De bygger hus på en ö i Roslagen
Husbygget tar ofta längre tid än man har tänkt sig. Och bygger du på en ö, då kan det ta 2,5 år att bygga en 100 kvm stor sommarstuga. Det fick Jenny och Benjamin från Älvsjö erfara när de byggde en sommarstuga på sin ö i Roslagen. Vi träffar dem i säsongspremiären av svenska Grand Designs.
I 2021 års upplaga av Grand Designs Sverige får vi följa Jenny Samskog och Benjamin Nordin från Älvsjö när de bygger en cool arkitektritad liten sommarstuga på en ö i Roslagen.
De projektleder sitt husbygge själva, helt utan tidigare erfarenhet av att bygga hus. Det är ett spännande husbygge att följa då de trillar i ett par fallgropar. Det är intressant att få lära sig vad det innebär att bygga hus på en ö.
Benjamin och Jenny är två upptagna människor som jobbar mycket, i medicinindustrin respektive finanssektorn. Ön de äger är ett gammalt skärgårdshemman på 1,5 hektar, tidigare bebott av säljägare och fiskare.
Huvudhuset på deras ö är från 1800-talet, ett litet hus med få, små fönster. Allt de vill är att titta på utsikten. Därför har de bestämt sig för att bygga ett nytt sommarhus med utsikt.
Husplanerna
Huset de ska bygga är inspirerat av deras båthus.
Det nya huset ska ha ett tak av korrugerad glasfiber, som silar det instrålande ljuset.
– Vi hoppas att det tippar över och blir väldigt coolt snarare än att det blir något konstigt såklart, säger Benjamin.
Programledaren Mark Isitt gör ett besök hos arkitekten Johan Arrhov. Det är inte första gången han använder korrugerad glasfiber vid ett husbygge, därför vet han vad han gör när han sätter det på hela Jennys och Benjamins tak.
Läs mer: Luftigt ljust gediget
– Det är ett robust material som tål miljöpåverkan på ett bra sätt, säger han.
Fakta om huset
Byggstart: Våren 2019
Storlek: 100 kvm
Arkitekt: Johan Arrhov
Planerat klart: Våren 2020
Budget: 3 miljoner kr
Stomme: Massivt trä
Tak: Korrugerad glasfiber
Grund: Platta på mark
Fasad: Kiselbehandlat trä
Grunden är en betongplatta som ska slipas och även tjäna som golv, både inne och ute. Ovanpå plattan ska de bygga en struktur i massivt trä, där fönstren är placerade noggrant för att rama in utsikten. En strålkonstruktion förankrad i betongplattan ska bära upp det utkragande taket. På arkitektens uppmaning har man valt att använda korrugerad glasfiber. Utsidan kläs med en panel av kiselbehandlad gran som kommer att gråna med åren.
Planlösningen är indelad i två delar, en med två sovrum, kök och bad. Ovanpå det finns ett loft där Jennys och Benjamins sovrum ligger. Den andra delen utgörs av det stora allrummet som har hela 7 meter upp till nock, med utsikt i tre väderstreck. Den skyddade uteplatsen utgör en förlängning av rummet.
Husbygget börjar
Redan innan bygget börjar har de insett att logistiken kommer att bli en utmaning. Det finns ingen bilförbindelse till ön, allt måste fraktas via båt, något som är både mer tidskrävande och dyrare än att frakta bilvägen.
De börjar våren 2019 och tänker att de ska vara klara till våren 2020. Budget har de satt till 3 miljoner kr. Mark Isitt frågar hur stor del av den budgeterade kostnaden som är fraktkostnad och Jenny säger 100 000 kr. Benjamin tror dock att fraktkostnaderna kommer att hamna på 500 000 kr.
Gjuta i betong på en ö
Det första problemet de stöter på är att upphandla byggare. Många blir avskräckta av att bygga ett hus som inte är helt standard - och på en ö dessutom. Efter en månads sökande efter entreprenörer lyckas de hitta en firma som kan åta sig att gjuta plattan. För att spara pengar väljer Benjamin att frakta betongblandare och cement till ön och blanda betongen där, istället för att pumpa betong från en pråm.
Men det är inte så lätt som det kanske låter. Säckarna med betong är tunga, de väger ca 1000 kg styck. Det gäller att hålla koll på vinden när de fraktas på båten så att den inte sjunker. Det blir många turer fram och tillbaka innan all betong är på plats. Varje av- och pålastning är riskfylld.
När de äntligen fått avlastaren på plats visar det sig att startbatteriet är urladdat. När du bygger på en ö är en sådan enkel sak mycket mer komplicerad att åtgärda än den hade varit på torra land. Alla små detaljer tar längre tid och kostar mer pengar.
I mitten på maj infaller den stora gjutardagen. Det är inte vanligt att handblanda betong till så här stora projekt.
– På land ringer man en pumpbil, han kommer kl 9 och kl 10 är det klart. Ute på ön kan det bli strömavbrott, då ska man ha elverk i reserv. Vattnet ska gå, vi ska tajma med rörmokaren, och när man väl drar igång blandningen så har man bara en chans, säger en gjutare.
Har man väl dragit igång får inget avbryta. Hinner betongen stelna innan nästa lass blir det fullt av fula skarvar. Den här plattan måste också vara extra fin eftersom de ska använda den som golv. Det varma vädret bidrar till tidspressen. Är betongen för torr så riskerar den att brinna för snabbt och spricka.
Vid det här laget drömmer de om att fira julen 2019 i sin nya sommarstuga, att de har det lättaste framför sig.
De hade räknat med att det skulle bli en leverans med material, men det blev tre lass och tre båtturer, dyrare och jobbigare och två månader senare än de hade tänkt sig.
Rören i plattan felplacerade
När plattan brunnit klart och de ska börja bygga stommen upptäcker de att rören kommer upp på fel ställe i plattan. Nu måste de flytta väggar och göra dem tjockare för att dölja rördragningar.
Tidskrävande att bygga på en ö
Det tar längre tid att bygga på en ö. Logistiken tar mycket tid, att få allt att fungera på plats. Det just när det börjar bli bråttom som det blir extra tydligt vad som är skillnaden mellan att bygga på fastlandet och att bygga på en ö.
Innan det blir kallt, regn och rusk behöver de få tätt tak och fönstren på plats.
Fönster för en halv miljon fraktas med båten. Metallbalkarna som ska bära taket släpas och vinschas på plats, med gammaldags metoder. Innan vintern vill de även hinna slipa betongplattan.
Betongsliparen Kai upptäcker då att armeringen sticker upp från betongen här och där, den ska ligga några centimeter ner egentligen. Detta är inte bra, för det gör att betongplattan riskerar att spricka. Att de hade handblandat betongen var inte optimalt när man sedan ska göra en slipad betongyta. Detta gör att bygget stannar av. I värsta fall måste de bila bort hela plattan. Om altanen måste bilas bort så måste hela stålkontruktionen också rivas, och rivs den så måste hela taket också rivas. Då står huset helt exponerat för väder och vind…
Det blir en fråga om huruvida entreprenören som utförde grunden kan ta kostnaden eller inte. Allt innebär konflikter och bråk, det blir väldigt jobbigt. När bygget går in i vinterdvala känns det som att de ångrar att de startade det här projektet. Luften går ur dem.
Våren 2020 bygger de vidare
Ett halvår senare är det vår. De har spenderat vintern med att hitta en lösning på problemet. De har förlikat med entreprenören som göt plattan. Lösningen blir att göra en ny gjutning av en ny kaka betong över hela plattan. De är väldigt lättade.
Nu bygger de för fullt. De är fast beslutna om att inte möta en vinter till utan ett färdigt hus. Inflyttningsdatum är framskjutet från midsommar till oktober. Men bygget drar dock ut på tiden igen, vecka efter vecka. Orsaken till det är logistiken och leveranserna som ska över vattnet att de inte klaffar.
En sak som inträffar är att de danska regelstenarna de murar spisen av inte räcker. Det blir till att beställa en ny pall med dessa special-tegelstenar från Danmark. De är besvikna och trötta.
Sommaren 2021
När det har gått över två år sedan Mark Isitt var ute på ön första gången besöker han dem igen. Ska det vara klart nu? Jajamen.
Mark är helt lyrisk när han ser det färdiga huset. Det är så diskret men spektakulärt. Det är ödmjukt men kaxigt. Det är stort men nästan osynligt. Glasfasaden reflekterar träden och vattnet, trollar bort huset. Taket är så elegant.
– Det känns helt fantastiskt, mycket bättre än jag trodde, säger Jenny.
– Nästan lite overkligt, säger Benjamin.
Vid husets entré på norrsidan är fasaden sluten.
När du kliver in i entrédörren möts du av innerväggar klädda i plywood.
Sovrummen och köket är små och kojliknande, omgivna av plywood som bara kommer att bli vackrare och vackrare med åren.
Trappan fungerar som en rumsavdelare mellan matsalsdelen och vardagsrumsdelen.
– Ett 100 kvm litet hus känns jättestort, säger Mark.
De har lärt sig hur mycket som helst av sitt bygge. De visste innan att de inte kunde bygga hus , de har åkt på flera smällar och har lärt sig hur mycket som helst. Processen bär man med sig när man bor här sedan.
– Jag älskar att titta på det, sent på kvällen, mitt på dagen. Så jag gissar att jag är väldigt stolt säger Jenny. Benjamin instämmer.
– Det är bara ett väldigt vackert hus helt enkelt.
Vi fick inte reda på vad husbygget kostade till slut, men vi vet att det tog mer än två år att bygga.
Kommentarer
95