Bygga biorum - konstruktion, utrustning, inredning
Det är svårt att hitta ett mer gediget biorum än Niclas Lindströms. Här berättar han hur han konstruerade, utrustade och inredde biorummet som har vunnit flera priser. Vi går även igenom vad du ska tänka på om du ska bygga ett enklare biorum.
Är du en inbiten filmfantast som måste samsas om vardagsrummet med resten av familjen? Vi är nog många som drömmer om ett eget biorum, en plats där vi kan få utlopp för alla våra högt ställda krav på ljud och bild, i ett rum anpassat enbart utifrån det.
En som gjorde slag i saken är Niclas Lindström. Hans ambitiösa biorum kan du ha som referens när det är din tur, och sedan skala av/skala ner till något som passar din plånbok.
Niclas byggde till en övervåning av lecablock på familjens garage, och förvandlade insidan till både biorum, lounge och “kiosk”. För 1,5 miljoner kronor är det ett betydligt mer avancerat biobygge än vad gemene man kanske har, men å andra sidan är film och ljud Niclas stora passion.
Niclas Lindström visar stolt sitt biorum.
– Jag har över 3 000 filmer och samlingen ökar hela tiden. Filmerna är sorterade i bokstavsordning, cirka 1 000 filmer får plats i kiosken och resten står nere i loungen, säger Niclas Lindström.
Kiosken är ett separat rum med popcornmaskin och kyl/frys i retrostil. Själva biorummet ligger i det angränsande rummet.
Här står 1000 av Niclas 3000 filmer.
Kiosk med popcornmaskin.
Biorummets konstruktion
På golvet har Niclas limmat golvgipsskivor på råspont. Taket består av takgips och akustiktaket Ecophon Sombra DS, som ger bra känsla i rummet tack vare mörk färg och låg ljusreflektion. I taket har han fällt in spotlights.
Niclas byggde på en våning på det här garaget. Foto: Niclas Lindström
Isoleringen i golvet mäter 300 millmeter och lösullen i taket 600 millimeter. Väggarna som är byggda av leca har han isolerat med 120 millimeter.
För att ljudet inte ska studsa är väggarna vågformade och klädda med textil.
– Jag har förskjutit varannan regel tre centimeter när jag byggt väggen. Sedan har jag isolerat och monterat OSB-skivor och gips. Slutligen sitter det heltäckningsmatta på väggen, den fungerar som en absorbent, säger Niclas Lindström.
Absorbenternas jobb är att dämpa ljudet så att det inte studsar. Ljud som studsar försämrar akustiken i rummet. Med heltäckningsmatta på väggarna har han således försäkrat sig om så lite studs som möjligt och det ljud som ändå studsar tillbaka gör det mot vågformade väggar som bryter ljudet. Alla hörn är även fyllda med absorbenter. I bakre väggen och i mellantaket sitter det diffusorer som fördelar och bryter studsande ljudvågor.
En del av högtalarna döljs bakom högtalartyg. Foto: Niclas Lindström
Golvet är däremot till stora delar hårt eftersom han ville ha ett lättstädat golv. Det ligger tjocka ryamattor på utvalda ställen som också har till uppgift att ta hand om ljudvågor. Golvet är byggt i två nivåer för att den bakre raden biostolar ska hamna lite högre upp precis som på en vanlig biograf.
Biostolarna är totalt nio stycken placerade i två rader där den främre raden sitter fem meter från duken, och den bakre sju meter ifrån.
Tekniken i biorummet
Niclas Lindströms biorum är utrustat med totalt 18 stycken högtalare, det är ett så kallat 11.3.4- ljudsystem som grundar sig på Dolby Atmos.
Fyra av högtalarna och den ena basen är placerade i den bakre väggen. De två andra basarna står längst fram i biorummet under bioduken tillsammans med centerhögtalaren. Placeringen av övriga högtalare lyder: tre stycken högtalare fram, fyra stycken högtalare i taket samt fyra stycken högtalare i sidoväggarna varav två av dessa är inbyggda i pelare. Samtliga högtalare är inbyggda och väggen då klädd med högtalartyg framför respektive högtalare.
Det sitter högtalare i väggen. Foto: Niclas Lindström
Utöver ljudsystemet finns såklart också en rad andra tekniska prylar som driver runt systemet. Större delen av dessa är placerade i ett ventilerat hifi-skåp i den bakre väggen, där hittar du bland annat fem stycken förstärkare och flera olika uppspelningskällor så som blu-rayspelare, dator och spelkonsoler.
Till detta har Niclas valt att köra projektorduk och projektor.
- Det går att inte komma upp i den storleken som jag ville upp i via tv idag. Dels får du inte den kvaliteten, dels handlar det om extrema summor pengar om du ska ha en så stor tv som dessutom klarar av 4K med mera. En klassisk projektor med bioduk känns dessutom mer biograf, säger Niclas Lindström.
Bioduken är en extremt fin variant med passande gainvärde - självklart med en eldriven ridå till.
– Jag började titta på en duk för 15 000 kronor, som också var jättebra. Sedan landade jag på denna för 80 000 kronor. Det spann iväg, men jag är jättenöjd. Du ser inte duken alls när du drar igång filmen, du ser bara bilden från filmen. Men jag hade nog varit nöjd med den första duken jag tittade på med, säger Niclas Lindström och fortsätter:
Niclas poserar framför bioduken. Foto: Lindström
– Ridån har jag monterat dels för att få en biografkänsla, dels för att kunna maska filmer som har annat format än 2.40:1.
I rummet, under biostolarna, finns dessutom tolv stycken så kallade basskakare.
Basskakare under biostolarna. Foto: Niclas Lindström
– De sitter där för att röra och skaka om stolarna, samt skapa en förstärkning av känslan från basarna, säger Niclas Lindström.
Här är grunden i Niclas teknikuppsättning:
Subwoofers: 2 st SVS PB13-ULTRA DSP (främre), 1 st Canton Ergo AS 1.2 SC (bakre)
“Basutjämnare”: DSPeaker Anti-mode 8033 Cinema
Högtalare: 2 st Canton Ergo RC-L (front), 1 st Canton Ergo CM51 (center), 4 st Canton Vento 810.2 (surround sidovägg), 4 st Canton Ergo 32DC (surround bakre vägg), 4 st Canton Inceiling 880 (Atmos takhögtalare)
Förstärkare: 3 st Prosonförstärkare som driver basskakarna, samt 1 st Marantz MM 8077 och 1 st Marantz SR 7009 som driver bild och ljud
Blu-rayspelare: Oppo 103 Darbee Edition regionsfri
Projektor: JVC DLA-X55 (stöd för Ultra HD och aktiv 3D)
Bioduk: Stewart Studiotek 130 G3, ramspänd 154” och 1:3 i gainvärde
Kablar: Supra
Basskakare: Bass Pump III
Samt de flesta spelkonsoler som finns på marknaden och en HD-box för tv-tittande.
Ventilation i biorummet
Med så mycket teknik och människor i rummet blir det lätt varmt och kvavt, och därför är välfungerande ventilation ett måste. Niclas har valt att plocka in tilluft i bion via biorummets bakre vägg - där sitter även ett fläktelement - och släppa ut frånluften via den främre väggen vid bioduken samt vid den bakre väggen i hifi-skåpet.
Ventilationsaggregat och ljuddämpare, del i Niclas gedigna ventilation i biorummet. Foto: Niclas Lindström
Själva ventilationsrören löper i lösullsisoleringen på vinden till ett litet ventilationsrum där ventilationsaggregatet står och där rör för insug och utblås löper ut genom yttervägg. Ventilationsrören är dessutom utrustade med åtta stycken ljuddämpare, så att ljudet från aggregatet inte ska störa bioupplevelsen.
Ventilationen styrs från en kontrollpanel där Niclas kan reglera den utifrån hur många personer som befinner sig i rummet samt utifrån hur länge den ska gå.
– Hela bygget har tagit mig ungefär fyra år, och kostat omkring 1,5 miljon kronor. Det är såklart mycket pengar att lägga på sin hobby, men det skulle ha blivit ännu dyrare om jag inte gjort allt själv. Bion höjer nog även värdet på huset, den ökar i alla fall livskvaliteten för mig och min familj, säger Niclas Lindström.
Barnen har det lyxigt som kan både spela Playstation och titta på film här.
Bygga eget biorum mindre avancerat
Funderar du själv på att skaffa ett biorum är det bra att se till att du har goda förutsättningar. Det bästa är ett rum utan fönster, både avseende ljud och ljus. Har du inget sådant rum bör du istället skaffa rejäla mörkläggningsgardiner - de fungerar även som absorbenter som gör att ljudet inte studsar lika mycket.
Tjocka mattor på golvet är ett okej alternativ till Niclas setup med heltäckningsmatta på väggarna. Ju mer tyg och möbler du har desto mer dämpas ljudet och ju bättre akustik får du i rummet.
När det kommer till tekniken behöver du dels ett surroundsystem för ljudet (minst 5.1), dels en receiver med stöd för det antal högtalare och bas som du valt (exempelvis 5.1) samt en tv eller en projektor med tillhörande filmduk för bilden. Du behöver även en uppspelningskälla, exempelvis en blu-ray-spelare och kablar för att koppla in alltihop - högtalarkabel till högtalarna och vanligen hdmi-kabel mellan teknikprylarna för bästa bild och ljud.
Var noggrann vid placeringen av högtalare och subwoofer - placeringen är avgörande för akustiken. Behöver du hjälp ställer du frågorna i delforum Teknik på Byggahus.se. Teknik
Därutöver behöver du såklart även bekväma biostolar eller en skön soffa, schysst belysning som gärna får vara dimbar för effektens skull innan filmen börjar, samt diverse kringprodukter för att pryda rummet - vill du exempelvis ha ett klassiskt biorum med ridå eller satsa på att inreda rummet till din egen batcave? Låt fantasin och kreativiteten flöda.
Som du säkert förstår kan priset för bygget av ditt biorum variera stort. Allt från 20 000 kronor till flera hundratusen kronor beroende på hur ambitiös du väljer att vara.
Läs mer
Niclas hemsida Biobygget
En historia om bygge, biorum och cancer
Kommentarer
11