Så var det att bygga med Götenehus
När Anders och Madelene skulle bygga hus tog projekteringen ett år. Valet föll slutligen på Götenehus och deras resa visar hur viktig säljaren kan vara i en byggprocess.
I Uddevalla står idag ett 160 kvadratmeter stort Björkås signerat Götenehus - ett enplanshus med vissa modifieringar från originalplanlösningen. Det är Anders och Madelene Gunnarsson som låtit uppföra det och byggmästaren var faktiskt ingen mindre än deras egen hussäljare.
– Han hade byggt hus i många år tidigare men hade gått över till försäljning på grund av en skada. Under projekteringen av vårt hus fick han blodad tand igen. Det var egentligen hans kunskap som fick in oss till Götenehus, säger Anders Gunnarsson.
Sagt och gjort, de valde säljaren som byggentreprenör och totalentreprenad som entreprenadform.
– Det kändes bra. Eftersom det var säljaren som skulle bygga det kändes han också ganska objektiv när vi diskuterade olika lösningar, säger Anders Gunnarsson.
Att det blev just Götenehus husmodell Björkås berodde dels på att det huset gav dem slående utsikt över deras drömtomt och ut över havet, dels på att planlösningen skapade en separat barndel och en separat föräldradel med stora gemensamma ytor i ett plan.
Drömtomten hade havsutsikt. Foto: Anders & Madelene
– Sedan modifierade vi ju själva planlösningen för att passa våra behov. Vi gjorde hallarna i bostadsdelen mindre, rummen större, flyttade väggar för att få större badrum och tvättstuga och flyttade förråd för att få det bättre anpassat efter våra önskemål, säger Anders Gunnarsson.
Han berättar att många i efterhand valt att införliva samma planlösning som den som de tog fram 2010 när de skulle bygga sitt hus.
Standarden var viktigast
Men valet av hustillverkare var inte självklart från början. Projekteringen inför husbygget tog ett år.
– Vi valde mellan flera olika hustillverkare. Många föll bort på grund av standarden. Vi ville ha en del uppgraderingar och vi ville ha ett energisnålt hus, berättar Anders Gunnarsson.
De ville till exempel ha lite lyxigare vitvaror, sådana finesser som ismaskin och kolsyrat vatten. De ville även ha ett så energisnålt hus som möjligt. På grund av detta var de ett av de första hushållen i Sverige att få hem en Nibe 750.
– Vid den tiden var det bara den pumpen som uppfyllde de då kommande energikraven, säger Anders Gunnarsson.
De ville också undvika enkelgips i väggarna och dessutom ha armeringstapet på själva väggarna.
– Alla våra krav gjorde att valet till slut stod mellan Götenehus och A-hus.
Att A-hus föll bort i slutstriden berodde delvis på att deras underentreprenörer i Uddevalla, under den tiden då huset skulle byggas, inte var lika välkända som de som Götenehus anlitade.
– Betalar man fler miljoner kronor vill man känna sig trygg. Vi gick igenom alla underentreprenörer och vi kände helt enkelt större förtroende för de som Götenehus anlitade i vårt område, säger Anders Gunnarsson.
Men A-hus föll som sagt också bort på grund av att Anders och Madelene fastnade för Götenehus säljar Peter Karlsson.
– Egentligen hade jag ingen kontakt med Götenehus förutom med säljaren. Det var han som skötte all mellankontakt och vi drog alla våra tankar och planer direkt med honom, säger Anders Gunnarsson.
I och med att det var han som också byggde huset uppstod inte särskilt många frågor längs vägen rent byggnadstekniskt. Anders, som är IT-expert, var på plats under hela bygget och drog fram lösningar för ljud och nätverk tillsammans med elektrikern.
– Det var egentligen den enda underentreprenören där jag kände att det inte riktigt fungerade, han hade inte tillräcklig kunskap om smarta hem. Idag hade jag nog valt någon som är lite mer tekniskt i framkant eftersom jag vill ha ganska hög teknisk standard i hemmet och inte bara en vanlig elinstallation, säger Anders.
Budget och kostnader
Hög materialstandard och tillval har gjort att huset stått bra efter bygget. Men smakar det så kostar det. Budgeten var på 4,3 miljoner kronor, varav tomten utgjorde 1 250 000 kronor. Men slutnotan landade dock på 5,1 miljoner kronor på grund av att de gjorde en del tillval och extra byggnadsarbeten så som altaner, bevattningssystem med mera. Då är dock trädgården medräknad.
– Vi kan ju säga som så att Götenehus offert absolut inte var billigast bland de vi tog in, snarare dyrast. Å andra sidan fick vi hög standard. Vi har inte haft några problem i efterhand med torrsprickor och liknande, säger Anders Gunnarsson.
Helt problemfritt har det dock inte varit. Parkettleverantören Kährs hade exempelvis precis konstruerat en ny klack för infästningen vilket golvläggaren inte fått information om. När familjen hade bott ett halvår i huset började golvet att glida isär.
– Det var ett ärligt misstag och Kährs kom ut och bytte hela golvet, säger Anders Gunnarsson och fortsätter:
– De småfel som varit har blivit åtgärdade och vi är väldigt nöjda med huset i sin helhet. Skulle vi bygga nytt skulle vi bygga lite större, lägga till ett källarplan.
Han kan absolut tänka sig att bygga med Götenehus igen. Men det är ingen självklarhet att valet skulle falla på dem.
– Först skulle vi genomföra en projektering och se om de fortfarande matchar våra behov bäst. Däremot skulle Peter få vara byggmästare igen alla gånger.
Kommentarer
10