Test portabel AC
En varm sommardag vill man ju bara kunna köpa en apparat, koppla in i ett eluttag där hemma och vips så blir det svalt igen. Men kan det verkligen vara så enkelt? Är en portabel AC en bra investering?
Vi bestämde oss för att testa fem portabla luftkonditioneringar (AC) i olika prisklasser, från 690 kr till 6 500 kr. Syftet med testet är att ta reda på om och hur en portabel AC fungerar för en vanlig konsument utan särskilda kunskaper i ventilationsteknik och hur mycket pengar man i så fall behöver lägga för att få en fungerande. Är en portabel AC en enkel och okomplicerad lösning för att snabbt kyla ner vilket rum som helst?
Vi valde ut fem maskiner i olika prisklasser bland de populäraste portabla AC som fanns på Prisjakt.
Vi som utförde testet är en som efter sommaren börjar tredje året på Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, tillsammans med en vanlig men oteknisk konsument som sitter på ett alldeles för varmt kontor med behov av en AC. Det här är det första testet vi utför och vi tar tacksamt emot feedback på hur vi kan göra det bättre nästa gång vi testar en produkt.
Testet utfördes på Marléns varma kontor som är ca 21 kvm stort. Innertaket är delvis sluttande med 3,5 meter i ena änden och 1,90 i den andra. Rummet ligger i söderläge med stora fönster och temperaturen i rummet låg på ca 25 grader när testet utfördes.
Vi testade, bedömde och jämförde fem portabla AC på följande punkter:
- Pris
- Utseende
- Reglage, användarvänlighet
- Ljudnivå –ca 2 meter från maskinen, utgångsvärde med maskinen avstängd 34 dB
- Förmåga att kyla
- Precision i temperaturreglage – hur exakt den går att ställa in på viss temperatur
- Kylupplevelse
- Manual
- Övrigt
Vi satte ett sammantaget betyg där alla faktorerna vägdes in på var och en av maskinerna från 1-5 där, 5 är bäst och 1 är sämst.
Nordic Home Culture Medvind
Utseende: Enkel och ren design. Väldig lätt och portabel.
Reglage, användarvänlighet: Mycket användarvänlig och intuitiv. Går att ställa in riktning på blåst. Snabb installation.
Ljudnivå: 50 dB lägsta, 53 dB högsta, dvs inte särskilt högljudd och inga avvikande eller oförutsedda ljud så man vänjer sig snabbt.
Förmåga att kyla: Bra och svalkande som fläkt när man sitter rakt framför. Medföljer gör två kylklampar som du ska sätta in för att den ska kyla luften, men de är små och har ingen märkbar effekt. Efter 60 minuters test har den inte sänkt temperaturen i rummet alls. Produkten fungerar som fläkt, inte som AC.
Precision i temperaturreglage: Det finns två lägen, kylning på, kylning av, men man märker ingen skillnad.
Upplevelsen av blåst och hur flödet går att rikta/styra: Blåsten går att vinkla ned mot marken. Finns ett läge där den blåser fram och tillbaka 120 grader horisontellt.
Övriga funktioner: Timer, fjärrkontroll.
Hur bra manualen är: Behövs ingen manual för att förstå hur den fungerar. Har en knapp/funktion som inte förklaras i manualen.
Sammanfattning: Helt OK att titta på, lätt och billig. Lätt att installera och hantera. Känns inte särskilt exklusiv men fungerar bra som fläkt enligt Ludvig. Marlén tycker inte att det är en AC och hade hellre haft en traditionell fläkt i så fall.
Betyg: 1,5
Honeywell CS10XE
Pris: 1 989 kr
Utseende: Plastig, inte fin att titta på.
Reglage, användarvänlighet: Användarvänlig och rakt på sak. Den har en lucka på baksidan som öppnas varje gång man ska rulla den vilket gör att allt vatten i den rinner ut över golvet. Designfel.
Ljudnivå: 55 dB på lägsta, 59 dB på max. Har ett irriterande skvalpande ljud när man satt på funktionen för kylning.
Förmåga att kyla: Blåser väldigt, men kyler inget alls. Efter test 60 minuter på läget ”cool” hade temperaturen stigit med 0,4 grader, medan luftfuktigheten hade ökat från 40% till 60 %. Rummet kändes väldigt kvavt efter detta.
Precision i temperaturreglage: Finns bara två lägen, kyla av, kyla på.
Upplevelsen av blåst och hur flödet går att rikta/styra: Man kan likna blåsten vid den som du får av en stark fläkt. Dock är luften som blåses ut bara fuktig och inte särskilt kylande. Går att rikta blåsten i uppåt och nedåt manuellt. Har ett läge som riktar blåsten fram och tillbaka horisontellt.
Övriga funktioner: Har timer för avstängning. Fjärrkontroll.
Hur bra manualen är: Behövs ingen manual för att förstå hur den ska användas.
Sammanfattande omdöme: Högljudd, ful och starkt blåsande utan att kyla. Det här är inte vad vi kallar en AC, utan snarare en värmare och luftfuktare.
Betyg: 1
Andersson ARC 1.2
Pris: Okänt
Utseende: Med röret installerat det ut som att man har dragit avloppsrör ut genom sitt fönster. Maskinen i sig ser helt ok ut.
Reglage, användarvänlighet: Fjärrkontrollen är i princip helt värdelös då det inte finns någon display framtill vilket gör att du inte vet vad du gör när nu klickar på fjärrkontrollen om du står en bit bort. Man är alltså ändå tvungen att gå fram till maskinen. Den har dock en stor klumpig slang du måste leda ut genom fönstret. Fungerar och är lätt att hantera i övrigt.
Ljudnivå: 59 dB låg effekt, 62 dB hög effekt. Högt men kontinuerligt ljud.
Förmåga att kyla: Stark och effektiv fläkt som blåser luft, den fungerar som fläkt. Röret är fult och bökigt att montera när vi testar vid ett vanligt fönster. I testlokalen med fönsterdörrar gick det inte att montera alls, varför vi ledde ut slangen genom öppen fönsterdörr. Vid test under 60 minuter sänktes temperaturen i rummet med en halv grad.
Precision i temperaturreglage: Skulle gå att ställa in exakt på graden, men vad vi kunde se så fungerade det trögt.
Upplevelsen av blåst och hur flödet går att rikta/styra: Blåser bara rakt fram så du får vrida hela maskinen om du vill ändra riktning på blåsten. Marlén tycker att den ger ifrån sig en kemisk doft och ger obehag. Ludvig kände dock inte detta.
Övriga funktioner: Timer, avfuktning.
Hur bra manualen är: Begriplig.
Sammanfattning och omdöme: Den här maskinen upplevdes sänka temperaturen (kändes kallt med hjälp av fläkten) och sänkte den faktiskt en halv grad på 60 minuter. De är inte high-tech och modern på något sätt, men den fungerar och kyler ner rummet, även om det inte är särskilt effektivt. Den har en stor klumpig slang du måste leda ut genom fönstret. Marlén började nysa och tyckte att den gav ifrån sig en kemisk doft, vad det nu kan betyda.
Betyg: 3
Tristar AC-5529
Pris: 2 919 kr
Utseende: Med röret installerat det ut som att man har dragit avloppsrör ut genom sitt fönster. Maskinen i sig ser helt ok ut.
Reglage, användarvänlighet: Maskinen är lätt att manövrera, så när som på fjärrkontrollen som i princip är helt värdelös då det saknas en display framtill, vilket gör att du inte vet vad du gör när nu klickar på fjärrkontrollen om du står en bit bort. Man är alltså ändå tvungen att gå fram till maskinen.
Ljudnivå: 59 dB låg effekt, 62 dB hög effekt. Högt men kontinuerligt ljud.
Förmåga att kyla: Efter en timmas användning hade temperaturen sänkts med 1.1 grad. När man riktar blåset mot där man sitter känns det svalare direkt.
Precision i temperaturreglage: Går att ställa in exakt på graden. Temperaturen sänktes ca 1 grad per timma när vi testade.
Upplevelsen av blåst och hur flödet går att rikta/styra: Blåser bara rakt fram så du får vrida hela maskinen om du vill ändra riktning på blåsten.
Övriga funktioner: Timer, avfuktning.
Hur bra manualen är: Begriplig.
Sammanfattning: Den här är en av maskinerna som både upplevdes sänka temperaturen och som faktiskt gjorde det. Den är inte high-tech och modern på något sätt, men den fungerar och kyler ner rummet. Maskinen är mycket lik Andersson ARC, med skillnaden att den inte ger ifrån sig doft av kemikalier.
Betyg: 4 - Bäst i test!
Electrolux Well P7 WP71-265WT
Pris: 5 549 kr
Utseende: Modern, men en stor klump. Upplevs som “lyxig” och futuristisk pga design, den känns robust och fjärrkontrollen är snygg. Här vill vi dock utfärda en varning. Bilderna i säljmaterialet är manipulerade så att den ser mindre ut än den är i verkligheten. Den upplevs trots allt som en stor klump, även om den är snygg och känns modern. Särskilt den stora slangen som du ska lägga ut genom fönstret känns som ett stort monster.
Reglage, användarvänlighet: Väldigt lätt att kontrollera och använda när den är installerad.
Ljudnivå: 45 dB på lägsta, 60 dB på max. Behagligt ljud.
Förmåga att kyla: Det känns att den kyler ner rummet. Vid test sänktes temperaturen i rummet 0,8 grader på 60 minuter. Dock gör den milda ”blåsten” att det upplevs som ännu svalare i rummet.
Precision i temperaturreglage: Du ställer in önskad temperatur på luften som blåses ut och ser vilken den nuvarande rumstemperaturen är på maskinen. Den sänkte temperaturen 0,8 grader per timma när vi testade.
Upplevelsen av blåst och hur flödet går att rikta/styra: Man känner ingen direkt blåst utan bara att temperaturen ändras då luften med önskad temperatur blåses upp mot taket. Den varmare luften tas upp av maskinen. Det ger ett mycket skönt luftflöde.
Övrigt: Kan både värma luften, sänka luftfuktigheten och fläkta utan att aktivt kyla. Rullbar med hjul på undersidan. Fjärrkontroll.
Manualen: Ganska bra, men svårt att tyda hur man tömmer det kondenserade vattnet.
Sammanfattande omdöme: En snygg modern maskin som är ganska stor. Den har dock en ful och klumpig slang man måste ansluta till öppet fönster på glänt under uppvärmning eller nedkylning då varm/kall luft måste blåsas ut. Man måste dock inte ha den inkopplad vid vissa lägen som t.ex. fläktning. Installationen var jobbig. Den andas trots allt kvalitet och den sänkte faktiskt temperaturen i rummet utan att låta och blåsa för mycket, dock till ett saftigt pris jämfört med konkurrenterna.
Betyg: 3,5
Sammanfattning test av fem portabla AC
Det var stor skillnad på de testade maskinerna. Electrolux EXP09HSECI är klart modernast (för tankarna till R2D2 från Star Wars), lyxigast och har flest funktioner, men den är stor, tung och också dyrast. Ett minus till Electrolux som har förminskat maskinen och dess stora slang i sitt säljmaterial. Den klarade faktiskt att fläkta och sänka temperaturen, men det gjorde Tristar AC-5529 och Andersson ARC 1.2 också - och till ett betydligt bättre pris. Den som köper Honeywell CS10XE lär bli riktigt besviken, för den sänker inte temperaturen. Nordic Home Culture Medvind sänker inte heller temperaturen, men upplevs åtminstone som en liten smidig bra fläkt och är billigare än övriga.
Den som köper en portabel AC bör välja en som har en slang för att för att leda ut varmluften via ett fönster eller en ventilationskanal. De som är utan slang fungerar inte över huvud taget. Man bör också vara beredd på att slangen är stor, ful och tar plats. Det är inte en rolig maskin att ha framme i rummet om du inte har väldigt mycket plats. Det är inte bara att sätta in AC:n i rummet och börja kyla, slangen måste installeras i fönstret eller en ventilationskanal. Har du inte ett standardfönster i rummet utan bara t ex stora fönsterdörrar som vi hade, så kan du inte få ut full funktion från AC:n eftersom slangen inte kan monteras så att glipan vid fönstret täpps till, utan fönstret måste vara öppet.
Fotnot: Bilderna på maskinerna är tagna vid ett vanligt fönster för att man ska få en uppfattning om deras storlek och hur de ser ut i ett rum. Testet utfördes i ett rum med endast fönsterdörrar.
Kommentarer
106