Bygger stort medelhavsinspirerat stenhus - Husdrömmar

Ahmed och Eva har lyckats köpa drömtomten vid Mälarens strand och bygger ett 355 kvm stort stenhus i medelhavsstil, fyllt med smart teknik. Bygget drar ut på tiden rejält - och ordentligt över budget.

Ahmed och Eva diskuterar med Gert.

Ahmed och Eva diskuterar med Gert. Foto: Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Vi har kommit till det femte avsnittet av Husdrömmars säsong sex och vi får träffa Ahmed och Eva. På söndagspromenaden har de gått förbi en tomt i Vårby som de så gärna vill ha för att slå ner sina bopålar på och bygga drömhuset. De har tagit mod till sig och lagt ett brev i brevlådan hos tomtägaren och frågat om de fick köpa den. Det fick de, men det gick inte att pruta en krona. De har sålt huset de bodde i för att köpa tomten för 5,6 miljoner kr. 

Huset är klart
Tomten sluttar mot Mälaren.

Så här ser byggplanerna ut när vi börjar följa bygget i januari 2017:

Plats: Vårby
Tomt: På en sluttning vid Mälarens strand
Huset: 355 kvm stenhus i medelhavsstil
Byggstart: Januari 2017
Personer: Ahmed och Eva
Budget: 10,4 miljoner kr. (tomt 5,6+hus 4,8)
Planerad inflyttning: September 2017

Skiss av huset
En skiss av huset de tänker bygga.

De båda träffades för sju år sedan. Ahmed är civilingenjör, kommer från Bagdad i Irak och har bott i Sverige i 10 år. Eva kom till Sverige från Grekland när hon var liten. Det som förenar dem är att de kommer från ett annat land och har släkten långt borta. De är också båda trötta på att flytta på sig, nu vill de slå sig ner för här trivs de och har det bra.

Eva drömmer egentligen om ett litet trähus, men Ahmed vill ha ett jättestort stenhus. I Bagdad bodde hans familj i ett 700 kvm stort hus. Här lyckas han övertala Eva, stadsbyggnadskontoret och grannarna att de ska få bygga ett 350 kvm stort hus i tre plan.

Entréplan
Entréplan

På plan 2 som är entréplan blir det öppen planlösning med kök, vardagsrum. Här finns också ett sovrum och ett badrum. 

Övervåningen
Övervåningen.

På plan 3 blir det ett allrum, bibliotek, två badrum och två sovrum till.

Suterrängplanet
Suterrängplanet.

För det nedersta suterrängplanet finns inga planer än, men det kommer att komma väl till pass efter hand som bygget fortskrider …

Det finns en brygga nere vid vattnet. Där ska de bygga en bastu och två båtplatser.

Konstruktion med betongbjälklag

Huset har alltså stora ytor och de vill inte ha några pelare som stör i den öppna planlösningen. Därför låter de gjuta mellanbjälklag i betong som de armerar ordentligt. Betongens tryckkraft kombineras med armeringsjärnets dragkraft vilket resulterar i en mycket stark konstruktion. 

– Huset kommer att hålla i 150 år utan problem, säger Ahmed. 

armering
Mellanbjälklagen gjuts i betong och armeras ordentligt.

Gert berättar att man upptäckte betong under romartiden. Vulkanisk aska blandat med kalk, vatten och sand användes för att bygga långlivade byggnader som Pantheon och Colosseum i Rom. På 1800-talet började man kombinera det med armeringsjärn för att bygga broar, vattentorn och skyskrapor.

Bygget pågår
Bygget drar ut på tiden.

Bygget drar ut på tiden

Av flera anledningar drar bygget ut på tiden. Det ser inte ut att bli klart till inflyttning 2017 av flera anledningar. Ahmed är på bygget varje ledig stund, före och efter jobbet, varje dag. Och han är extremt noggrann. Det är besvärligt att komma åt och montera fönstren där i sluttningen. En annan anledning till förseningarna är att Ahmed råkade beställa för stora fönster.

Gert Wingårdh försöker förstå
Fönstren sitter utanpå fasaden och ytan jämnas ut med cellplast.

Elektriska jalusier ställer till det

Han vill ha elektriska jalusier vid varje fönster och det gör att fönstren inte får plats i fönsteröppningarna som planerat. Till slut kommer man fram till en lösning där man fäster fönstren utanför huskroppen. Fönstren kommer då att sticka ut från fasaden och det löser man genom att klä in fasaden med 10 cm frigolit.

När Gert kommer och tittar när bygget skulle vara klart, i augusti 2017, är det fortfarande fullt med byggnadsställningar runt huset. Fasaden håller på att monteras. Gert tittar på jalusikontruktionen vid fönstren som har monerats utanpå fasadeen.

– Det måste kosta hur mycket pengar som helst! Det måste vara de dyraste gardinerna som finns i världen, säger Gert.

Elinstallationer
Det blir många och dyra elinstallationer i huset.

Det bidde ett smart hem, men det kostar

Inne i huset ser man elinstallationer, många elinstallationer överallt. Ahmed har kommit på att han ska ha ett smart hem, var du än befinner dig ska du kunna styra belysning, värme, maskiner etc.

– Håller budgeten frågar Gert?
– Nej, inte det minsta säger Ahmed. 

Trappsteg lyser upp
Trappstegen lyser upp när du går på dem.

Han gör förändring, på förändring, på förändring som gör att de exponerar sig för en väldigt stor risk kostnadsmässigt. Men Ahmed tänker att huset ökar i värde med alla nya saker han lägger till. Det är investeringar han gör. Eva tycker inte att tekniken behövs, men Ahmed bestämmer.

Huset klart till slut
Men till slut blir huset så gott som klart.

Tid är pengar

De fortsätter med inredningen och bygget drar ut ytterligare på tiden. Varje månad kostar räntorna nu 20 000 kr, de lägger allt de har på byggnadskreditiv och tillfälligt boende i lägenhet, de måste göra något. 

Samtidigt stagnerar bostadsmarknaden i Stockholm första kvartalet 2018, när de ska sälja sin tvåa på Skärholmen för att äntligen flytta in i huset. Lägenheten blir inte såld.

Huset klart
Svart och vit fasad.

Det blir riktigt tungt och de får låna pengar av släkt och vänner för att klara att betala räntorna till banken.

Vit marmor
Vit marmor på golvet, precis som vid Medelhavet.

Lösningen blir att snabbt inreda det nedersta första planet i huset till en lägenhet och hyra ut det. De hyr också ut lägenheten i Skärholmen och flyttar in i sitt nya drömhus innan det är riktigt klart. Så skönt att det löste sig till slut.

Badrum
Ett av tre badrum.

Det som slår en som tittare är att Eva och Ahmed delar med sig väldigt generöst med information om sin privatekonomi, vilket ju gör att vi som tittare får en chans att lära oss av deras misstag. Budgeterade 10,4 miljoner kr blev istället 13 miljoner kr.

Lärdomen är väl att – börja inte bygga innan du har bestämt precis allt. Sätt en budget med ett tak och håll dig till den. Ändringar under byggets gång kostar väldigt mycket tid och pengar.