Bygga vinkällare

När du ska bygga vinkällare finns en hel del att tänka på så att ditt vin lagras i idealiska förhållanden. Vi tog hjälp av vinlagringsexperten Johan Magnusson för att fastställa hur du bygger en bra vinkällare.

Mysig liten vinkällare i hus till salu.

Mysig liten vinkällare i hus till salu. Foto: Hemnet

Tystnad, stillhet, mörker och svalka är ord som du bör ha i bakhuvudet när du ska bygga vinkällare. Men innan du sätter igång måste du se över dina behov. Ska du bara lagra ett par flaskor eller tänker du börja samla stort och i många år?

Och köp inte en mängd produkter innan du tagit reda på förutsättningarna där du vill ha din vinkällare.

Johan Magnusson

Johan Magnusson

- När jag konsulterar folk brukar jag säga att de inte ska investera i dyr kontrollutrustning det första de gör för att skapa ett ultimat klimat, utan först mäta upp temperatur och svängningar och faktiskt se vad som krävs. Lägg hellre pengarna på goda viner än att skydda ihjäl dig, säger Johan Magnusson som är vinlagringsexpert och auktoriserad värderingsman för vin och destillat hos Magnussonfinewine.com.

Innan du sätter igång och väljer rum/utrymme till vinkällaren bör du således ha koll på vilka förhållanden som krävs. Med dessa som utgångspunkt är det enklare att se för- och nackdelar med olika utrymmen i och utanför huset.

Idealiska förhållanden i en vinkällare:

  • Idealisk temperatur i vinkällaren är mellan 12-14 grader, då utvecklas vinet i en bra takt. Har du svalare går det långsammare, har du varmare går det fortare. OBS: Minimera temperaturvariationerna under dygnet så gott det går.
  • Idealisk luftfuktighet i vinkällaren är 70 procent. Har du mindre än det mår inte korken bra. Har du mer än 70 procent luftfuktighet gör det inget för vinets del, men däremot kan flaskans etikett ta skada.
  • Idealiska ljusförhållanden i vinkällaren är mörker. Vin lagras i mörka flaskor eftersom ljus påverkar smak och färg på vinet, därför är det viktigt att också rummet är mörkt.
  • Omgivningen i vinkällaren i övrigt bör vara tyst och vibrationsfri så att vinets mognadsfällningar inte påverkas av rörelser i omgivningen, vinet kan annars bli grumligt.
vinkällare

Vinkällare i hus i Onsala till salu hos Esny.

Välja rum/utrymme för vinkällaren
Hitta ett utrymme som i största möjliga mån matchar de här idealiska förhållandena för en vinkällare. Att det saknas en eller två punkter gör inget, för du kan alltid skapa klimatet själv. Vill du ha högre luftfuktighet kan du till exempel ställa in en klimatanläggning för vinkällare, eller ett par hinkar med vatten. Men ju färre ingrepp du behöver göra och desto färre tekniska prylar som krävs, desto bättre för din tid och din plånbok.

De som har ett hus med källare kan troligen enklast uppnå ovanstående förhållanden i just källardelen. Norra delen är att föredra för där ligger inte ljuset på och värmer upp. Detsamma gäller om du väljer ett rum i huset, exempelvis en skrubb i norrläge. Tänk på att temperaturen inte bör variera allt för mycket under dygnet.

- Det ska vara så små och långsamma svängningar som möjligt i temperaturen. Det bör inte variera mer än 7 grader under årets gång, säger Johan Magnusson.

Rummet kan därför behöva isoleras för att uppnå idealiska förhållanden. Johan Magnusson rekommenderar då pressad polystyren och polyuretanskum för bästa isolering.

vinkällare

Vinkällare till salu på Ekerö hos Esny.

Bygga vinkällare
Den händige klarar absolut att bygga en vinkällare själv och kan då vanligen spara in del pengar jämfört med att köpa ett färdigt modulrum. Det handlar om att bygga ett isolerat rum som klarar fukt, har tillräcklig ventilation och vars dörr fungerar som en kyldörr. Tänk också på att golvet ska klara vikten från vinställ och vinflaskor.

Du kan antingen bygga rummet i ett redan befintligt rum, eller så kanske du redan har ett litet rum som skulle passa utmärkt som vinkällare, i så fall kan du isolera och fuktskydda det direkt.

Johan Magnussons rekommenderade materialval är antingen den klassiska murade vinkällaren, eller ett material som är avsett för fuktiga utrymmen.

- I vår källare har vi till exempel väggar målade med våtrumsfärg, säger han.

Har du rummet placerat i normal inomhustemperatur kan du säkerställa temperaturen i vinkällaren genom att montera ett vinaggregat i det. Ett sådant kostar mellan 12 000-20 000 kronor beroende på kapacitets- och temperaturkrav.

Lolles vinkällare

Byggahus medlem Lolles vinkällare.

Det finns även färdiga modulrum för vinlällare i olikastorlekar som du kan montera ihop dem själv på ett par timmar. Fördelen med modulrum är att du sparar tid och har du tummen mitt i handen är detta ett enklare alternativ än att bygga ett rum själv. De sparar också utrymme eftersom de isolerade väggarna bara är ett par centimeter i tjocklek.

Nackdelen är att priset springer iväg. Ett modulrum 120x120 centimeter inklusive aggregat och dörr ligger på cirka 35 000 kronor.

Har du en jordkällare på tomten kan du absolut använda den som vinkällare. Men återigen gäller det att du tänker igenom ventilation och temperatursvängningar. Hur kallt blir det därinne en riktigt kall vinterdag till exempel?

- Jordkällare är ett godtagbart alternativ, det är både mörkt och svalt. Det blir ofta högre fuktighet än 70 procent men det enda som påverkas negativt av det är etiketten på flaskan. Men tänk på att vin inte tycker om kraftiga temperatursvängningar, så jordkällaren innebär också en större risk, säger Johan Magnusson.

vinkällare/jordkällare

Medlemmen Erik365s jordkällare. 

Inreda vinkällaren
När du ska inreda vinkällaren handlar det återigen om att ska bra förhållanden för vinet. Väljer du exempelvis hyllor av massivt trä istället för metall är det mindre risk för vibrationer. Detta “förhållandetänk” bör genomsyra hela valet av inredning.

Det är också viktigt att flaskorna får ligga ner så att korken inte torkar ut. Hög luftfuktighet bidrar till en friskare kork vilket i sin tur minskar risken för att syre ska ta sig fram till flaskans innehåll.

Utöver att flaskorna bör ligga lutade är designen på hyllorna mest en smaksak. Det finns exempelvis hyllor där varje flaska ligger för sig, eller krysshyllor där flera flaskor får plats i samma fack - var dock försiktig med flasketiketten i dessa fack.

Cellar spiral

En vinkällare i golvet väldigt platseffektiv, Spiral cellars.

Tänk på att du med hjälp av inredningen bör dela upp rummet så att du får ett bra sorteringssystem. Du ska ju under flera år kunna hålla koll på vilka flaskor som börjar bli drickfärdiga, vilka som ska lagras vidare, vilket slags vin det är och andra viktiga fakta.

Kanske vill du också experimentera med ett och samma märke och se vilken lagringstid som passar din smak bäst. Skyltar med anteckningsmöjlighet är därför att föredra, så att du kan anteckna vinets namn, tillverkare, inköpsdatum och annan intressant information.

Har du ett stort rum finns det också utseendemässiga inredningsdetaljer som kan vara kul att få dit. Produkter så som vintunnor och sittmöbler exempelvis.

Vinkylar
Visade det sig att en vinkällare inte är något för dig? Kanske kan en vinkyl i så fall vara ett alternativ. Vinkylar finns i olika storlekar och kan enkelt byggas in som skåp i köket eller placeras fristående. Precis som för modulrum är prislappen något hög sett till utrymmet du får för pengarna, men ska du bara lagra ett fåtal flaskor finns det flera alternativ under 10 000 kronor.

Några projekt vinkällare i Byggahus forum
Projekt vinkällare i villa
Jordkällare/vinkällare
Lolles vinkällare

Bilder
10 coola vinkällare du inte vill missa

Lästips

Konsten att bygga en vinkällare
Konsten att bygga en vinkällare, en bok för dig som ska bygga en vinkällare, men även för de som redan äger en.