maskiner lider av hög ljudnivå och en del vibrationer men är fungerar bra. I prisklassen runt 1500 kr tycker jag GOP 250 CE ur Boschs produktserie för hantverkare samt instegsmodellen MultiTalent Start från Fein är mycket intressanta alternativ.

Bosch PMF 190 E multiverktyg

Bosch PMF 190 E.

På toppen hittar man modeller från Fein, Bosch, Makita med flera. Det som skiljer dessa från de billigare är funktion för att byta tillbehör utan verktyg, snabbfäste, samt ett stort antal medföljande tillbehör. Toppmodellerna har dessutom ännu lägre vibrationer.

Snabbfäste för byte av tillbehör kan tyckas onödigt då det inte är ofta tillbehör byts under ett pågående jobb. Det som då glöms bort är att man vid exempelvis sågning ofta behöver vrida sågbladet i olika arbetsvinklar. Detta görs genom att bladet lossas. Att då varje gång behöva plocka fram en insexnyckel är i längden irriterande.

Sågblad och tillbehör till multiverktyget

Det absolut vanligaste tillbehöret till multiverktyg är sågblad. Dessa finns i en uppsjö varianter för olika material och uppgifter. Sågblad endast avsedda för trä är oftast billigast medan blad som exempelvis tål att såga i spik kostar mer. Utöver dessa finns det en uppsjö specialsågblad för olika ändamål.

Min erfarenhet är att man tyvärr måste spendera pengar på bra sågblad. Billiga sågblad av okänt märke håller väldigt kort tid och riskerar att ge ett dåligt resultat. Tyvärr är detta något tillverkarna av multiverktyg insett och priserna på sågblad av bra kvalitet är väldigt höga. Jag använder sågblad från Bosch och Fein, de senare hittas ibland i flerpack till bra pris på Tradera eller utomlands.

Sågblad till Ryobi multimaskin

Sågblad till Ryobi multimaskin.

Alla multiverktyg levereras med någon form av slipplatta med kardborrfäste för slippapper. Undvik de billigaste slippapperna då de sällan varar länge. Slipplattan är en förbrukningsvara och kardborren slits fort om du inte handhar maskinen på rätt sätt.

Andra tillbehör inkluderar olika former av raspar, knivar och skrapor. Ta gärna en ordentlig titt på utbudet av tillbehör i butiken. Har du en uppfattning om utbudet av tillbehör, kan du vara förberedd den dag du stöter på ett nytt problem. På tillverkarnas hemsidor samt på Youtube finns många, ibland lätt krystade, demonstrationsfilmer som kan ge dig nya idéer om hur multiverktyget kan användas.

En viktig sak att tänka på vid val av tillbehör är typ av fäste på maskinen. De olika tillverkarna har olika varianter av fästen och alla är inte kompatibla med varandra. Flera har dock valt ett fäste som fungerar med Boschs tillbehör. Bosch säljer en liten adapter för att kunna använda deras tillbehör med diverse multiverktyg, såsom de från Fein.

Tips vid användning av multiverktyget

Det kan krävas lite övning för att få till ett bra resultat vid sågning med multiverktyget. Gör du fel riskerar du fula snitt, skador på omkringliggande ytor samt att sågbladen snabbt blir slöa.

 Provsåga gärna lite i trä innan maskinen används i för första gången i "skarpt läge". Det du vill undvika är att kila fast bladet så hårt att det står still och att maskinen i stället börjar vibrera. Ett annat vanligt fel är att ämnet du sågar i är dåligt fastsatt och börjar vibrera med sågbladet i stället för att sågas av.

Vickar man maskinen lite fram- och tillbaka under sågningen blir avverkningen ofta mycket bättre. Se till att sågspånen hittar ut ur det sågade spåret. Är spåret fullt med spån blir bladet för varmt och blir snabbt slött. Fel varvtal på maskinen leder även det till varma sågblad. Ofta står det ett rekommenderat varvtal på förpackningen till sågbladen.

När multiverktyget används för slipning bör man tänka på att inte trycka slipplattan för hårt mot ytan som slipas. Eftersom slipplattans yta är liten är det lätt att trycka så hårt att slippapper och platta blir för varma och snabbt slits ut. Om endast en del av slipplattan används, som vid slipning av smala kanter, är det ännu viktigare att endast trycka ytterst lätt på maskinen. När en större yta slipas ska man undvika att vinkla plattan så att endast delar av den ligger an mot underlaget.

Läs mer

En bra grunduppsättning verktyg 
Verktyg - köpa dyrt eller billigt? 
Riktigt bra verktyg - märke 
Köpa verktyg från utlandet