Cecilia och Henrik hittar huset
I juli började Cecilia och Henrik scanna marknaden på sommarstugor de skulle kunna bygga och hittade till slut en modell att jobba med.
I somras köpte Cecilia och Henrik en tomt i Hemmeslöv strax utanför Båstad. Där ska de bygga ett fritidshus och helst skulle de ju vilja ha det klart till nästa sommar, 2016.
Därför var det två målinriktade husletare som började scanna marknaden på fritidshus i slutet av juli månad.
– Vi har ju tänkt på det här länge nu och är ganska klara med vad vi vill ha, säger Cecilia.
Huset de söker
De letade efter ett 100 kvm stort fritidshus i ett plan med tre sovrum och en stor matplats. Det skulle vara en fördel om huset också har högt i tak, en stor altan och ett uterum.
Sedan gör väderstrecken och tomtens läge att det skulle passa väldigt bra med ett hus i vinkel, alternativt en avlång huskropp med ingång på ena kortsidan.
– Vi kunde tyvärr konstatera att de små vinkelhus som finns inte känns bra. Det blir för litet och ihoptryckt, som två separata huskroppar, säger Cecilia.
– Vi övervägde också att rita det perfekta huset i lösvirke, men när vi tänkte på det kändes det inte som att vi skulle kunna ro det i hamn. Vi har helt enkelt inte tiden och möjligheten att engagera oss så mycket i husbygget som det skulle krävas.
– Men jag känner ju att ju mer jag läser på om det, desto mer kan jag ju. Nästa hus vågar vi kanske bygga i lösvirke, skrattar Cecilia.
Svårt att få kontakt med hustillverkarna
Bland hustillverkarnas färdiga modeller hittade de däremot ett antal hus med ingång på kortsidan som skulle kunna vara intressanta. De skickade då ut förfrågningar till företagen, där de berättade att de hade en tomt och att de ville diskutera priser.
Men de flesta hustillverkarna återkom inte.
– Ingen ringde upp och visade intresse. När man ringde runt var det svårt att hitta en kontaktperson. Fick man tag på en visade det sig vara någon med ansvar för en annan region och då var intresset för att hjälpa till noll, säger en frustrerad Cecilia.
Fasader Tylösand från Värsåsvillan. Ritning: Värsåsvillan
Det var dock en säljare som de fick bra kontakt med och han sålde ett hus som Cecilia och Henrik var riktigt intresserade av. I enplanshuset Tylösand från Värsåsvillan visade sig det mesta stämma:
- 106 kvm
- Högt i tak
- Tre sovrum
- Ingång från kortsidan
- Möjlighet att lägga till ett uterum
– Vi föll för det här huset för att det var i modern funkisstil, 3.30 i takhöjd när man kommer in. Det har en volymkänsla och mycket fönster från golv till tak, säger Cecilia.
De träffade säljaren och fick ganska snart en offert på Tylösand 106.
– Det kändes bra för att de var flexibla och kunde göra många ändringar utan extra kostnad.
Husmodellen de föll för, Tylösand 106. Grafik: Värsåsvillan
Ändringar och tillägg
Men vissa tillägg och ändringar på husmodellen kostade ändå pengar. Här är en lista på ändringarna Cecilia och Henrik ville göra i den ursprungliga husmodellen. (P) betyder att ändringen kunde göras mot pristillägg:
- Ta bort bastun och göra en större toalett och tvättstuga
- Flytta ett fönster i badrummet
- Lägga till klinker på golvet i hallen (P)
- Ändra till liggande fasadpanel
- Större terrass (P)
- Tak till uterum (P)
- Ta bort en vägg i köket och göra en köksö
- Flyttad kyl och frys och lägga till diskmaskin (P)
- Byta ut golvet från trestavig ekparkett till enstavig vitkalkad ekparkett (P)10. Aluminiumklädda fönster (P)
- Grovingång från tvättstugan ut till baksidan av tomten (P)
- Sätta in braskamin (P)
- Spottar i taket (P)
Planritningen som de ville ha den. Ritning: Kenth Svenson.
Även om de fick bra kontakt med säljaren direkt, så tyckte de att det var svårare att få detaljerad information om huset, såsom takhöjd och andra detaljmått. Den knuten löste sig dock genom att säljaren ordnade så att de kunde åka och besöka ett Tylösand 106 som var uppbyggt.
– Det var väldigt värdefullt att få komma in i huset. Det som hade sett väldigt luftigt ut på pappret kändes kompakt i verkligheten, berättar Cecilia.
Efter att ha varit inne i huset var det lätt att fatta beslut om att ta bort väggen i köket och göra en köksö istället.
Putsfasad kändes osäkert
Något de tvekade på länge däremot var valet av fasad. I standardutförandet har Tylösand 106 stående panel, liksom huset de besökte. Så visade säljaren bilder på huset uppbyggt i olika utföranden och ett av dem var med putsad fasad.
– Vi tyckte det var jättefint i vit puts, men det var också ganska mycket dyrare. Vi började därför sätta oss in i för- och nackdelar med olika typer av fasader för att se om det kunde vara värt det, berättar Cecilia.
Cecilia upplevde att det fanns mycket motstridig information om putsfasad på trähus, men det som fick dem att ändå till slut välja liggande panel på fasaden var riskerna med putsfasad på trähus och den höga kostnaden.
Så när alla frågetecken var utredda bestämde de sig för att det var det här huset de ville ha. Helst till sommaren 2016.
I nästa avsnitt berättar vi om när Cecilia och Henrik skriver kontrakt och när hustillverkaren söker bygglov åt dem.
Kommentarer
14