Befintligt skick-klausul obetydlig vid allvarliga fel
Trots att en bostad säljs i befintligt skick finns det situationer då säljaren ändå blir ansvarig för fel.
"Bostaden säljs i befintligt skick" är en vanlig friskrivningsklausul som används för att säljaren av en bostad inte ska råka ut för ekonomiska svårigheter kopplade till bostaden efter det att ägarbytet skett. Men hovrätten dömde nyligen att klausulen inte går att tillämpa vid mycket allvarliga fel. Istället bryter då de dolda felen igenom friskrivningen.
Hovrätten konstaterar detta efter att en köpare anmält en säljare för dolda fel i ett badrum i en bostadsrätt. Den nyproducerade lägenheten såldes i befintligt skick 2014, men strax efter inflyttning upptäckte köparna att det luktade illa från avloppet. En besiktningsman konstaterade då en rad fel. Bland annat en felaktigt placerad golvbrunn som inte slöt tätt mot avloppsröret, men även ett för kraftigt fall och ett vätskebaserat tätskikt i våtrumszon 1.
Köparen krävde då säljaren på 160 000 kronor, men denne hänvisade till sin friskrivningsklausul.
Både tingsrätten och hovrätten går på köparens linje. "Befintligt skick" gäller inte när bostaden är i väsentligt sämre skick än vad köparen med fog kunnat förutsätta. Säljaren måste nu, utöver de 160 000 kronorna, även betala köparens rättegångskostnader på 450 000 kronor.
Källa: Dagens Juridik
Kommentarer
9