Så jämför du hustillverkare

Ett hus är så mycket mer än vad du kan se på ytan. När du jämför hustillverkare tar du hänsyn till flera dimensioner; hur är företaget, hur är produkten och vad kostar den? Kanske svårast av allt är att bestämma vad man vill ha.

Så jämför du hustillverkare

Foto: Lotta Fredriksson

Hustillverkare som hustillverkare tänker du kanske. När du tittar i kataloger kan det vara svårt att se några skillnader på olika ritningar av 1-planshus, 1,5-planshus och 2-planshus. Du kanske fastnar för en planlösning eller det där huset som har New Englandstil som du hade tänkt dig. Eller den som hade drömköket uppspikat när du var och tittade i visninghuset.

När huset är färdigbyggt behöver det heller inte vara några skillnader vilken leverantör det var du valde för att bygga ihop huset. Men oftast har de där skillnaderna som man först inte kan se en väldigt stor betydelse för hur livet efter husbygget ska te sig. Läs in dig på ämnet, informera dig så att du inte jämför äpplen med päron.

Vi kan till en början konstatera att det i stort sett inte går att jämföra hustillverkarnas priser. Hustillverkarnas utbud och leveransåtaganden innehåller så stora skillnader att det omöjliggör varje försök till mer exakta prisjämförelser, konstaterar Evelyn Fredling och Mari Sellin i uppsatsen ”Trähusleverantörer- En studie av skillnader mellan småhusleverantörer i Sverige”, KTH.

Byggnadsingenjör Charlotte Andersson tycker att man ska börja med att sätta en gräns för vad man kan betala för huset och sedan får man rätta sig efter det.
– Först måste man titta i plånboken, sedan får man göra kompromisser, säger Charlotte.
– Jag får inte det bästa, utan det bästa jag har råd med. Är det dyrare är det oftast bättre, säger Charlotte.
– Men det är ju också tur att det går att bygga billigare för den som inte kan eller vill satsa många miljoner i boendet, säger Charlotte.

När den ekonomiska gränsen är satt tycker Charlotte att man ska se över familjens behov. För man mycket oväsen, kanske man ska satsa på ett betongbjälklag som dämpar ljud, även om det är dyrare än träbjälklag. Isolerade innerväggar, om man inte har betongväggar är också ljuddämpande, liksom treglasfönster och platta på mark, alla är dyrare än alternativen.

– Har man krypgrund kan man få ett trumljud när man går på golvet som alltid sviktar något, säger Charlotte.

– Krypgrunden är billigare än platta på mark, men kräver underhåll. Du måste krypa ner då och då och inspektera, byta filter i avfuktaren regelbundet och byta ut hela avfuktaren sådär vart tionde år, säger Charlotte.

Du måste också fråga dig hur underhållsfritt du vill ha huset, enligt Charlotte.
– Antingen betalar du mycket först, eller så betalar du lite mindre i insats men får underhålla lite mer. Putsad fasad eller träfasad, trähus eller stenhus. En billig parkett håller sämre än ett massivt ekgolv, etc. Plastmatta, parkett och laminat ger mer underhåll än klinker och massiva golv. Papptak är billigt, men måste pappas om vart tionde år. Bandfalsat plåttak är dyrast, å andra sidan behöver du byta vart femtionde år. Takpannor befinner sig mittemellan. Tegelpannor håller längre än betongpannor som ganska snart blir mossbelupna.

Graden av prefabricering är en av de stora skillnaderna mellan hustillverkarna. Där kan man urskilja tre huvudvarianter:

I den första av grupperna har vi hustillverkarna som bygger huset helt och hållet i fabrik, all inredning och alla installationer är klara när huset körs ut till tomten. När allt byggs i fabrik sker det under kontrollerade förhållanden, det är torrt och hustillverkaren kan garantera kvaliteten på ett helt annat sätt. Nackdelen är att flexibiliteten inte är stor. Du får köpa en standardprodukt.

I en annan grupp har vi företagen som bara bygger väggelementen i fabrik, inredning och installationer utförs på plats. Här har vi större flexibilitet, men fortfarande mycket av den kontrollerade tillverkningen under torra förhållanden. Fördelen är att man relativt snabbt får huset under tak. I den här gruppen finns merparten av hustillverkarna.

En tredje variant är husföretaget som erbjuder en hög med brädor, dvs en materialsats och en ritning på hur huset ska ser ut när någon har byggt ihop det. Men du letar också upp den som bygger ihop huset själv och måste kontrollera att han är bra på det han gör, om det inte är du själv som är byggkunnig. Här har vi företag som inte har någon prefabricering alls och som bara erbjuder delad entreprenad, t ex Fiskarhedenvillan eller Arkitekthusen i Varberg. Den här typen av materialsats är naturligtvis billigare och passar självbyggaren, men innebär ett större risktagande.

Entreprenadformen är en annan av de stora skillnaderna som har stor betydelse. Vissa hustillverkare erbjuder alla entreprenadformerna, hos andra är bara en variant möjlig.

Totalentreprenad är dyrare än att bygga på delad entreprenad. Totalentreprenaden innebär att du har ett kontrakt med en entreprenör. Du skriver över ansvaret för att samordna de olika entreprenörerna på en enda entreprenör. Det är många gånger ett bekvämare och säkrare sätt att bygga, men också dyrare. Du måste också se upp med lurendrejare som säger att det är en totalentreprenad, men sedan är det inte det.
– Får du skriva under mer än ett kontrakt ska du reagera, säger Charlotte Andersson.

Väljer du delad entreprenad blir det billigare, men du tar en större risk och får mer arbete själv. Generalentreprenaden är en mellanvariant som kan se ut på lite olika sätt, med olika grader av ansvarstagande hos entreprenören.
För att vara på den säkra sidan bör alla anlita en juridiskt kunnig byggnadsingenjör eller en jurist för att granska kontraktet innan man skriver på. Läs mer om entreprenadformerna här.

Om du har sållat bland alternativen så att du har flera att välja på måste du väga in hur stor chansen är att du har någon att reklamera till om tio år, ifall det skulle bli aktuellt.
– Chansen är större om du väljer att bygga med någon som har funnits längre, säger Charlotte. Vi är just nu i en högkonjunktur, vissa kommer att försvinna. Vilka finns kvar om tio år?

Visst kan det finnas en duktig driftig människa som har startat något nytt och mycket väl finns kvar om tio år.
– Men då måste du be om referenser av någon som har haft med personerna bakom företaget att göra tidigare, säger Charlotte. Är de pålitliga?

Tidigare konkurser är ett dåligt tecken för då har man lämnat husbyggare i sticket tidigare.
– Då är det extra viktigt att inte betala en spänn mer än det du faktiskt har fått. Det enda du ska drabbas av om det går fel är förseningar, säger Charlotte.
– Du borde också få ett rejält lägre pris för risken du tar när du går in i projektet, säger Charlotte.

Du kan kontrollera om företaget har konkurser bakom sig hos Bolagsverket. Hos Skatteverket kan du se om man har skött inbetalningar av skatt och arbetsgivaravgifter.