Handla billigare byggvaror på utländska byggvaruhus

Priset på byggvaror varierar men ett är säkert; i Sverige betalar vi oftast mer än i våra grannländer. Men lönar det sig att själv göra inköpen i något grannland och hur vet man vad man får?

Handla billigare byggvaror på utländska byggvaruhus

I södra Sverige ligger det nära till hands att snegla på priserna på danska, tyska och polska byggvaruhus. En dagstur bort kan man tjäna tusentals kronor om man är effektiv och vet vad man vill ha. Boende i de mer norra delarna av Sverige har inte riktigt samma möjligheter till billiga inköp på plats. Norge är dyrt just nu och tillsammans med Finland är det inget land som det lönar sig att åka till för att fynda.

Mindre varor som till exempel blandare till kök och badrum finns dock möjlighet att köpa på nätet, bland annat från en butik i Tyskland. Det är Anders Sjöberg som byggt en hemsida, vvs-netto.se, för att ge andra konsumenter möjligheten att kunna köpa billigare varor än de i Sverige.

euro-mat
En byggvaruhandel i Polen. Foto: euro-mat.com

– Det började med att jag själv behövde nya blandare. Jag kände till en affär i Berlin och upptäckte att jag skulle tjäna tusentals kronor på att handla där i stället för här i Sverige. På vissa varor var det halva priset. Jag störde mig också på att bara för att jag bodde några mil på fel sida om en gräns skulle jag betala mer för samma vara.
Han påpekar att affären inte har alla varor men gott om tyska kvalitetsblandare till ibland halva priset. Det finns billigare blandare på de tyska byggvaruhusen men då kan också kvaliteten variera. Butiken i Berlin är också märkt med Euro-label och Trusted shops som är en slags kvalitetsmärkning som det är värt att hålla utkik efter då man handlar i Tyskland.

Anders Sjöberg tipsar också om två andra websidor, preisexperte.com där man också kan köpa och preisroboter.de som gör prisjämförelser och tipsar om inköpsställe.
Den tyska momsen är numera 19 procent.

Polen är fortfarande ett lågprisland och byggvarupriserna är de lägsta bland Sveriges grannländer. Allt fler svenskar som bor nära en polsk färjeförbindelse åker dit, ofta med ett släp kopplat till bilen. Ett råd är då att ha med en lista med svenska priser och modellbeteckningar plus en karta. Vill man inte kosta på sig en övernattning gäller det att vara effektiv. Billigast är ju att åka på vardagar men glöm inte att kolla upp så att det inte är en allmän helgdag.
Generellt kan man säga att det är arbetsintensiva produkter som är billigast eftersom lönerna är lägre i Polen. Fönster till exempel kan man hitta billigt, även om de billigaste är i plast. En produkt som är mycket större i Polen men som inte fått så stor genomslagskraft hos svenskarna. Men, det finns fönster i trä eller aluminiumklädda träfönster att köpa också.

Erik Andersson arbetar för AWE Konulttjänst på plats i Warszawa. Han hjälper svenskar att göra inköp i Polen och marknadsför sig genom hemsidan polenshopping.se. Företaget kan ställa upp med guidning av köpsugna svenskar till Polska tillverkare. En dag kostar 1500 kronor.

– Priserna har gått upp i Polen. Mycket på grund av att det byggs för fullt inför fotbolls-EM som går här 2012. Men polackerna har lägre marginaler och det är mycket som fortfarande är mycket billigare här än i Sverige. Kakel, klinker, fix och fog är det ofta halva priset på och fönster, dörrar och portar är också billigare. Verktyg och vitvaror är inte längre så billiga att det lönar sig med en resa för inköp.

AWE Konsulttjänst samarbetar med tillverkare som enligt Erik Andersson håller hög kvalitet. Det kan göra att priserna är lite högre än i de polska byggvaruhusen där han menar att det ibland kan förekomma varor med tveksam kvalitet eller andrasortering. Köper man från fabrik får man också fabriksgaranti. Ska man till exempel bygga eller byta kök går det bra att skicka ritning till Erik Andersson som återkommer med offert, ofta efter 24 timmar och två dagar efter beställning kan han oftast meddela vilken dag varorna kommer att levereras hem till den svenska dörren. Han rekommenderar dock ett besök i Polen så att alla blir överens innan den slutgiltiga ordern skrivs.

Förmedlingen kostar 3 procent av inköpspriset sedan tillkommer frakten. Man kan även köpa till montage och skräddarsydda lösningar brukar vara billigt.

Ibland kan transporterna bli något försenade men för det mesta är polackerna bra på att hålla tiderna. AWE Konsulttjänst hjälper också till med eventuella reklamationer.

Ikea i Polen
Ikeas varuhus i Polen. Foto: Pressbild

Ikea har varuhus i alla länder nära Sverige. I våras gjorde tidningen Göteborgs-Posten en prisjämförelse och kunde konstatera att Ikea i Tyskland var billigast, till och med billigare än varuhusen i Polen. Till exempel kostade en kyl och frys cirka 3500 kronor mindre i Tyskland än i Sverige.

Man kan köpa Ikeavaror över nätet men bara inom samma land. Däremot kan man reklamera varor som är köpta utomlands eller komplettera med saknade detaljer på hemmavaruhuset. Priserna på olika Ikeavaruhus är lätta att jämföra eftersom varorna alltid har samma namn oavsett i vilket land de säljs.

Henry Ausmann på EstCon arbetar med att förmedla kontakter mellan estniska tillverkare och svenska köpare. Han företräder varken köpare eller säljare och är alltså ingen avtalspart. Däremot kan han se igenom avtalet som upprättats. Varor som handlas genom kontakt med Henry Ausmann levereras med bil till den svenska destinationen.
– Köpen i Estland måste ge minst 10 procent vinst annars är det ingen idé. Då är alla kostnader, som till exempel frakt, medräknade. Men många gånger kan leveranstiden göra att affären ändå blir intressant. Det råder just nu inte riktigt samma högtryck i Estland som i Sverige. Generellt gäller att ju mer mantimmar som är nedlagda på produkten desto mer tjänar man som svensk konsument. Rena råvaror, som till exempel gipsskivor, är lite billigare men det äts upp av transportkostnaderna, säger Henry Ausmann.

I Estland och Polen är det inte lika vanligt med typhus och fasta mått på fönster och köksinredning. Det är något att tänka på när just de varorna ska anpassas till svenskt byggsätt. Samtidigt kan det vara en fördel om man till exempel vill ha glaspartier eller inredning som är specialanpassade.

Konsument Europa är den enhet inom Konsumentverket som hjälper konsumenter att handla över gränserna inom EU. De står för samma rådgivning och hjälp som svenska konsumentverket. Iwona Machocka, som är juridisk rådgivare, kommer med några råd till svenskar som söker sig utomlands för att köpa billigare varor:

  • Se till att skriva tydliga avtal om du inte köper direkt i butik.
  • Dokumentera all kommunikation med tillverkare och leverantörer.
  • Tänk på att språkförbistringar kan skapa otydligheter i kontakter, manualer och garantier.
  • Många tillverkare, varuhus och säljare pratar om Europagaranti som att den skulle garantera att inga problem uppstår. Det är vad som står i garantin som talar om vad du får. Läs och ställ dig frågor som Var gäller garantin? Kan varan reklameras eller repareras i mitt hemland? Det kan behövas att man ringer återförsäljaren i hemlandet innan köp, för att få säkra svar.

Besök gärna Konsument tjänst ”Handla i Europa”. Där finns en översikt om moms, valuta och konsumenträtt i olika länder, men också många bra tips, bland annat detta: Det som verkar för bra för att vara sant är förmodligen inte heller sant.