E
Skrivet av: Gäst

Har bytt ut alla lampor som går till lågenergi.
Men att de håller länge, ja de beror på var de sitter.
Köper Philips lampor, men den i badrummet byter jag ut väldigt ofta.
Lågenergilampor tycker inte om att tändas och släckas titt som tätt.
Nu väntar jag på att Philips släpper sin 60W LED lampa så blir det en sådan istället.
 
E
Skrivet av: Gäst

Ännu en artikel som nästan enbart nämner lågenergilampor och halogen som ersättare för glödlampan. LED nämns knappt trots att det borde vara det självklara valet redan idag. Varken halogen eller lågenergi är någon bra ersättare, speciellt inte ur miljöhänseende.
Gör bättre artiklar om LED-belysning istället och hjälp konsumenterna välja rätt typer. LED-marknaden är tyvärr "infekterad" av lampor med för kallt ljus och dålig ljusstyrka, som jag tror har avskräckt många från att köpa. Det finns idag utmärkta LED-lampor som kan ersätta de flesta glödlampor, till acceptabelt pris, men kan vara väldigt svåra att hitta i LED-djungeln. Skrota lågenergilampan p.g.a. kvicksilvret, använd halogen endast i nödfall där armaturen kräver det, och använd LED till resten...
 
E
Skrivet av: Gäst

230V halogenlampa är ett enkelt alternativ istället för glödlampa. Man kan använda samma dimmer.
 
E
Skrivet av: Gäst

Provade lågenergilampor i mitt badrum utan fönster. Inte förrän jag var klar och på väg att gå ut, hade lampan nått en acceptabel belysningsgrad. Följden av detta var att jag inte släckte utan istället lät lampan vara tänd hela dagen. Ingen vidare energibesparing.
Provade både lågenergilampor och halogenlampor i min läslampa. Trots märkning att ljusstyrkan skulla motsvara en 60W glödlampa lyckades jag inte läsa i detta ljus. Jag upplevde ingen större skillnad i ljuset i rummet och trodde därför att mina läsproblem berodde på tilltagande ålderssvaghet i synen tills min man satte i en 40W glödlampa vi hade liggande. Inga problem med läsningen längre! Finns det fler som upplevt detsamma? I så fall tycker jag väldigt synd om alla gamla människor som har svårt att se, det är ju väl dokumenterat att behovet av ljus för att se bra ökar med åldern. En 40-åring behöver t ex dubbelt så starkt ljus för att se lika bra som en 20-åring.
 
E
Skrivet av: Anonym

Detta är precis min uppfattning! Jag förstår inte att det inte är större protester! Förutom badrummet är hallen är ett typiskt sådant ställe där man har släckt tills det kommer någon eller man ska gå iväg. Mina gäster undrar varför jag inte har ljus i hallen när de kommer. Den är tänd, men det tar en stund, säger jag. Hur löser ni detta, ni andra?
 
E
Skrivet av: Gäst

Jag har ersatt de flesta lampor i huset med antingen LED eller olika lågenergilampor och man får testa sig fram till det som fungerar i respektive rum.

Som nattbelysning i fönster hänger Klotlampor med 1W LED inuti och de lyser upp mer än man tror.

Likaså taklampan i sovrummet har 3st OSRAM LED på bara drygt 1W styck och de ihop lyser upp hela rummet bra.

Utomhus lyser ett helt gäng små 1W LED upp hela infarten och drar inte många watt tillsammas.

Finns massor med bilder på min blogg (Googla efter FixarFarsan) för de som vill se hur det ser ut.
 
E
Skrivet av: Gäst

Det finns massor med LED och halogenlampor som är utformade enbart för att ersätta de gamla glödlamporna. Olika socklar är inga problem längre, allt finns! Även om jag förstår den nya regeln med att lamporna måste vara energieffektivare än de gamla så är det fortfarande lite irriterande att LED, halogen och övriga lågenergilampor är så mycket dyrare!! Men jag har handlat massor från LamporNu.se. Tror det är ett holländskt företag så moms och allt är lägre och jag har verkligen letat runt överallt och jämfört priserna. Dom är helt klart billigast om man beställer lite fler så fraktkostnaden vägs upp. Supersmidigt måste jag säga! Dom säljer bara Philips också och helt klart måste man nog köpa kvalitet om man inte ska få det där äckliga gröna LED ljuset. Mina lampor både i butiken och hemma är perfekta.
 
E
Skrivet av: Jocke Ellärare

Så sant Philips har ett patent på hur de filtrerar bort de blåa frekvenserna av ljuset som de är ensamma om. De har flytta fram kiselfiltret som är placerat framför dioden och därmed lyckats med att få till dt naturliga ljuset. Vi har under tester med olika diodljuskällor (Mr16 typen) sett att konstnärerna som i detta fallet var målgruppen misstagit philips master led för det naturliga glödljuset och detta för att den faktiskt ser snäppet varmare ut i färgen än glödljuset den kom att ersätta. Men allt är ju inte guld och gröna skogar, priset är ett stort problem samt att de trots att de är dimbara inte fungerar med alla transformatorer och bakkantsdimmers.

Men att hålla fast vid glödlampan när halogenglödlampan finns känns lite trångsint. Har man inte mera avancerade belysningslösningar är att man brukar nyttja en glödlampa kan man kanske hålla till godo med halogenglödlampan som kanske ligger 200-300 kelvin grader högre i färgtemperatur. Självklart inte riktigt lika snyggt men går att komma runt med färgfilter o dyligt. Kommer även att finnas diverse special glödlampor som kommer att "klämma" sig förbi förbudet glödlampor med extrema former och specialområden.

Men krävs kunskap och pengar för att få till samma resultat som gick lätt med glödlampan.

Rätt eller fel man kan säga att belysningsbranschen varit framgångsrik med att lobba för förslaget.

Måste bara punktera den största myten och den om att glödlampan ger ju 95% värme och därför är extremt energieffektiv. Frågan är hur många av er som har kvar era 50 tals kylskåp bara för att de var en utmärkt värmekälla?

Våra effektiva värmesystem som är tröga till karraktären hinner inte med de snabba variationer i värme som glödlampan tillför rummet. Systemen hinner inte ens med de senvinterkvällar som nätterna är kalla och dagarna soliga och varma.

Till råga på allt värmer glödlampan ofta på en geografiskt position i rummet som inte är optimal. Hur många av er skulle installera en takvärmeanläggnng.

Mvh Jocke Belys konsult Elektro shields
 
E
Skrivet av: Pontus

Detta var en nyhet! Jag har aldrig gillat glödlampor. Jag har upplevt hur de gått sönder i det minst lämpliga ögonblick och oftast, särskilt under de senaste åren, med en blixt och kraftig smäll. Mycket obehagligt. Givetvis köpte jag lågenergilampor och för mig har det alltid funkat bra. Jag har bytt en enda lågenergi-lampa under de två år jag bott där jag bor nu, så de funkar bra. Givetvis gillar jag lysdioder och motsatt till vad som ofta sägs så finns det de som lyser med ett ljus liknande glödlampans och det säljs på Clas Ohlsson.
Vår lilla ICA affär nere i kvarteret har lysdioder i lysrörsarmatur så har du lysrörsarmaturer kan du byta. De lyser upp hela saluhallen! Svagt sken? Icke...
 
E
Skrivet av: Sven

Jo tacka vet ja LED de finns ju i alla färger och former och behöver inte vara fruktansvärt dyrt. Bytte ut alla mina gamla lågenergi gu10 till LED (http://ledwebb.se/downlights/gu10-spotlight-3w-80dip/) och fick ett klarare ljus. Inte det där typiska stela LED-ljuset jag trodde alla LED-lampor hade.
Tummen upp för led!
 
E
Skrivet av: CDK2H

Vad jag märker är att LED lampor lyser, men de LYSER INTE UPP på samma sätt som glödisen alls. Långt ifrån samma styrka och ljushet i rummet om man byter lamporna. Blinkar dom inte också egentligen väldigt mycket mer, alltså på och av(hertzen) utmrker sig och man kan få ont i huvudet lättare? Jämför själv grna med en gammal 14-tums tjock dator skrm och en 100 hertz skärm. Sån jävla skillnad så jag skulle kunna betala trippelt för att få den senare.
 
E
Skrivet av: Erik Zdansky

En stor brist med de nya lamptyperna är att de ofta har betydligt sämre färgåtergivningsindex (Ra) och att inte ens de bättre typerna når upp till vad glödlampor (inkl halogenlampor) kan ge. Däremot har de andra lamporna fördelen att man kan få en högre färgtemperatur än glöd o halpgenlampor som pga tekniska begränsningar inte når högre än omkring 3000K. Denna fördel utnyttjas tyvärr sällan annat än för vissa lysrör. Förbudet mot glödlampor är klåfingrigt, det borde räcka att peka på deras fördelar ev kompletterat med någon form av straffskatt. Bakom bestämmelserna ligger förmodligen inte bara miljöhänsyn utan även lampindustrins lobbyister.
 
E
Skrivet av: Danie L

Ingenting i glödlampsväg går upp mot koltrådslampan.
Mitt "krypin" i huset, består enbart a koltrådslampor (6 stycken).
Ger ett underbart naturligt sken, som ingen LED-lampa i världen kan efterhärma och inte kan efterhärma även i framtiden.
Kort och gott: Mycket behagligt ljus, samtidigt som jag kan stänga av värmen vintertid i rummet (koltrådslampan ger också en betydande värme.

Jag måste få skicka in en bisats till ämnet energibesparing:
Frågan är om vi överhuvud taget sparar energi; nu ska alla ha massvis med spotlights, golvvärme, "smarta fönster" och uppvärmd badbalja på tomten.
Nej, jag är övertygad om att "svensson" inte sparar något i och med lågenergilaman. Elkostnaden har bara bytt spår: Från glödlampan till överdimensionerade ledlampor och bubbelpolar...

/DL
 
A
Man hittar fler och fler ställen med fungerande belysning men man behöver en ficklampa också för att se. Har fått byta fler och fler så kallade energisparlampor om lyser men dels kan man ha lämnat rummet innan de hunnit tända och ofta är det bara ledbelysning som man får av energi-sparlampan. Omärkt har värmeräkningen också ökat så var besparingen skett kan man undra.
Varför kontrolleras inte lamporna innan så att de lyser fullt den utlovade tiden och går att tända mens man är kvar. Ser ingen besparing i att jag får tå i 5 minuter i toadörren för att väna på ljuset. Inte heller att lampan glöder och är ljusare än rummet men inte ger något ljus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.