Byggde lekstuga i lösvirke – så fick Tea 3 år en fin lekstuga för 5000 kr

Att skaffa en lekstuga kan väl ändå inte vara en stor grej, tänker du kanske. Säg inte det. Även här är det en rad saker att ta ställning till innan du kan bestämma dig.

Tea vid sin nya lekstuga, tillsammans med kompis Ludvig.

Tea vid sin nya lekstuga, tillsammans med kompis Ludvig.

Vad får lekstugan kosta? Hur ska den se ut? Hur lång, bred och hög ska den vara? Ställer du krav på hur många fönster den ska ha? Var ska man köpa lekstugan? Det är alltid bra att ta reda på hur andra har gjort. Vi pratade med Åsa och Pelle som precis har byggt en lekstuga till dottern Tea, 3 år.

Även barnen tycker det är kul med ett eget hus att pyssla om. Så resonerade Åsa och Pelle när de bestämde sig för att bygga en lekstuga till Tea. Så här 2 veckor efter lekstugan blev klar leker Tea mer i sin lekstuga än inne i huset.

Försökte köpa begagnad lekstuga

När man frågar runt hos olika lekstugetillverkare förstår man att en lekstuga kostar någonstans mellan 5 000 och 11 000 kr inkl moms, beroende på storlek och utförande. Många av lekstugorna är timrade och har ett eller två fönster. Oftast har de en liten altan.

Åsa och Pelle sökte runt ett bra tag innan de bestämde sig för den här lekstugan. De annonserande under ”Köpes” på Blocket och i Gula Tidningen, men fick inget napp. De frågade en granne med tonårsbarn om de kunde få köpa deras lekstuga, men de ville inte sälja. De här grannarna hade precis fräschat till sin lekstuga och hoppades på att få barnbarn snart som kunde leka i den. Åsa har också frågat andra om de vill sälja sin begagnade lekstuga, men det verkar det inte vara vanligt att man gör. Den gamla lekstugan verkar ha ett affektionsvärde för de flesta.

De tittade vidare på byggvaruhusen, för här fanns en del lekstugor att välja bland. Men hela tiden var det något som inte var riktigt bra med lekstugan – för kort, för låg eller timrad som de inte ville ha. En timrad lekstuga skulle inte passa i stilen till det egna huset. 

En dag fanns det faktiskt en liten annons i Sydsvenskan med ”Lekstugor säljes”. Åsa ringde dit. En envånings lekstuga skulle kosta 5 000 kr + moms och en tvåvånings 6 500 + moms. De var flexibla med måtten och kunde tänka sig att bygga en lite högre lekstuga än standard och att lägga till ett öppningsbart fönster. Lekstugan var inte heller timrad, vilket hon tyckte var bra.

Väggelement och en hög brädor

Det blev lekstugan för 5 000 kr + moms, 2 m lång och 1,5 meter bred. Åsa och Pelle såg till att öka på stugans höjd en bit så att en vuxen kan vara där inne utan att kröka ryggen. De flesta stugor de hade tittat på fick en vuxen gå krokig i om han ville hälsa på. De beställde också ett öppningsbart fönster så att Tea kan leka affär och godiskiosk om hon vill. De var noga med att stugan skulle vara tillräckligt lång ifall de skulle vilja övernatta i lekstugan någon dag.

Lekstugan levererades i väggelement och en hög med brädor som skulle bli golv och tak. Det tog dem ungefär 2 dagar att bygga ihop den och måla den. Tillsammans med leveransen följde en instruktion till hur man bygger ihop stugan.

– Jag är inte jättehändig, men jag tyckte inte att det var svårt att bygga ihop den här lekstugan, även om det tog mig två dagar, säger Pelle. Det hade kanske gått snabbare om vi inte hade haft Leo 8 månader som behövde en hel del uppmärksamhet.