Här berättar vi vad en husmodell är, vilka olika husmodeller det finns och vad priset på olika husmodeller är.

Medlemmen Miashus har byggt ett 1,5-planshus.

Medlemmen Miashus har byggt ett 1,5-planshus. Foto: Miashus

Husmodeller, hustyper, husplaner, husritningar. Kärt barn har många namn.

En husmodell är en färdig ritning på ett hus, som oftast säljs via en tillverkare av prefabricerade trähus eller stenhus. Vissa husmodeller kan du göra ändringar i, andra får du inte ändra något alls i. Ändringarna man kan göra är ofta att flytta innerväggar, eller lägga till saker som en balkong eller takkupa.

Det finns färdiga husmodeller av enplanshus, 1,5-planshus, 2-planshus och suterränghus. Det finns också husmodeller med förhöjt väggliv, som betyder att husen är ritade med förhöjda väggar för att ge mer rymd och högre snedtak på övervåningen. Det gör att huset ser äldre ut, vilket kan krävas i vissa detaljplaner för vissa områden med kulturbebyggelse.

Du hittar de olika husmodellerna på respektive hustillverkares hemsida. Byggahus.se hade tidigare en stor jämförelse av husmodeller (med över 3000 husmodeller), men eftersom modellerna ändrades så pass ofta blev det för svårt att hålla dessa modeller uppdaterade med korrekta uppgifter och bilder.

Älvsbyhus Regin
Medlemmen GIX byggde husmodellen Regin från Älvsbyhus. Foto: GIX

Husmodeller enplanshus

De flesta hustillverkare har husmodeller av enplanshus att erbjuda. En fördel med enplanshus är att du inte har några trappor. Det finns goda möjligheter att skapa kontakt med trädgården från alla rum. Nackdelar med enplanshus är att byggnaden tar upp mer plats på tomten per kvadratmeter boyta än vad ett 1,5-planshus eller 2-planshus gör. Det är också ofta dyrare per kvm boyta att bygga enplanshus än att bygga i flera våningar. Läs mer om Vad det kostar att bygga.

Hustillverkarna gör ofta ändringar i sina husmodeller. De justerar detaljer och byter namn på husmodellerna. Ibland är det nya byggregler som gör att de måste ändra i husmodellerna. På senare år har det oftast då handlat om att de olika husmodellerna har gjorts mer energieffektiva med tjockare isolering, bättre u-värden på fönstren och dylikt.

Byggahus.se har en stor jämförelse av hustillverkare, där vi jämför de olika hustillverkarna. Vi jämför inte enskilda husmodeller, utan hur var och en av hustillverkarna bygger och konstruerar sina husmodeller och hur aktiva de är med att bygga hus. Jämför hustillverkare här

Husmodeller 1,5-planshus

I en husmodell av typen 1,5-planshus får man en trappa upp till en ny våning med snedtak. En del hustillverkare säljer husmodeller med oinredd övervåning. Då har du möjlighet att skjuta på kostnaden och inreda övervåningen om och när du får mer pengar.

Läs mer om att Inreda övervåning – pris och arbetsmoment

Tvåplanshus
Medlemmen AckeF har byggt ett tvåplanshus. Foto: AckeF

Husmodeller 2-planshus

Med en husmodell i två plan får du möjlighet att bygga större på en liten tomt, om detaljplanen tillåter 2-planshus. Fördelen med 2-planshus jämfört med 1,5-planshus är att du slipper snedtak och kan ha lika mycket fönster på övre plan som på bottenvåningen. Fördelen är också att det blir rymligare, fler kvadratmeter och lättare att möblera utan snedtak.

Pris på husmodeller

Ofta hittar du snarlika husmodeller hos olika hustillverkare. Om det är en särskild husmodell du faller för lönar det sig att ta in offerter på den från olika hustillverkare – om du har en tomt att bygga på och kan välja hustillverkare vill säga.

Priset på husmodellen avgörs dels av var i landet du bygger, där Stockholm och andra storstäder är dyrare att bygga i än om du bygger på landet. Ett större hus är dyrare än ett mindre hus.

Väljer du en husmodell med mycket vinklar och vrår så är den dyrare än en husmodell som är rak utan krusiduller som till exempel balkong, takkupor och burspråk.

Priset på husmodellen handlar också om hur den är konstruerad och med vilka material. Stenhus är dyrare än trähus.  Mer energieffektivt hus är dyrare än ett mindre energieffektivt hus. 

Får du möjlighet att göra en del arbete själv när du bygger husmodellen så är det ett bra sätt att komma ner i pris.

Läs mer i vår artikel Vad kostar det att bygga.

Fritidshus
Ett fritidshus som medlemmen Hosse har byggt. Foto: Hosse

Husmodeller fritidshus

Idag liknar husmodellerna för fritidshus allt mer husmodellerna för permanentboende. Byggreglerna ställer dock inte lika höga krav på ett fritidshus som på ett hus för permanentboende, så det går att bygga ett fritidshus billigare än ett hus för permanentboende.

Det finns hustillverkare som inriktar sig bara på att bygga husmodeller av fritidshus.

Läs mer om att Bygga fritidshus

Välja husmodell

Vi har tagit fram frågor som hjälper dig att välja vilken husmodell som passar just dig.  Läs Hurdant hus ska du bygga?

Titta på riktigt många husmodeller innan du bestämmer dig. Jämför hustillverkarnas erbjudande med varandra.