Räkna extra noga på bolånen

Den som tar bolån i kristider ska räkna extra noga på vad man har råd med. Om du får ränterabatt hos banken, se till att få skriftligt på det löftet.

Räkna extra noga på bolånen

På Konsumenternas bank- och finansbyrå får man signaler från oroliga bolånetagare om att det är svårare att få lån för den som vill köpa nytt.
– En del har hamnat i knipa, de har köpt nytt boende men har svårt att sälja sin tidigare bostad, säger Kicki Westerståhl vid Konsumenternas bank- och finansbyrå.

På SEB förklarar privatekonomen Gunilla Nyström det faktum att fler har svårt att få bolån med de höga räntorna. När banken räknar på om kunden ska kunna klara av lånet räknar man med dagens ränta plus 3 %. Man ska alltså kunna klara av bolånet även om räntan skulle höjas ytterligare 3 %. Och när räntorna är högre är det helt enkelt färre som klarar av månadskostnaden.
– Givet inkomsterna så kan man inte låna lika mycket som man kunde för tre år sedan när räntorna var lägre, säger Gunilla Nyström.

Om priserna på bostäder går ner får också fastigheten ett lägre marknadsvärde. Följden blir att en mindre andel av bolånet kan ligga som amorteringsfritt bottenlån. En större andel av lånet får den högre topplåneräntan och dessutom krav på att amortera.

Plötsligt försvunna ränterabatter är en annan vanlig anledning till att konsumenter hör av sig till Bank- och finansbyrån

– Kunden har här uppfattat det som att man har fått löfte av banken om en ränterabatt som ska gälla för evigt, medan banken sedan tog bort rabatten när det var dags att binda om lånet kanske redan efter tre månader, säger Kicki Westerståhl.
Här ger Bank- och finansbyrån konsumenterna rådet att begära skriftligt besked från banken om ränterabatter och hur länge de ska gälla.

Det är dock ingen fara för låntagaren om banken skulle gå omkull.
– Om en bank går omkull så är det en annan kreditgivare som tar över dina lån med samma villkor som avtalat, säger Gunilla Nyström.