Så hanterar du förlusten av glödlampan

Från den 1 september fasas 60 watt ut från butikerna. Framöver kommer du vara tvungen att pryda ditt hem med andra lamptyper. Varför får vi inte behålla glödlampan? Vad ska man köpa istället? Vi reder ut alla frågetecken åt dig.

Glödlampans utfasning började redan 2009. Nu har vi nått steg 3 som innebär att förbudet att tillverka och importera 60-wattare träder i kraft.

Glödlampans utfasning började redan 2009. Nu har vi nått steg 3 som innebär att förbudet att tillverka och importera 60-wattare träder i kraft.

Förra året förbjöds 75-watts glödlampor och nu har turen kommit till 60-wattsglödlampor. Från och med 1 september är det inte längre lagligt för företag att tillverka eller importera lamporna, de lager som köpts in får säljas slut och därefter är det tack och adjö till den populära 60-wattaren.

Orsaken till beslutet att fasa ut glödlampan är självklart dess påverkan på miljön och klimatet. EU vill minska el-användningen genom att fatta beslut kring hembelysning. Beslutet kallas för ett ekodesignarbete. Glödlampan är nämligen inte energieffektiv då endast tio procent blir ljus, resten av energin sipprar ut i form av värme.

Beslutet att fasa ut glödlamporna beräknas år 2020 och framåt minska koldioxidutsläppen med 16 miljoner ton om året i Europa. Och trots att lågenergilamporna innehåller en liten mängd kvicksilver kommer kvicksilverutsläppen minska som följd av att den kolbaserade el-produktionen gör det.

Hamstra 60-wattare eller inte?

Investeringen i en glödlampa ligger på ett par kronor och många planerar nog att handla upp ett helt gäng för framtida bruk nu när den fasas ut. Men Energimyndigheten menar på att den besparing som görs vid inköpet snabbt går förlorad eftersom glödlampan är dyrare i drift än vad lågenergilampan är. På ett år menar myndigheten att en glödlampa sammanlagt kostar 65 kronor medan en lågenergilampa istället kostar mellan 40-50 kronor, då räknar de in både inköp och driftkostnad. Dessutom sägs lågenergilampan hålla ungefär 10 gånger längre tid så du behöver inte byta ut den lika ofta.

Det mest självklara alternativet till glödlampan, i dagsläget, är som sagt lågenergilampan. Men det är inte den enda lamptyp du har att välja på. Halogenlampan är ett ljusstarkt alternativ i de socklar där lågenergilampor inte passar. En kombination av bägge dessa i hushållet kanske kan vara något för dig?

Halogenlampan håller tre gånger längre än glödlampan så den är inte riktigt lika energismart som lågenergilampan. Den finns i två varianter där klass b är mest energieffektiv och klass c lite mindre energieffektiv, förstnämnda drar 50 procent mindre energi än glödlampor medan sistnämnda drar 30 procent mindre energi. Du kan se på halogenlampan lite som ett mellanting mellan glödlampa och lågenergilampa.

Dyra nu, i var mans hem 2020

Nästa stora produktgrupp spås bli lysdiodlamporna, med andra ord led-lamporna. De håller i genomsnitt 50 gånger längre än glödlampor. Cafékedjan Starbucks bytte i december förra året ut 7000 glöd- och halogenlampor i företagets lokaler mot led-lampor och uppges ha sparat miljontals dollar tack vare bytet.

Än så länge är lysdiodlamporna för dyra för att gemene man ska kunna investera i en uppsättning men precis som med alla andra prylar kommer de sjunka i pris framöver. År 2020 räknar Energimyndigheten med att alla kommer sitta med led-lampor hemma, och då kommer vi även kunna se fram emot andra häftiga led-produkter. Företaget Philips har redan nu lanserat designade hushållsprodukter med inbyggda led-lampor för hemmabruk.

Så sörj inte glödlampan. Som du ser finns det redan nu miljömässigt bra produkter som du kan spara pengar på. Och längre fram i tiden kommer led-lamporna göra sitt intåg och då kan du även förvänta dig ljusdesign i andra former än de som du ser på marknaden idag.

Vad är ekodesign?

Ekodesigndirektivet är ett sätt för EU att se till att produkterna blir mer energieffektiva och på så sätt ger mindre miljöpåverkan. Ett exempel på det här arbetet, utöver glödlamporna, är den nya energimärkningen av vitvaror där a-klassen inte längre är den bästa.