Så var det att bygga med Trivselhus
Helena och Johan håller på att bygga ett prefabricerat trähus i Örebro. I första avsnittet om husbygget berättar vi om hur de köper tomt, bläddrar i huskataloger, jämför och väljer ut en hustillverkare.
Helena och Johan halkade in på att bygga ett hus på ett bananskal. I tio år har de bott i en enplans tegelvilla från -67. De har tre barn; en dotter på 12 år, en grabb på 9 och en liten tjej till på 5 år. Efter att ha renoverat ständigt under tiden i 60-talsvillan, bytt alla ytskikt, kök, badrum och även byggt ett tak ute vid garaget, kände de sig färdiga med huset. De ville ha ett annat, större hus som ligger mer på landet och de hade bevakat husmarknaden ett bra tag.
Av en slump hittade de en stor tomt, bebyggd med både torp, lada och en matkällare. Det var inte alls vad de tidigare letat efter, men tomten fick dem att fundera på att bygga nytt.
Trots att tomten låg på fel sida av stan mot vad de från början tänkt sig, så låg den lantligt, var rejält tilltagen, utan några grannar tätt inpå och med cykelavstånd in till stan. Men varför hade ingen köpt den här fina tomten redan, som ju legat ute till salu i nästan 300 dagar?
– Vi tyckte det var konstigt och anade att en hund låg begraven, säger Johan.
På den stora tomten stod ett litet torp.
På stadsbyggnadskontoret fick de reda på att man fick riva det gamla huset och bygga nytt utan konstigheter. Den enda begränsningen i detaljplanen var att man bara får bygga 1- och 1,5-planshus. Däremot var tomten inte byggklar, det fanns det varken vatten eller avlopp framdraget. Kanske var det detta som hade avskräckt potentiella köpare. Det avskräckte dock inte Johan och Helena, som slog till och köpte tomten.
Med tomten klar gick de vidare med att beställa hem så många huskataloger de kunde. Fast när de bläddrade i katalogerna hittade de inget som passade. Främst var det för att de behövde ett hus med fyra sovrum och mycket förvaring.
– Eftersom vi hade bott i hus tidigare hade vi en klar bild av hur planlösningen skulle se ut, men det fanns inget sådant i katalogerna, berättar Helena.
Första tanken var ju att det är husen som finns i katalogerna som är det som erbjuds.
Men sedan upptäckte de att några av tillverkarna erbjuder kundanpassade hus. De fastnade för två aktörer, Trivselhus och Willa Nordic, som fanns bland katalogerna. De kontaktade också ett tredje alternativ, Intressanta Hus, som precis hade byggt ett hus i samma område. De övriga katalogerna la de åt sidan.
Nu gällde det att berätta för de tre husleverantörerna hur de ville ha sitt kundanpassade hus. Helena och Johan ritade upp sin planlösning och skrev ner detaljerna kring hur de ville ha sitt hus. De tre hustillverkarna fick sedan var sitt mail med en förfrågan om de kunde bygga det här huset och vad det skulle kosta. Till mailet med en beskrivande text bifogade de förutom planlösningen också en inspirationsbild på en entré med öppet upp i nock, som de gillade och ville ha i sitt hus.
Alla tre hustillverkarna reagerade på deras mail och de åkte och träffade en säljare hos var och en av dem.
– Willa Nordic föll bort, för de la ner sitt kontor i Örebro i samband med det här och det visade sig att säljaren inte ens jobbade för Willa Nordic vid tidpunkten när vi träffade honom, berättar Johan.
De fick aldrig något förslag av Willa Nordic pga strulet med säljaren. När deras huvudkontor fick reda på vad som pågick med Johans och Helenas hus var det för sent, då hade de redan kommit så långt med de övriga två hustillverkarna.
Den här skissen fick de tre hustillverkarna att utgå ifrån.
Av Intressanta hus och Trivselhus fick de alltså förslag på hus och prisuppgift.
– Här var det en prisfråga när vi valde. För oss var det två väldigt lika hus de visade oss, fast med två olika prislappar. Vi hade svårt att se skillnaden på husen, berättar Helena.
Priset var högre på huset från Intressanta hus och Johan och Helena frågade dem om de kunde matcha Trivselhus pris.
– Men då hörde vi inte av dem mer, kanske var vi ointressanta när vi ville pruta. Kanske spelade det också in att de var så nystartade då och hade fullt upp med andra projekt, säger Johan.
Helena och Johan hade fått så bra kontakt med säljaren från Trivselhus och de hade ju jämfört med två hustillverkare till, så de kände sig trygga med att gå vidare med Trivselhus och skriva kontrakt.
Vilken säljare de fick möta spelade en mycket stor roll angående vilket hus de till sist valde. Det kändes viktigt att säljaren var förtroendeingivande och visste vad han pratade om och gav snabba svar på deras frågor. Dessutom kollade Johan och Helena upp företagen så att de var stabila ekonomiskt innan de bestämde sig.
Kommentarer
6