Förstärkt verklighet – Se ditt hus innan det är byggt
Med augmented reality kan du se objekt som inte finns ännu, exempelvis huset du valt placerat på tomten som du har köpt. Tomten är verklig, men huset är en 3D-version. Detta är dock bara ett sätt som AR-tekniken kan komma husintresserade till gagn.
Augmented reality (AR) – på svenska förstärkt verklighet - innebär att du ser den verkliga omgivningen och fiktiva dataobjekt placerade i den. Inom mobilbranschen har tekniken varit välkänd länge, främst inom området spel med Pokémon Go som det mest välkända exemplet på senare tid.
Men augmented reality har även letat sig ut till andra områden. Två av dessa är bygg- och inredningsbranscherna. Ikea har exempelvis en AR-app där du kan testa hur deras möbler skulle se ut i ditt hem. Och ett par hustillverkare kan visa dig hur ditt hus kommer att se ut på tomten innan det ens är byggt.
Augmented reality fungerar genom att mobiltelefonen (eller smarta glasögon) använder sig av kameran för att ta in hur omgivningen ser ut, och lägger sedan på ett lager grafik. Grafiken består ofta av ett 3D-objekt, men det kan även vara ren information som dyker upp. Exempelvis kan det vara ditt blivande hus som syns i 3D direkt på din tomt i skala 1:1, det kan vara hur din vägg ter sig med en ny kulör eller prislappar och information om möblerna du passerar i en butik. Ett annat tillämpningsområde är husritningar där den som bygger kan rikta kameran mot en del av ritningen och få upp hur den delen ska se ut färdigbyggd i 3D.
Olika sätt att använda AR
En hustillverkare som använder augmented reality för att visualisera 2D-ritningar i 3D är OBOS. De ligger bland annat bakom varumärkena Smålandsvillan och Myresjöhus.
- Vi har testat AR på flera sätt. Främst har vi använt det i en av våra fabriker. Vi har exempelvis använt virtuella 3D-modeller som vi lagt som ett lager över det verkliga bjälklaget och vi kan då se hur ledningar ska dras, rör monteras och så vidare. Man kan då gå runt bjälklaget och allt ligger fast på plats. Det blir som att 3D-modellen och bjälklaget finns där tillsammans även om modellen bara är en digital bild, säger David Johansson, utvecklingsansvarig hos OBOS, och fortsätter:
- Vi tror att när det här väl är implementerat helt kommer det öka effektiviteten och minska risken för att det uppstår fel. Man behöver inte jämföra med en pappersritning för du ser direkt hur något ska monteras eller justeras. Det blir enklare att säkerställa kvaliteten när alla har rätt information framför sig.
De använder sig genomgående av Hololens, glasögon utvecklade av Microsoft avsedda för just förstärkt verklighet. Målsättningen är att implementera tekniken i alla företagets husfabriker. De har även testat den ut mot kund.
- Kunden har då köpt en tomt och valt ett hus. Vi har sedan kunnat visa deras husritning på plats på deras riktiga tomt men som ett fullskaligt hus. Fördelen är att de kan se hur det ser ut på den faktiska tomten, de kan vända och vrida på det för att fundera kring utsikt, trädgård mm. Det blir väldigt direkt och tydligt jämfört med om de skulle titta på en pappersritning och vi ska försöka översätta den för kunden, säger David.
Även husföretaget Movehome har tagit AR-tekniken till sitt hjärta. De har dock tagit det ett steg längre ur kundsynpunkt och utvecklat en app för virtuella husvisningar, både en till Hololens och en till Apples AR-plattform som gör att du kan ladda ner appen direkt till din Iphone.
Det finns både för- och nackdelar med att slippa glasögonen. Nackdelen är förstås att mobiltelefonens skärm ger en mindre verklighetstrogen upplevelse jämfört med när du omsluts av upplevelsen i glasögonen. Fördelen är att fler kan använda sig av tekniken, även i sin vardag. De behöver inte köpa dyra glasögon utan kan visa upp sitt nya hus för vännerna direkt vid köksbordet.
På inredningssidan är det troligen Ikea som skapar mest hype inom AR-segmentet just nu. Deras app Place är ett tydligt exempel på hur man kan nyttja AR för kundnytta. I den kan du placera ut möbeltillverkarens produkter i ditt eget hem och se hur de skulle te sig i rummet. Storleken justeras så att möbeln är skalenlig, och appen tar även hänsyn till hur ljus och skuggor faller över produkten för att det ska bli en så realistisk upplevelse som möjligt.
Det finns som sagt massor av användningsområden för AR för den som tänker till. Dock är tekniken fortfarande relativt omogen, i alla fall i en bransch där det krävs millimeterprecision.
- Vi kan inte skala upp användningen av förstärkt verklighet i produktionsmiljö innan vi har den där millimeterprecisionen. Vi kan dock fortsätta experimentera med den. Jag tror att inom 1-2 år, när nästa generation AR kommer, så går det att implementera tekniken på en större skala i våra fabriker. Men tills dess kommer vi att fortsätta genomföra utvecklingsprojekt för att se hur vi på bästa sätt tar tillvara på den i vår produktion och ut mot kund, säger David Johansson.
Lista: AR-appar för dig som renoverar, köper nytt eller byter inredning
Solläge - Se hur solen rör sig över tomten.
Nordsjö Visualizer - Testa nya färger hemma på väggarna.
Ikea Place - Se hur möbler ter sig i ditt hem utan att behöva ta hem dem på riktigt och prova.
PLNAR, MeasureKit och magicplan - 3 exempel på appar för att mäta vinklar, längd, bredd, höjd med mera genom att rikta kameran och röra mobiltelefonen i sidled.
Housecraft - Testmöblera rum för att se hur du bäst positionerar möblerna i det.
AR Nybyggnation - Hitta nyproduktioner som erbjuder AR-upplevelser.
Movehome - Upplev hus i AR.
Aroseken - Är det Aroseken i Västerås som ligger bakom ditt nya hus kan du se det i AR både hemma och ute på plats på tomten.