Milersättning till hantverkare - vad är rimligt?
När du avtalar om arbete på löpande räkning har du ofta ett timpris och ett materialpris som du utgår ifrån. Många hantverkare vill också ha ersättning för resor till och från din byggarbetsplats, sk milersättning eller reseersättning. Ser du inte upp så kan du få betala fullständigt orimliga belopp som 42 kr per kilometer, värre än en taxiresa.
Många hantverkare lägger på en milersättning eller reseersättning på fakturan, som är tänkt att motsvara kostnaden som uppstår då de reser till och från byggplatsen, dels i form av tid, dels i form av kostnader som rör bilen: bränsleförbukning, slitage, försäkring, utrustning mm. Ersättningen grundar sig vanligen på antalet mil som hantverkaren reser och tiden detta tar.
Hur hantverkaren sedan väljer att ta betalt för detta varierar och är ibland också en källa till konflikt mellan kunden och hantverkaren. Vissa bakar in det i sitt timpris och tar ingen separat milersättning, andra tar betalt för resor separat. Konflikter uppstår ofta när man i förväg inte kommit överens om storleken på milersättning, eller om priset inte kommit på tal i samband med att man diskuterat priset för tjänsten i övrigt.
Exempel: Lisa trodde att priset för hennes badrumsrenovering skulle bli 45 000 kr utifrån angivna timmar och överenskommen materialkostnaden. Men så tillkom en kostnad på ytterligare 4 000 kronor för milersättning som hon inte räknat med. Den utgörs av servicebil, 400 kr/besök á 10 besök.
Eftersom Lisa anser att servicebilavgiften är rimlig uppstår ingen konflikt, men tänk om den istället hade varit på 800 kr per besök? Eller om hon fått betala en timkostnad för när bilen står parkerad på uppfarten? Vi ser ibland i forumet att priserna för milersättning, reseersättning och servicebil är långt utöver dessa 400 kronor som många hantverkare i genomsnitt tar.
Mainstream: VVS-firman en god vän arbetar på debiterar 42 kr per KILOMETER. Det fick mig att välja en annan firma då det är cirka 4 mil enkel väg till byggarbetsplatsen. Ca 3.500 kronor per dag i kostnad för bilen!
Läs mer: "Servicebil" kostnad, rimligt?
Tina Eklöf: Vi har fått en faktura där 2 målare har debiterat milersättning från deras privata bostäder 73,2 mil på 7 arbetsdagar (totalt 2 562 kr) vilket aldrig nämndes vid genomgången av jobben. Vi har såklart räknat med milersättning men från firman.
Läs mer: Milersättning
Snowjim: Min VVS:are tog ut 100 kr/mil vilket är mer än vad taxi kostar här. När jag pekade på det så blev det världens liv i lådan.
Läs mer: Rimlig milersättning för byggfirma?
Har du otur råkar du ut för en överdebitering och utan avtalat pris i förväg är det svårt att hävda att kostnaden är felaktig. Lagen säger endast att hantverkaren har rätt att ta ut en skälig kostnad, men specificerar inte närmare vad det innebär i rena pengar. Det är således viktigt att du kommer överens med hantverkaren om samtliga tillkommande kostnader i förväg, så att det inte kommer som en överraskning.
En del bakar in bilen i timpriset, andra debiterar för den separat. Foto: laine
Rimlig milersättning till hantverkare
Så vad är då en rimlig milersättning eller kostnad för servicebil? Det beror på var du bor i förhållande till hantverkarens kontor. Ofta träder denna in efter ett visst antal mil.
En vanlig kostnad brukar vara 350-400 kr/besök. Men har hantverkaren väldigt långt hem till dig kan milersättning tillkomma utöver det priset.
När det kommer till milersättning för hantverkare är det inte ovanligt med kostnader på uppemot 50 kr/mil. Detta motiveras ofta med att de har större bilar som drar mer soppa och de är dyrare på så vis att de har extrautrustning så som verktygsskåp, eventuella kranar och liknande för att kunna köra tunga verktyg och tungt material.
Notera också att resetiden ofta räknas in i den arbetstid som du betalar för och är då på sätt och vis också en reseersättning som du måste räkna med i form av ett högre antal timmar på specifikationen för arbetskostnaden än vad hantverkaren faktiskt spenderat tid i hemmet.
Ovanstående uppgifter har vi grundat på en genomgång av ett stort antal hantverkares hemsidor där de skriver ut sina resekostnader, samt på en rad diskussioner i forumet om vad som kan anses vara rimliga kostnader. Läs gärna vidare och diskutera.
Läs mer och diskutera milersättning, reseersättning och servicebil
Rimlig ersättning byggfirma
Reseersättning hantverkare
Bilersättning
Servicebil kostnad rimligt
Milersättning
Kommentarer
196