Vad kostar smart hem med KNX?
I den här artikeln visar vi ett exempel på vad ett smart hem med KNX kostar. Vi går igenom arbetsmomenten och förklarar hur en installation med KNX går till.
Vad kostar det egentligen att få ett smart hem med KNX som grundsystem? I kostnadsexemplet nedan utgår vi från en grundläggande infrastruktur för KNX. Huset är cirka 220 kvadratmeter och inkluderar även ett garage på 40 kvadratmeter.
I det här smarta hemmet ska du kunna styra allt från belysning till värme och ljudsystem. Vi har även mediacentral, ljudsystem med mera med i exempelofferten (se nedan). Systemet blir fullt styrbart via exempelvis smartphone eller surfplatta.
Pris smart hem med KNX: 413 000 kr inklusive moms
Delsummor
Arbetskostnad: 145 000 kr (inklusive programmering av el och ljud)
Materialkostnad elinstallation: 268 000 kr
Material elinstallation: 195 000 kronor
- Komplett elinstallation
- LED-spotlights med dali don, tak 67 st, 1 250 kr/st
- LED-spotlights i fönster 29 st 1 000 kr/st
- KNX-system med Domoveaserver för intelligent styrning av värme och belysning, samtliga spotlights och taklamputtag är dimbara
- Belysning i tvättstuga/entré 4 st plafond med lysrör (ej dimbart)
- Spotlightsskena med 4 st spotlights i klk
- Lysrörsarmatur i matkällare (ej dimbar)
- Ytterbelysning upp/ner ljus 7 st 1 000 kr/st
- Ytterbelsyning spotlights entré 2 st 850 kr/st
- Mediacentral med 10 st 2xcat6 uttag
- El garage, styrd belysning och garageport öppna/stäng via KNX, lysrör i tak
Material ljudsystem: 73 000 kronor
- Infällda högtalare i tak. Antal ljudzoner 8 st
- Sovrum master 2 st Sonance VP60R
- Vardagsrum 4 st Sonance VP60R
- Kök 4 st Sonance VP60R
- Allrum 2 st Sonance VP60R
- Lekrum 2 st Sonance VP60R
- Tvättstuga 2 st Sonance VP60R
- Badrum master 1 st Sonance VP66R SST
- Badrum 1 st Sonance VP66R SST
- Slutsteg Control4 8zone amp 8x60w 1 st
- Audiomatrix Control4 16x16 1 st
- EA3 controller Control4 1 st
Kostnad för grundinstallation KNX likvärdig kostnaden för vanlig elinstallation
Summan kan initialt tyckas dyr, men vi har även valt att ta med en del produkter som fungerar med smart hem-funktioner, samt lagt till en rad smarta funktioner utöver själva elinstallationen.
- Generellt är det så att vi kan ta en offert för en traditionell eldragning och göra om den till likadan installation men med KNX som grund, utan något kostnadspåslag. Men när man köper ett smart hem vill de flesta även ha smarta funktioner, och det blir såklart dyrare om du även ska ha ljudsystem med mera. Men en vanlig elinstallation utan smarta funktioner blir inte dyrare, säger Erik Lennartsson, som är installatör hos PNL Installation.
Han förklarar detta med att arbetstiden blir kortare för en KNX-installation, men samtidigt är materialet dyrare så till syvende och sist brukar det gå på ett ut.
- Det är viktigt att du tänker igenom vad du vill ha. Om du bara vill ha en grundläggande KNX-installation som fungerar som en vanlig elinstallation men som du sedan kan bygga ut med tiden, eller om du vill ha ett smart hem direkt, säger Erik.
Så går KNX-installationen till
Steg 1: Planering: När du ska göra en KNX-installation kommer installatören först hem till dig så att ni tillsammans kan planera för var du vill ha dina strömbrytare, vägguttag, taklampor med mera, samt vilka eventuella ytterligare funktioner du önskar.
- Ofta har man en elritning man utgår ifrån som följer med huset från tillverkaren. Men sedan vill många välja till smarta funktioner till den, och även göra diverse belysningstillägg, säger Erik Lennartsson.
KNX-installatören har vanligen med sig ett Excellark där denne går igenom alla funktioner och önskemål med familjen. De får även välja utseende på strömbrytare, vägguttag och andra delar i installationen.
- Det man ska tänka på först och främst är att en KNX slutar sällan vid ljusstyrning, utan att man får med både värme, ljud och bild - att man har ett centraliserat system där man har nätverk, förbindelse mellan elcentral och de här punkter så att man kan bygga på det, säger Erik.
Steg 2: Infrastruktur: När planeringen är klar har installatören klart för sig var allt ska sitta och därmed hur allt ska dras fram.
Övergripande går det sedan till så att elkabel dras från elskåpet till takdosor och därifrån till vägguttag. Det är inte en vanlig treledare, istället används en sjuledare som därmed kan användas till fler takdosor och uttag.
När det är klart drar installatören en KNX-kabel från elskåpet till första strömbrytaren och vidare därifrån till nästa strömbrytare och nästa igen tills alla är inkopplade. KNX-kabeln transporterar data istället för el. Datan transporteras till elskåpet, men det sitter ingen huvudenhet där som styr allt. Varje strömbrytare, eller annan enhet, i ett KNX-system bär nämligen sin egen intelligens. Det innebär vidare att om en går sönder påverkar det inte systemet i stort trots att de löper över samma kabel.
Steg 3: Konfigurering: När all infrastruktur är på plats är det dags för installatören att konfigurera systemet. Detta sker med hjälp av en dator via ett program som heter ETS.
- Det är nu det bestäms vilken knapp som ska tända och släcka vilken/vilka lampor och alla smartfunktioner programmeras. Det tar ungefär 2 dagar, men i standardutförande utan smarta funktioner gör du det på en dag, säger Erik Lennartsson.
Datorn och infrastrukturen kopplas ihop via USB eller trådlöst via nätverket. Om USB används så väljer installatören en lämplig plats, exempelvis elskåpet eller en strömbrytare, och kopplar KNX-kabelns två trådar till en USB-port. Därefter kopplas datorn ihop med denna via USB-kabel.
I programmet skapar man först en struktur över projektet - fyller i adress, antal rum så som kök, sovrum 1, sovrum 2, klädkammare och så vidare. Sedan skapar man gruppadresser genom att skriva exempelvis kök lampa 1 tänd släck, hall lampa 1 tänd släck. Dessa gruppadresser dras och släpps till rätt kanal.
När det är klart laddas mjukvaran ner i anläggningen så att varje knapp vet sin funktion. Sedan är installationen färdig.
Vad skiljer KNX från en vanlig elinstallation?
Skillnaden från en vanlig elinstallation blir att du får en KNX-infrastruktur - grunden till ett smart hem. Där kan du sedan enkelt lägga till knappar för att styra exempelvis utomhusbelysningen, eller dela upp husets belysning i olika zoner som tänds och släcks i grupp. Vanligen väljer du till en rad smarta funktioner redan från början.
Programmera KNX-systemet själv
Vill du ta hand om programmeringen av ditt KNX-hem själv? Programmet du programmerar i (ETS) kräver en särskild licens. Den kostar cirka 10 000 kronor, men har du den kan du sedan ändra funktioner och inställningar själv. Det finns också andra alternativ för den som inte är lika haj på programmering. Hager har exempelvis ett system som heter KNX Easy.
- Då sätter man in en liten programmeringsserver i centralen. Den kostar ett par tusen kronor men sedan kan kunden själv programmera sitt system via en app. Det är så pass enkelt att de flesta klarar av det, och det krävs ingen programmeringsvana, säger Erik.
Läs också
Smart hem - teknikerna för hemautomation
Hemautomation med Z-wave hos Henrik Ekblad
Vad är KNX?
KNX är en ISO-standard för hem- och fastighetsautomation.
Kommentarer
36