Hustillverkare, Bygga nytt hus

Helén och Kim väljer hus

Helen och Kim står just nu inför tusen svåra val. Hur stort hus kan de bygga? Med vem ska de bygga? Hur ska huset se ut? Hur bygger man billigare? Här fortsätter byggsåpan om Helén och Kim.

Helén och Kim skissar på hurdant hus de ska bygga.

Helén och Kim skissar på hurdant hus de ska bygga.

Helén och Kim från Ljusdal i Hälsingland har just köpt en sjötomt vid sjön Norrdellen utanför Delsbo. Tomten är inte knuten till någon hustillverkare, utan de kan välja mellan olika hustillverkare eller att bygga i lösvirke om de vill.

De kan alltså tänka relativt fritt när det gäller hur de ska bygga huset, men det gäller att bygget följer detaljplanen.

– Vi är begränsade till att bygga max 150 m2 huvudbyggnad samt totalt 200 m2 på tomten, men har fått ett positivt förhandsbesked från kommunen om att det skulle vara möjligt att slå samman garaget med huset så att byggnaden totalt utgör 200 m2. Byggnadshöjden får uppgå till max 3,5 meter, berättar Helén.

Så stort som möjligt inom budget

Förutom detaljplanen så sätter självklart också budget ramen för hurdant hus Helén och Kim kan bygga. De har varit på banken och diskuterat en budget på ca 3 miljoner kr för huset inklusive tomt.

Sjötomt
Tomten de ska bygga på. Foto: Helén

De har börjat skissa själva på hur de vill ha sitt hus. Helst vill de maxa allt, de vill ha max byggnadshöjd, max byggnadsarea, övervåningar, balkong, bastu och så mycket fönster det bara går.

– Men någonstans sätter ju ekonomin gränsen för vad som är ambitionen och vad som faktiskt är realistiskt och där är vi nu och balanserar fram och tillbaka, säger Helén.

Nästa steg blir att få ett riktigt lånelöfte från banken.

Idag har de inga gemensamma barn, men Kims son Neo på 6 år ska bo i huset varannan vecka. De planerar dock för ett hus där familjen kan växa.

– Att det blir några fler barn i framtiden är inget som vi tar för givet men vi vill i alla fall skapa ett hus med förutsättningar för det..

De vill därför bygga så stort som möjligt, men det gäller ju att hålla sig inom budget också. Det är väldigt många och svåra val de står inför just nu. Både hur stort de ska bygga, men också i vilken stil.

Funkisvilla blev en lada

Från början var de inne på att bygga en modern funkisvilla i betong med olika höga sektioner och platta tak, men begränsningen av byggnadshöjden i detaljplanen ställde till det lite där om det är så att man vill ha loft/övervåning, vilket de önskar.

Hus
Här är ett hus de inspireras av när de skissar. Foto: Pinterest

De fick tänka om några gånger.

– Nu tror vi att vi har landat i någon form av modern ”lada” istället, berättar Helén.

Jämför hustillverkare med att bygga lösvirke

Helén och Kim har pratat med flera olika tillverkare av prefabhus, men de har inte verkat särskilt intresserade av att få dem som kunder.

Där är hindret som vi upplevt det ofta bristen på flexibilitet och bristande intresse i att hjälpa oss att lösa problemen, säger Helén.

– Vi har hittat en leverantör som verkar klara av att möta våra krav, men då upplever vi dem istället som lite för dyra. För att möta budget med den firman säger de att vi måste förminska hela huset, berättar Helén.

Helén menar att det är möjligt att de har rätt, men innan de går ner i storlek på huset vill de jämföra detta med kostnaden för att bygga ett lösvirkeshus och där står de nu och stampar. I vilken ände börjar man?

Hus
Hus på Fårö av arkitekt Mattias Palme. Foto: LLP Arkitektkontor

– För att få en rättvis prisbild av en lösvirkeslösning från lokala entreprenörer har vi förstått att vi behöver vi en arkitektritning, men innan vi lägger ned kostnaden på att anlita en arkitekt så vill vi ju veta vad ett sådant hus vi vill ha kostar och var det finns möjlighet att kapa kostnader

– Måste vi verkligen minska storleken eller kan vi nå budget genom att istället skippa övervåningarna till exempel? Eller går det att komma undan billigare genom att göra plattan och väggarna för garagedelen mindre isolerade och utan golvvärme. Ett annat moment 22 är ju att budgeten är beroende av vad det står för hus där, lika väl som att huset är beroende av budgeten. Vi har satt en budget i runda slängar men det känns svårt att i det här stadiet hitta en exakt smärttröskel. För att veta hur mycket vi får låna behövs en förhandsvärdering, för att få en förhandsvärdering behöver vi veta vad vi ska sätta för hus där men för att veta vad vi kan få för hus behöver vi veta hur mycket pengar vi har att röra oss med. Just nu känns allt som en soppa!

Prioriteten för Helén och Kim nu i början är alltså att fokusera på de stora bitarna, sådant som man inte ändrar på hur som helst i framtiden: form, höjd, takbrytning och så vidare. Förr eller senare kommer de andra pusselbitarna att ramla på plats.

Fortsättning följer …

Läs mer

Köpt sjötomt - nu börjar husresan
Jämförelse hustillverkare