Flytta hus - familjen Hedin
Har du hittat ett toppenhus som ligger i fel läge? Gör som Maria och Joakim, flytta huset. – Det som verkade overkligt då blev helt naturligt för oss, säger Maria Hedin.
Huset är byggt 1979 av Joakims föräldrar och placerat på familjens gårdsfastighet. 2001 tog Joakim och hans fru Maria över 1,5-planshuset när föräldrarna flyttade till ett äldre hus på gården och på det sättet bodde de några år, som nära grannar.
– Julia föddes ungefär samtidigt som vi köpte en del av skogen som hör till gården. Joakim jobbar mycket med den och vi ville gärna bo närmare, säger Maria.
De insåg att huset inte skulle vara så lätt att sälja där det låg mitt på gården och så nära Joakims föräldrars bostad. Samtidigt var de också väldigt förtjusta i huset av trä som de hade bott i under en tid.
– Vi luskade lite och hittade ett företag som har specialiserat sig på att flytta hus. Det lät helt overkligt när de berättade om att flytta ett helt hus utan att dela eller demontera, men det blev lösningen för oss.
De tillbringade en del tid på den åker där huset skulle ligga för att se vilket läge som kunde passa bäst med tanke på solens läge och utsikten mot sjön. Sedan var det dags att gjuta en bottenplatta som lastbilen senare skulle köra upp på med huset. Måtten på plattan tog man till lite i överkant för att ha en marginal när grunden sedan skulle muras upp efter husets läge.
I september 2006 var det dags att flytta huset de tre kilometrarna till skogen och den nya tomten. Joakim och Maria hade sökt rivningstillstånd och bygglov och det var inga problem även om de mötte en del förvånade reaktioner. De hade också gjort en hel del förarbete som hål i torpargrunden till exempel, där de bärande järnbalkarna skulle stickas in. Joakim arbetar som snickare och hade det riktigt hektiskt ett tag när veranda, utvändig stentrappa, altan, pannrum med gjuten bottenplatta och skorstenen på taket också skulle demonteras innan flytten.
Grannarna var också informerade om när vägen skulle vara upptagen av husflytten, de kunde inte ta sig hemifrån med bil under den dagen. Till sist kapades el- och rörledningar och huset blev obeboeligt.
Det 70 ton tunga huset pallades upp med hjälp av domkrafter och lastbilen kunde backa in under. Tidigare hade Joakim grävt ur marken så att bilen lättare skulle kunna köra iväg. Det blev ändå lite svårt eftersom lastbilshjulen grävde ner sig i sanden runt huset. Det tog lite tid och det var också lite nervöst för husägarna innan allt började röra på sig.
Vägen till den nya tomten var inte helt optimal för en husflytt. Den var smal och den sista biten var både slingrig och kuperad. Det gjorde att flera träd fick fällas både före och under själva flytten. Dessutom hängde det el och tele-kablar på en höjd som är 4,5 meter över vägen på ett ställe, en höjd som ett hus på en trailer överstiger.
Det hade familjen planerat för genom att kontakta ett elbolag som skulle stänga av elen och lyfta kablarna tillfälligt. På grund av förseningarna i starten blev strömavbrottet längre än uppgjort och husen och ett sågverk i närheten fick vara utan ström i flera timmar. När hela transporten skulle korsa landsvägen fick trafiken stängas av tillfälligt.
Allt tillsammans gjorde att nästan hundra nyfikna samlades. Lastbilen körde i lagom promenadtakt och en del följde med huset på sin resa under hela dagen.
– Vi hade möbler, gardiner och till och med allt porslin kvar i köksskåpen. Vi bara tejpade igen luckorna så att de inte skulle öppna sig om något oförutsett hände, berättar Maria.
Och om något oplanerat verkligen skulle ha hänt hade flyttfirmans försäkring täckt utgifterna, det hade Joakim och Maria förvissat sig om innan hela affären gjordes upp. Det som firman inte kunde ta ansvar för var mindre sprickor i tapeter och tak eller kakel och klinker.
När flytten väl var klar visade det sig att en fog i det helkaklade badrummet hade spruckit, precis som tapeten i ett enstaka hörn i ett rum. Småsaker som snabbt gick att åtgärda.
När huset hade flyttats till sin nya plats började man bygga upp de nya källarväggarna. Under tiden väntade huset på träpallar, i sitt rätta läge men en bit ovanför marken. När källare och garage var klart sänktes huset ner på den nya grunden, de bärande järnbalkarna togs bort och hålen för dem kunde gjutas igen. Vatten, avlopp och el kopplades på och familjen kunde flytta in. Tre veckor i ett tillfälligt boende var till ända.
Kostnaden för själva flytten av huset hamnade på ungefär 150 000 kronor exklusive moms, utöver det tillkom arbetet med grunden och installationer.
Det finns en handfull firmor i landet som specialiserat sig på flyttning av olika hus. Det kan vara då hus har hamnat fel vid avstyckning av tomter eller hus som annars skulle ha lösts in vid till exempel ett vägbygge.
Familjen Hedins hus flyttades av Österberg Entreprenad, en av firmorna i Västra Götaland. Jan Österberg har 25 års erfarenhet av att flytta hus och har löst de flesta problemen som kan dyka upp.
– Det är egentligen en bro eller viadukt som kan sätta stopp för en flytt. Infrastrukturen kan vi inte ändra på även om vi alltid försöker hitta alternativa vägar, säger Jan Österberg.
Han berättar om husflytt på trärullar över regniga sankmarker och tillfällen då man varit tvungen att luta hela huset för att kunna ta sig förbi ett vägräcke. I något fall har huset varit så brett att två lastbilar har fått hyras in.
Om transporten sker på allmän väg måste oftast två vägtransportledare hyras in. De placerar en bil framför och en bakom husekipaget och stannar med jämna mellanrum så att övrig trafik kan passera.
Inför varje uppdrag gör Österbergs Entreprenad en bedömning av husets kondition. Trähus eller tegelhus går lika bra men riktigt gamla hus kan behöva förstärkas innan en flytt. Riktigt gamla timmerhus kanske plockas ner istället för att transporteras hela och dela hus i mindre bitar försöker Österbergs undvika.
– Att plocka ner ett timmerhus i delar är en helt annan sak än att flytta ett helt hus, det är andra saker att tänka på. Då gäller det att märka upp delarna noga, göra uppmätningar och gärna dokumentera allt med fotografier.
Hus som står på bottenplatta kan normalt flyttas med plattan men gamla bottenplattor är ofta dåliga och en del är gjutna på sprängsten. Då lämnar man plattan och får gjuta en ny på den nya placeringen. Hus som flyttas med sin bottenplatta ger en mer komplicerad procedur men det mesta går att lösa.
– Vi jobbar mest med domkrafter då vi ska flytta ett hus och även trärullar om inte sträckan är så lång. Kran hyr vi in bara ibland.
På Österbergs anpassar man transportsättet efter varje projekt, husets bredd, tyngd, höjd och konstruktion spelar roll. Därefter hyr man in bilar och trailers med chaufförer. Det är då dessa som söker till exempel transporttillstånd och annat som kan krävas.
Österbergs får också ofta uppdraget att lyfta hus där man vill höja, renovera eller bygga ny källare eller på hus som har sättningsskador som behöver justeras.
Det avgörande för priset på en husflytt är inte alltid sträckan som huset ska flyttas. Ofta är det skicket på tomten och husets nya placering som justerar priset.
Kommentarer
2