Hemmabio i trädgården - välj rätt projektor, duk, sittplatser och belysning
Lagom till årets hemester har vi skapat en riktig bio i trädgården. Här guidar vi dig till vilka produkter du kan använda och hur vi gjorde steg för steg för att ordna en hembio utomhus.
Allt fler väljer att spendera semestern hemma och skaffar pool, spabad, utekök och härliga uteplatser. Vi bestämde oss för att bädda för en bra hemester med en bio i trädgården. Här får du inspiration och en steg för steg guide hur vi gick tillväga och alternativen som finns för hembio utomhus.
Vad du behöver för en utebio
- Ett hörn i trädgården - Vindstilla och gärna mörkläggande. Vårt val: Mellan ett plank och en friggebod, under ett äppelträd.
- Projektor - Bra ljusstyrka och minst 1920 x 1080 upplösning. Vårt val: Optoma EH 470.
- Bioduk - Teleskopsduk, ett vitt lakan eller en stor vit vägg. Vårt val: Celexon Economy 211 x 160 cm.
- Högtalare - Helst med bra bas för riktig biokänsla. Vårt val: JBL Partybox 310.
- Internetanslutning utomhus - Wifi, ethernetsladd eller internetdela från telefonen. Vårt val: Wifi genom en signalförstärkare.
- Mediaspelare - Dator, Apple TV, Chromecast eller surfplatta att streama film från. Vårt val: Laptop kopplad med HDMI.
- Sittplatser - Solstolar, loungemöbler eller en matta och kuddar på marken. Vårt val: Solstolar med fotpall, en matta och några soffkuddar .
Välj ut en bra plats i trädgården
Börja med att välja ut en vindstilla plats i trädgården som har så bra mörkläggning som möjligt. Om du vill kunna titta när det är ljust ute behöver du skydda bioduken från sol eftersom bilden annars blir svag. Har du tur finns det redan en plats skyddad från sol i carporten eller på uteplatsen. Annars kan ett partytält fylla den funktionen.
I vår trädgård finns ett bra ställe i hörnet mellan ett plank och en friggebod. Ett gammalt äppelträd fungerar som tak. Bilden börjar bli okej för filmtittande från kl 20 tack vare att äppelträdet och planket ger lite solskydd.
Välj rätt projektor för hemmabion utomhus
Har du inte en projektor redan så är det det första du behöver köpa. Rätt projektor är viktig för att få bra kvalitet på bilden.
Louise Schultz på Visunext som är specialiserad på hemmabio berättade för oss hur man väljer rätt projektor för användning utomhus i trädgården.
Projektorn ska ha:
- En ljusstyrka på minst 4000-5000 lumen, ju mer desto bättre
- Upplösning på minst 1920 x 1080, Full HD
– Projektorer utan HD kommer inte att funka utomhus, bildkvaliteten blir under förväntan, säger Louise.
Hon tipsar om tre bra projektorer för utomhusbruk i olika prislägen:
- Acer H6536BD, lägre prisklass
- Optoma EH470, mellanprisklass
- LG BU50NST , högre prisklass
Vi gick på hennes mellanalternativ och köpte projektorn från Optoma. Den var inte billig men har fungerat bra hittills. För att komma igång drog vi en förlängningssladd från ett av eluttagen i trädgården och kopplade den till ett grenuttag. Genom det kunde vi ge ström till projektorn, ljusslingan i trädet och datorn som vi använde för att streama film.
Datorn kopplade vi till projektorn genom HDMI. Det hade även fungerat bra att koppla en Apple TV, Chromecast eller surfplatta till projektorn.
Om din utebio ligger långt ifrån huset kan det hända att din Wifi-signal är för svag för att streama video. Du löser detta genom att använda en Wifi-repeater, dela 4G internet från telefonen eller dra en ethernetkabel till enheten du streamar från.
Högtalare för hemmabion
För bästa biokänsla bör du ha en kraftfull högtalare med stark bas. Du får kortast fördröjning mellan ljud och bild om du har en trådbunden anslutning mellan högtalaren och datorn, men bluetooth kan också fungera bra. Hur lång fördröjning du får över bluetooth beror på hur modern din dator och högtalare är.
Om du redan har en högtalare hemma kan du prova att koppla den till datorn redan nu. Är du nöjd med ljudet och du inte märker någon fördröjning mellan bilden och ljudet är du klar med det här steget.
Vi hade endast en liten bluetooth-högtalare hemma som dessutom var flera år gammal. När vi kopplade den till datorn via bluetooth fick vi en ordentlig fördröjning mellan ljud och bild, vilket inte är bra när du kollar film. Därför valde vi att uppgradera.
Vi tittade på lite olika trådlösa högtalare och valde JBL Partybox 310 som för övrigt är en riktig monsterhögtalare. Den har 18 timmars batteritid och riktigt kraftfullt ljud. Parad med en modern laptop eller mediaspelare fick vi även ganska bra ljud/bild fördröjning.
Olika typer av biodukar
Projektorn behöver en slät vit yta att projicera bilden på. Att köpa en duk för projektorn är inte ett måste. Om du har en vit vägg placerad strategiskt kan det fungera bra, liksom att spänna upp ett lakan på en tvättlina eller mellan två träd.
Ett tredje alternativ, som också resulterar i bäst bild, är att köpa en projektorduk. Dessa finns i olika utföranden, alltifrån uppblåsbara jättedukar till dukar i kassett och med olika typer av stativ. Det är bra om duken är minst 2 meter bred.
För vår utebio valde vi en mobil variant på stativ som vi tycker är hyfsat smidig. Den heter Celexon Economy och är 211 cm x 160 cm stor. Det gäller att fixera den så att den inte vajar när det blåser. Underlaget behöver jämnas till så att stativet står på jämn yta och kan stå rakt.
På bilden ovan ser du en uppblåsbar bioduk uppsatt i en trädgård. En tre meter bred uppblåsbar bioduk från Celexon kostar drygt 3 000 kr på Amazon.
Skapa ett mysigt biorum med sittplatser
Ordna sedan med sittplatser. Vi tog solstolar med fotpallar som vi redan hade ute i trädgården. En sittsäck, loungemöbler och en solsäng. Plocka fram de skönaste sitt- och liggplatserna du kan hitta och placera dem framför bioduken. Vi lade även ut en matta och några kuddar på gräsmattan. Men glöm inte ta bort mattan efter ett tag, annars dör gräset under.
Det blir extra mysig filmstäming om du ordnar med lyktor, ljusslingor och annan belysning runt omkring hembion. Vi satte ljusslingor i äppelträdet ovanför sittplatserna.
Vi är i mål och bion kan börja. Dags att poppa popcorn och njuta av en mysig filmkväll.
Stör jag grannarna?
Har du grannar i närheten gäller det att visa hänsyn. Tänk på att ditt biotittande kan störa grannarna och anpassa utebions placering och ljudnivå därefter.
Kommentarer
71