Ritat huset själva
Elsa Moreau och Kennart Arvidsson ska bygga precis ett sådant hus de vill ha. De har nämligen ritat huset själva, in i minsta detalj. En enda hustillverkare var villig att åta sig deras bygge, men han var svår att hitta.
![Elsa framför muren](/sites/default/files/styles/node_image/public/elsa_muren.jpg?itok=PvKoPAwI)
Elsa framför muren Foto: Elsa Moreau
Allt började en dag när de kände att de behövde göra om köket i radhuset och göra en tillbyggnad. Det kändes inte helt rätt, utan ganska besvärligt. Kanske skulle det vara enklare att flytta till ett annat hus? De började gå på husvisningar, men i Stockholmsområdet där de bor är utbudet begränsat och priserna skyhöga. Alla hus de tittade på behövde omfattande renoveringar. Det kändes hopplöst.
När de ändå letade hus till salu, dök det upp en tomt som faktiskt skulle passa dem perfekt. De tyckte inte att det var något att fundera på, utan slog till direkt - och fick den utan budgivning.
– Vi har bott i flera villor som vi renoverat kontinuerligt, så det där med att bygga kändes helt rätt. Dessutom slipper man ju fastighetsskatten under flera år och får det precis som man vill ha det, säger Elsa.
![Ritat huset själva bild 5](/sites/default/files/old/Elsa_Arvid.jpg)
Tomten blev deras i mars 2002 för 1 195 000 kr och är på 700 kvm. Det var bara att sätta sig ner och fundera på hurdant hus de skulle bygga. Elsa surfade på hustillverkarnas hemsidor och beställde kataloger från de hon tyckte var mest intressanta. De besökte Husexpo i Stockholm flera gånger och tittade på husmodeller i katalogerna nätterna igenom. Till slut hittade de ett enda hus de blev intresserade av. Men de skulle vilja ha det lite större och behövde flytta ut ytterväggarna en bit.
– Det kan man inte göra. Det går inte att göra huset större, blev svaret från hustillverkaren. Han hade dock ett annat förslag, men det tyckte Elsa och Kennart var ointressant.
Bestämde sig för att rita själva
De bestämde sig för att börja om från början och rita huset själva. Först gjorde de en lista på vilket utrymme de behövde. För Elsa var det t ex viktigt att få ett skafferi man kan gå in i, med gott om plats och all mat samlad på ett ställe. Det blev en diger lista över önskade utrymmen.
Kennart började skissa på hur huset skulle se ut. Han utgick från insidan av huset och började med bottenvåningens planlösning. När den var klar gick han vidare med övervåningen. Byggytan fick vara max 140 kvm. Med tanke på det fick Kennart göra en del justeringar efter hand. Sedan var det dags att se hur utsidan skulle se ut. Här blev han lite osäker och bestämde sig för att bygga en modell av huset för att lättare se hur det skulle se ut. När modellen var klar behövdes några små justeringar invändigt för att utsidan skulle se bra ut också.
![Ritat huset själva bild 2](/sites/default/files/old/3d_modellen_2.jpg)
Utifrån Kennarts skisser ritade Elsa upp huset i ett ritprogram. Först fick hon låna Floor Plans 3D av svärsonen, men tyckte att programmet hade vissa begränsningar när hon skulle göra ändringar. Hon köpte ett mer avancerat program, Professional Home Design Platinum. Med det här programmet blev det lättare att bygga väggar och ändra mått. Det blev en tjusig modell av deras hus som gjorde det lättare att föreställa sig hur det skulle se ut i verkligheten. Med hjälp av ett program som heter ROOM328 har hon sedan också designat och ritat upp deras maffiga badrum. Programmet kan man få tag på hos många kakelleverantörer.
![Ritat huset själva bild 3](/sites/default/files/old/planlosning_botten.jpg)
Dags att ta in offerter
Nu var det dags att skicka skisserna till hustillverkare och begära in offerter. De valde ut sex olika hustillverkare som verkade intressanta. Av de sex fick de bara svar från en enda. Den hustillverkarens arkitekt sa:
– Så här kan man inte göra. Så går det inte till. Jag ska rita upp något annat som ni säkert blir nöjda med.
Nej du. Elsa och Kennart var i och för sig nära att ge upp, men bet ihop och sökte vidare.
Då såg de en annons på Internet där det stod ”Vi bygger som ni vill i vilket material ni vill”. Det här lät ju intressant, tyckte de, och skickade in sina ritningar. De väntade och väntade på ett svar. Efter några veckor och telefonsamtal för att påminna, damp det till slut ner ett brev i brevlådan.
![Ritat huset själva bild 4](/sites/default/files/old/planlosning_overvaning.jpg)
Äntligen en vettig offert
I kuvertet låg en ritning av deras hus – och den såg ut exakt som de ville ha det! De fick också en offert med mycket detaljerad redovisning av samtliga kostnader. Det här företaget verkade ha fattat vad de ville ha.
Elsa och Kennart gick vidare med den här hustillverkaren. Efter ett tag tog företagets VD över kontakten med Elsa och Kennart. Han tyckte bygget var intressant och ville själv hålla i projektet. De har fått väldigt god kontakt och Elsa och Kennart har besökt både huvudkontoret och fabriken där deras hus tillverkas.
– Allting känns väldigt bra. Han verkar ärlig och pålitlig, säger Elsa.
De har fritt fått plocka bort vad de vill från offerten och har själva kunnat räkna vad det innebär för totalpriset, i och med att de har fått den detaljerade prislistan.
Bygglovet
När de fått den första ritningen från hustillverkaren, gick Elsa och Kennart direkt till stadsbyggnadskontoret för att kontrollera att de skulle få lov att bygga det här huset. Kennart hade haft kontinuerlig kontakt med dem när han ritade, för han insåg att han inte kunde hålla sig till de tillåtna 140 kvm i byggyta. Stadsbyggnadskontoret kunde tänka sig att tänja på gränserna, bara grannarna tillät det. Med den färdiga ritningen i hand, korrigering av taklutningen på takkuporna, möte med stadsbyggnadskontorets chef och grannarnas medgivande, var det klart att de skulle få bygglov för huset.
Budget svår att hålla
Innan de började rita på huset hade de satt sin budget till 3 miljoner kr. När de fått offerten och börjat räkna på vad allt skulle kosta, insåg de att det beloppet inte skulle räcka. Ny budget hamnade på 3,6 miljoner kr inklusive tomt och den gränsen ligger de ganska nära idag. Men varje dag kommer nya överraskningar. Häromdagen visade det sig att någon hade räknat fel på tomtens lutning. Grundentreprenören ringde och sa att de måste göra ändringar snabbt, för enligt de här beräkningarna skulle en del av huset hamna under gatunivå. Så tillkom 7 000 kr. I förra veckan ringde VVS-konsulten och meddelade att de behövde en mer effektfull värmepump som kostade 5 000 kr mer.
Men Elsa och Kennart är om sig och kring sig och undersöker noga marknadens utbud för varje liten del de behöver beställa. Det är en hel del de valt att exkludera från hustillverkarens leverans – kök, badrum, alla maskiner, kakel, klinkers och värmesystem. När de var nere i Tyskland på en tur för ett tag sedan, upptäckte de att kostnaden för kakel och klinkers där bara var en fjärdedel av priset här hemma. De hittade också duschdörrar, kranar och en massagedusch till bra pris. Nu har de köpt en van som de ska köra ner till Tyskland med för att handla det som är billigt där.
Delad entreprenad
Ett litet orosmoln är att de tvingats ta bygget på delad entreprenad. Hustillverkaren hade inte möjlighet att stå för en entreprenad i Stockholmsområdet, utan kunde bara leverera byggsatsen. Främst genom kontakter har Elsa och Kennart samlat ihop de entreprenörer de behöver och kontrakterat dem var och en för sig. De ska själva vara byggledare.
– Visst känns det nervöst. Men jag tror det handlar om att ha rätt inställning. Vi vet att saker kommer att gå fel. Är man bara inställd på det och inte deppar ihop utan tar tag i problemen snabbt, tror jag att det ska gå bra, säger Kennart.
– Vi ska ta ledigt tre veckor under byggets mest kritiska skeden, säger Elsa. Då ska vi vara på plats hela tiden och bevaka bygget.
![Fasad från väst](https://www.byggahus.se/sites/default/files/styles/inline_image/public/inline-images/fasad_vast.jpg?itok=C0wsf_0N)
Fakta
Personerna
Namn: Elsa Moreau och Kennart Arvidsson
Ålder: 52 respektive 58 år
Yrke: Elsa ansvarig Telecom på Swedish Match, Kennart affärsutvecklare på Malmö Aviation Fritidsintressen: Elsa sitter gärna framför datorn och gör hemsida, designar, surfar och chattar, ofta med familj och vänner i Argentina. Andra intressen är att läsa, laga mat, plocka svamp och umgås med familj och goda vänner. Kennart gillar att spela golf, musik och att bygga hus.
Personliga egenskaper: Elsa är impulsiv, målmedveten, ärlig, glad, språkbegåvad och intresserad av teknik, datorer och verktyg. Kennart är händig, uppfinningsrik, duktig på design och konstruktion, optimistisk och har social kometens.
HusetBeskrivning: 1,5 plan med valmat tak, 4 takkupor
Byggyta: 159,7 kvm
Boyta: 203 kvm
Garage: Inbyggt med förråd, 27 kvm
Grund: Platta på mark med ingjutna golvvärmeslingor
Stomme: Betong
Bjälklag: Trä
Värmesystem: Bergvärme, kamin, golvvärmeslingor
Övrigt: Datorstyrt kontroll- och styrsystem för elektriska funktioner
Hemmanätverk
Centraldammsugare
Kommentarer
14