Vanligt med skadegörelse vid inbrott i fritidshus
Tjuven tar god tids på sig vid inbrott i fritidshus, och ägnar sig åt mer skadegörelse än vid inbrott i vanliga hus.
Inbrott i fritidshus skiljer sig en del från inbrott i permanentboenden visar statistik från försäkringsbolaget Folksam. Inbrottstjuvarna tar framför allt längre tid på sig och förstör ofta en del av egendomen. Skadegörelse anses till och med vara vanligt vid den här typen av inbrott. Av de 200 inbrott som försäkringsbolaget granskat förekom skadegörelse i 40 procent av fallen.
Man ser ofta även tecken på att inbrottstjuven bosatt sig i fritidshuset en längre tid.
Det som stjäls mest är verktyg och trädgårdsredskap.
- De kan vara ganska otympliga att få med. Det här tyder på att gärningsmännen har haft gott om tid på sig och varit säkra på att inte bli upptäckta. Gör gärna stugan så synlig som möjligt för grannar eller från en väg. Om det dessutom finns året-runt-boende i området kan det vara bra att starta en grannsamverkan, säger Erik Arvidsson, Folksam.
Vidare ser försäkringsbolaget att mer påkostade fritidshus drabbas av inbrott i större utsträckning, kanske för att de används mer och att det därmed finns mer av värde att stjäla.
Nu närmar sig de månader på året då det sker mest inbrott. Äger du ett fritidshus bör du se till att du har godkända lås, god grannsamverkan och en tomt som gör att tjuvarna inte kan arbeta i det dolda.
- Tyvärr kan man aldrig förebygga ett inbrott till hundra procent men man kan göra jobbet svårare för tjuven. Genom att bland annat ta undan stöldbegärligt gods, DNA-märka sina värdesaker och ha uppsyn av fritidshuset kan man minska risken för att ett inbrott ska ske, säger Erik Arvidsson.