Test skaftdammsugare - bästa skaftdammsugare - bäst i test
Byggahus.se valde ut 6 stycken av de bästa skaftdammsugarna på marknaden och testade dem för att hitta den bästa av de bästa. Därefter fick medlemmarna testa vidare dem under nio månader. Nu kan du läsa även deras testrapporter och omdömen.
Med en skaftdammsugare slipper du både dammsugarpåsen och att hålla reda på en sladd. Avigsidan med den är att den har ett lite tyngre skaft än en vanlig dammsugaren samt att batteritiden överlag är kort.
Kort sammanfattning
Vi har testat 6 kraftfulla skaftdammsugare som kostar mellan 2 499 kr - 6 499 kr. Till vinnare i vårt test har vi utsett Samsung Jet 75, som är kraftfull och ger bäst användarupplevelse. Men det var mycket jämnt i toppstriden mellan skaftdammsugarna från Dyson, Bosch och Samsung. Utmärkelsen Prisvärd ger vi till Xiaomi G10 som kostar 2699 kr och ger mycket för pengarna.
Efter det redaktionella testet gick skaftdammsugarna vidare till sex olika medlemmar i forumet för långtidstestning i hemmet. De har lämnat en testrapport efter 9 månaders låntidstestning. Deras betyg och omdömen hittar du under varje dammsugarmodells rubrik samt i tabellöversikten.
Så utförde vi testet
Vi testade varje dammsugare med det långa skaftet på. Med var och en av dem testade vi att:
- Dammsuga på trägolv och stengolv
- Dammsuga på en ullmatta och en sisalmatta
- Dammsuga hörn
Som smuts att dammsuga upp mosade vi knäckebröd, smulade ner cornflakes och müsli med nötter i blandat med dammigt ludd från torktumlaren. Detta spred vi ut på ullmatta, sisalmatta, trägolv, stengolv och i hörn där det är svårt att komma åt, för att testa hur det var att dammsuga upp med var och en av skaftdammsugarna.
Vi satte sedan betyg 1-10 på
- kraftfullhet, dvs hur effektivt de dammsög upp smutsen
- användarupplevelse, dvs hur ofta man behöver ladda batteriet, hur det var att tömma behållaren samt allmän kvalitetskänsla
- ergonomi, dvs hur bekväm den var att dammsuga med
Vissa av skaftdammsugarna har en funktion för att också våttorka. Denna funktion testade vi inte för att inte jämföra äpplen med päron.
Den upplevda skillnaden mellan en skaftdammsugare och en golvdammsugare är att den saknar sladd och dammsugarpåse samt att den tar mindre plats i städskrubben. Själva skaftet på skaftdammsugaren är tyngre än en vanlig dammsugarslang. Du behöver ladda den efter 10-15 minuters dammsugning. Prismässigt är de jämlika; skaftdammsugarna vi testade kostar lika mycket som en golvdammsugare.
Skaftdammsugaren kan passa bra att ha vid kök och matplats, på övervåningen eller i den lilla lägenheten, då du snabbt vill kunna dammsuga av utan att ta fram den större dammsugaren. För även om de bästa modellerna är relativt kraftfulla, så räcker de inte för att dammsuga större ytor, batteriet tar slut.
Testade modeller av skaftdammsugare
Samsung Jet 75
Samsung Jet 75 är en snygg och mycket väldesignad skaftdammsugare som känns högkvalitativ. Munstycket är väloljat och flexibelt. Det rör sig väldigt smidigt, vilket gör den skön att dammsuga med och att den kommer åt effektivt i hörn.
Den kanske största fördelen med den är att den är lätt och bra utformad ergonomiskt, varför det är den bekvämaste dammsugaren att använda under en längre tid.
Du tömmer behållaren i tre steg; du knäpper av, skruvar av och lyfter ur behållaren. När du väl har kommit på hur du ska göra så går det bra, även om detta inte var bland de smidigaste tömningsfunktionerna i testet.
Laddaren kan du välja om du vill montera upp på väggen och använda som dockningsstation, eller fristående som en vanlig batteriladdare.
Betyg: 9,7/10
+ Kraftfull
+ Lätt och bekväm att dammsuga med
+ Tyst
+ Smidigt munstycke
+ Snygg, ser lyxig ut och det gör inget om den står framme
Testrapport långtidstest
Medlemmen jockeping har testat Samsung Jet75 under nio månader och ger den betyget 8/10. Han beskriver sin upplevelse av dammsugaren så här:
"Fin färg, finish och kvalitet på plast och lättviktsmetall. Jag har använt alla tre skaften och tycker att de fyller sin funktion. Men fördelen med denna dammsugarens "dammsugarskaft" är den har en roterande borst som hjälper till att ta upp damm och partiklar. Fungerar mycket bra på våra mattor t.ex.
Vid första användning upplever jag ett bra sug och upptagningsförmåga. Dammsugaren har 3 effektlägen och startar alltid i mellaneffekt, vilket räcker gått och väl för vardaglig dammsugning.
Vi använder den dagligen och tycker att denna typ av dammsugare är smidig, man drar sig inte för att dammsuga utan gör det direkt.
Gillar verklilgen att den går att lägga parallellt med golvet i "rakt läge" vilket gör städningen under soffan och sängen mkt smidigare.
Jag upplever batteritiden som god, vi kan städa hela övervåningen och en bit av källaren (100-120 kvm) vid fullt batteri på mellaneffekt. Den kunde ha laddat upp lite fortare när batteriet tömts.
Är smidig att tömma på skräp och göra ren. Tvättbart filter. Tror jag kan städa övervåningen 2-3 ggr innan behållaren behöver tömmas och rengöras, helt ok."
Dyson V8 Absolute +
Sir James Dyson uppfann den cykloniska dammsugaren utan dammsugarpåse, som ska kunna dammsuga utan att tappa sugkraft allteftersom påsen blir full. Han levde på sin frus lärarlön under de fem år han utvecklade 5127 prototyper innan han till slut kom fram till dammsugaren the G-force 1983. Idag är Sir James Dyson inte bara adlad av Queen Elisabeth II. Hans företag Dyson är också världens största privatägda företag sedan Ingvar Kamprad gick bort 2018.
Dyson Absolute V8+ är en mycket kraftfull cyklondammsugare utan påse eller sladd. Maskinen har ett inbyggt batteri. Du tömmer den enkelt genom att trycka på en knapp.
Den känns också mycket högkvalitativ. Den lekfulla designen som är karaktäristisk för Dysons dammsugare känns osvensk och faller kanske inte alla i smaken, men vi gillar den skarpt.
När vi dammsuger med den förvånas vi över hur mjukt och fint munstycket rör sig och kommer åt i alla hörn. All smuts sugs upp enkelt av det kraftfulla suget, både på slätt trä- och stengolv och på matta. Det här är en rolig maskin att dammsuga med.
Betyg: 9,3/10
+ Mycket kraftfull
+ Väl utformat och smidigt munstycke
+ Lätt att tömma
+ Upplevs lätt
+ Högkvalitativ
+ Inbyggt batteri
- Du måste hålla knappen intryckt under dammsugning
- Inte så skönt handtag
Testrapport långtidstest
Medlemmen roli överlät till sin dotter att långtidstesta Dyson V8 Absolute+ och hon ger den betyget 7/10. Så här beskriver hon sin upplevelse av dammsugaren:
"Överlag en riktigt bra trådlös dammsugare, lätt att använda och förstå sig på även om den har många finesser och munstycken. Några småsaker jag stört mig på är att man bara kan dra den framåt samt att munstyckena för golv är väldigt höga och kommer inte under möbler och liknade. Annars jätte bra och jag är väldigt nöjd!"
Bosch BCS8225POW
En annan bra skaftdammsugare är Bosch BCS8225POW.
Designen är vid första anblick traditionell. Men när du sätter igång den blir den desto roligare för där finns belysning i munstycket, vilket är både snyggt och praktiskt då du faktiskt ser bättre.
Det är en kraftfull maskin som lätt dammsuger upp vår utspridda smuts på både mattor, trä- och stengolv och i svåråtkomliga hörn. Munstycket är flexibelt och bra. Det är den tyngsta maskinen i det här testet, men en bra viktfördelning i handtaget gör att man inte känner så mycket av det när man dammsuger.
Maskinen levereras med en lång rad tillbehör och det är uppenbart att den är tänkt att fungera som en fullvärdig dammsugare. Det är ju bra med alla dessa möjligheter, men det gäller att hålla reda på alla småprylar.
Batteriet tar 1h att ladda. Det finns en fläkt i laddaren som susar högt när det laddas, det låter ungefär som en stavmixer i ljudnivå. Det är lite synd och känns som ett onödigt buller i ett hem.
Betyg: 9,0/10
+ Mycket kraftfull
+ Ökar automatiskt sugstyrkan när du går över en matta
+ Bra flexibelt munstycke
+ Känns högkvalitativ
- Otymplig att tömma
- Batteriet susar vid laddning
Testrapport långtidstest
Medlemmen Anders_Nilsson har testat Bosch BCS8225POW och ger den betyget 8. Han beskriver sin upplevelse av dammsugaren så här:
"Bosch är stark som attan och har många bra tillbehör. Mattborsten gör jobbet bra på de flesta korthåriga mattor. Bra med lätt utbytbart batteri och såväl extern som väggladdare. Den är ful och rätt klumpig men det är priset man får betala för kraften. Fortfarande tycker jag det är krångligt att ta isär för rengöring. Behållaren är hyfsat stor men inte mer.Jämfört med enklare märken skulle jag inte kunna motivera priset men är man villig att betala så här mycket får man en oerhört kompetent dammsugare. Dock ersätter den inte en grovis."
Xiaomi G10
För oss är det ganska uppenbart att Xiaomi G10 är en 1:1 kopia av Dysons skaftdammsugare. Den kostar också ungefär hälften så mycket. Den har de typiska moderna Xiaomi-designen, enkel men modern och lite futuristisk.
Det är en kraftfull skaftdammsugare, även om den inte lever upp till Samsung, Dyson och Boschs maskiner i det här testet. Den ställer liksom om sig automatiskt och ökar sugkraften när du går över mattor, vilket är bra. Munstycket rör sig smidigt och kommer åt i alla hörn.
Den 0,6 liter stora behållaren är lätt att tömma.
Maskinen kommer med en trådlös väggladdare där du kan hänga upp handdammsugaren efter användning.
Den har liksom Philips skaftdammsugare även en funktion för moppning som vi dock inte har testat.
Betyg: 8,3/10
+ Kraftfull
+ Ökar automatiskt sugstyrkan när du går över mattor
+ Flexibelt munstycke
+ Prisvärd
Testrapport långtidstest
Medlemmen Mortsken har testat Xiaomi G10 under nio månader och ger den 8/10 i betyg. Han beskriver sin upplevelse av dammsugaren så här:
"Xiaomi G10 är en utmärkt extra dammsugare. Som extra dammsugare för det lilla spillet, eller som i vårt fall till ett speciellt rum som ligger lite krångligt till är den utmärkt. Ligger bra i handen och känns bra viktbalanserad vid stående/gående användning. Munstycket är ledat och svänger när man använder den. Så att dammsuga runt möbler är väldigt smidigt. Vill man däremot dammsuga under soffbord eller liknande så är det inte alls lika smidigt. I trappor suger (pun intended) också munstycket som känns tungt och trillar ner varje gång man lyfter till nästa steg.
Förvånansvärt bra sugförmåga när man har den på high. Batteriet tar dock slut väldigt fort då! Men för vår del spelar detta ingen roll, då tänkt användningsområde är ett rum. Till det lilla spillet kommer det inte heller vara några problem. Vill du ha endast en dammsugare, så köp något annat. Vill du ha en extra dammsugare, så köp denna!"
Philips XC8349
Philips 8000 Aqua Plus är en högkvalitativ skaftdammsugare. Det är en ny modell som kostar 4 990 kr - och är där med den dyraste dammsugaren i det här testet.
Det går smidigt att dammsuga med denna Philips. Du ser bra för den har liksom Bosch tre lampor i standardmunstycket.
Ljudnivån vi uppmäter är 77,2 dB, det är bara Ryobi som låter mer än den här. Ljudet upplevs dock inte som obehagligt. Batteriet är inbyggt och det känns skönt att bara sätta i en kontakt när du ska ladda och inte behöva koppla loss batteriet.
Philips 8000 Aqua Plus kommer med ett speciellt munstycke du fyller med vatten och önskat rengöringsmedel om du vill torka golvet samtidigt. Den här funktionen testade vi dock inte, utan vi städade utan vatten, på samma sätt med alla skaftdammsugare.
Betyg: 8,7/10
+ Belysning ger bra synlighet, som Bosch
+ Flexibelt smidigt munstycke
+ Smidigt med inbyggt batteri
+ Bra batteritid
Testrapport långtidstest
Medlemmen ådal har testat Philips 8000 Aqua Plus under nio månader och ger den betyget 7/10.
"Min Philips XC8349 fungerar väldigt fint. Otroligt smidigt att bara plocka fram utan att behöva fixa med sladdar. Den saknar lite sugkraft jämfört med en vanlig dammsugare och kan upplevas som lite tung ifall man ska dammsuga lågt och djupt, t.ex. under sängen. Men det tycker jag smidigheten väger upp med råge. Överlag en väldigt bra maskin!"
Ryobi R18SV7-0
Skaftdammsugaren från Ryobi fungerar att dammsuga med och den är det här testets näst billigaste dammsugare då den kostar 2 395 kr.
Tyvärr så upplevs den jämförelsevis tung och jobbig att dammsuga med i längden även för en stark person. Det har ett otrevligt vinande ljud som vi uppmätte till 82,3 dB och den är därmed den mest bullriga skaftdammsugaren i detta test.
Munstycket är smalt och inte så flexibelt. Ibland fastnar den i uppfällt läge. Det gör att den inte är så smidig att dammsuga med.
Det var dock enkelt att tömma behållaren.
Betyg: 5,0/10
+ Billig
+ Enkelt att tömma behållaren
- Tung
- Oflexibelt munstycke
- Högt vinande ljud
Testrapport långtidstest
Medlemmen HelgaRee har testat Ryobis skaftdammsugare under nio månader och ger den betyget 3/10. Så här skriver hen:
+ Smidigt att slippa sladd. Laddas enkelt med ett externt batteri. Helt OK batteritid vid normalläge för vår 55 kvm lgh. Bra att kunna koppla isär den och få en handdammsugare för t.ex. bilen. Två munstycken tillkommer samt möjlighet för montering på vägg. Enkel att tömma behållaren. OK sugkraft vid powermode. Positivt att kunna ta loss uppsamlingsborsten helt från dammsugarmunstycket för att enklare rensapå hår och damm som lätt ansamlats där.
- Fruktansvärt högljudd, speciellt vid powermode då hörselskydd krävts för att inte få ont i öronen. Tung, jag får greppa med två händer för att orka dammsuga hela lägenheten då tyngden ligger uppe vid handtaget. Kort batteritid vid powermode, 5-10 min ca. Otillräcklig sugkraft vid normalmode, får dammsuga fram och tillbaka flera gånger för att samla upp smulor och kattsand, och upplever att den ändå inte suger upp tillräckligt
Sammantaget rekommenderar jag inte denna dammsugare pga. dess högljuddhet, tyngd och otillräckliga sugkraft. Inget för känsliga öron! Jag får kämpa för att orka dammsuga hela lägenheten i ett svep, och ändå suger den inte upp alla smulor. Min sambo väljer hellre att dammsuga med vår gamla dammsugare med sladd som kopplas in i väggen, än denna skaftdammsugare. Även jag börjar gå tillbaka till den klassiska. Synd! Trodde det skulle bli mycket smidigare med en skaftdammsugare, men ack så fel jag hade, i detta fall.
Sammanfattning och diskussion
Förväntningarna var inte höga när vi påbörjade testet av skaftdammsugare, men efter testet så kommer ett par av den fyrhövdade testpanelen att investera i en. Kanske är det för att vi hade valt ut de bästa skaftdammsugarna till testet, för de fungerade bra och var riktigt trevliga att dammsuga med.
Det var väldigt jämnt mellan Dyson, Samsung och Bosch. Alla tre är riktigt kraftfulla och högkvalitativa skaftdammsugare som är trevliga att städa med där hemma. Det som avgjorde var främst priset. Samsung blir vinnare då den är en kraftfull och högkvalitativ skaftdammsugare för 3 590 kr med en större behållare för damm, än de två konkurrenterna som kostar 4 990 kr (Bosch) respektive 4 188 kr (Dyson).
Dyson-kopian Xiaomi G10 är mycket skaftdammsugare för pengarna. För 2 317 kr får du en hyfsat kraftfull skaftdammsugare med en 0,6 liters dammbehållare och ett batteri som i bästa fall kan vara upp till 80 min.
Läs mer: Vi tävlar ut skaftdammsugarna från testet!
Det vi tycker är de viktigaste egenskaperna hos en skaftdammsugare är att den ska vara smidig att dammsuga med och ha ett kraftfullt sug så att den får upp all smuts. I vårt test fick Dyson och Bosch högsta betyg på sugkraften då de med lätthet sög upp stora mängder smulor och damm på en gång. Samsung har även den ett tillräckligt kraftigt sug. Med Xiaomi, Philips och Ryobi tog det lite längre tid innan vi fick upp alla smulorna. Notera dock att både Xiaomi och Philips har en funktion för att dammsuga och moppa samtidigt, något som vi inte testade.
I verkligheten när du dammsuger med en skaftdammsugare så tror vi att du liksom vi tenderar att dammsuga på högsta kraftläget den största delen av tiden. Den verkliga batteritiden blir då avsevärt förkortad till 10-15 minuter för samtliga modeller. Skaftdammsugaren blir därför en maskin som du vill placera i laddaren efter varje dammsugning.
Den upplevda skillnaden mellan en skaftdammsugare och en golvdammsugare är att den saknar sladd och dammsugarpåse samt att den tar mindre plats i städskrubben. Själva skaftet på skaftdammsugaren är tyngre än en vanlig dammsugarslang. Du behöver ladda den efter 10-20 minuters dammsugning, oavsett vad tillverkaren har angivit för batteritid. Prismässigt är de jämlika; skaftdammsugarna vi testade kostar lika mycket som en golvdammsugare.
Skaftdammsugaren kan passa bra att ha vid kök och matplats, på övervåningen eller i den lilla lägenheten, då du snabbt vill kunna dammsuga av utan att ta fram den större dammsugaren. För även om de bästa modellerna är relativt kraftfulla, så räcker de inte för att dammsuga större ytor, batteriet tar slut.
Tabellöversikt
Samsung | Dyson | Bosch | Xiaomi | Philips 8000 Series Aqua | Ryobi | |
Modell | Jet 75 | V8 Absolute + | BCS8225POW | G10 | XC8349 | R18SV7-0 |
Storlek uppsamlare | 0,8 l | 0,5 l | 0,4 l | 0,6 l | 0,6 l | 0,5 l |
Batteri driftstid max | 60 min | 40 min | 35 min | 65 min | 80 min | 45 min |
Batteri spänning | 21,9 V | 21,6 V | 18 V | 25,2 V | 25 V | 18 V |
Laddningstid | 3,5 h | 5 h | 1 h | 3,5 h | 4 - 5 h | 2 h |
Storlek BxHxD mm | 250x1130x215 | 224x1244x250 | 252x1280x175 | 256x1286x214 | 250x1245x200** | 220x1310x215** |
Handdammsugare | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja |
Vikt | 2,7 kg | 2,45 kg | 3,15 kg | 2,7 kg | 2,85 kg | 2,95 kg |
Ljudnivå* | 72,4 dB | 74,6 dB | 73,7 dB | 74,6 dB | 77,2 dB | 82,3 dB |
Tillbehör | 5 munstycken och verktyg | 2 munstycken och 5 tillbehör | 4 munstycken | 4 munstycken och behållare till moppfunktion | 4 munstycken och 1 förlängningsrör | 3 munstycken |
Betyg | ||||||
Kraftfullhet | 9 | 10 | 10 | 8 | 8 | 7 |
Användarupplevelse (tömma behållare, hur ofta byta batteri, kvalitetskänsla) | 10 | 9 | 9 | 9 | 9 | 4 |
Ergonomi | 10 | 9 | 8,0 | 9 | 8 | 4 |
Slutbetyg | 9,7 | 9,3 | 9,0 | 8,7 | 8,3 | 5,0 |
Betyg långtidstest | 8 | 7 | 8 | 8 | 7 | 3 |
*Vi mätte ljudet 30 cm från maskinen vid drift på mediumläget.
**Cirka-mått uppmätt av oss.
Kommentarer
24