Bygg en platsbyggd bokhylla - gör det själv
En platsbyggd hylla är inte nödvändigtvis byggd på plats, men den är anpassad för att passa utrymmet perfekt. Här beskriver vi ett sätt att bygga själv. Det är inte särskilt svårt för den som inte är alldeles ny på hemmasnickrande.
Lite vana vid verktygen, en bra modell och rätt material så kan du bygga din hylla skräddarsydd för den plats där du vill ha den.
För hembyggaren går det utmärkt att återanvända en del material. Det är bra både för den som vill vara klimatsmart och för den som vill vara sparsam med slantarna.
En god plan
Börja med att planera din hylla:
- Mät upp väggen där den ska vara.
- Rita en enkel skiss med alla mått utsatta.
- Markera även om det är dörrar eller fönster som ska ramas in med hyllor.
- Tänk också efter så inte hyllan hindrar befintliga dörrar från att öppnas. Det fina med platsbyggda hyllor är ju just att de kan anpassas exakt efter förutsättningarna.
- Du kan låta den dölja fula rör och annat. Markera även eventuella radiatorer.
När du hållit på en stund med din skiss är den antagligen full av ändringar och måttuppgifter. Då börjar det bli dags att rita en lite snyggare ritning som helst bör vara skalenlig.
Det behöver inte vara komplicerat. Ritar du i skala 1/10 så motsvaras en meter i verkligen en decimeter på papperet.
Hur ska hyllan se ut?
Äntligen får du själv vara inredningsarkitekt och bestämma hur din inredning ska se ut. En hel hyllvägg kan vara väldigt dominerande i ett rum så det är förstås viktigt att den passar ihop med både husets stil och din egen smak.
En gammaldags stil är lätt att få till genom att låta hyllan få samma golvsockellist som övriga rummet. En profilerad krönlist upptill förstärker känslan.
Det finns ett flertal profilerade lister att köpa som fungerar bra som krönlist. En enkel lösning är att använda en hålkälslist. Det går också att kombinera flera lister för att skapa sin egen variant. Modernare känsla får du genom att använda släta lister som talar ett lågmäldare språk.
Läs mer: Min platsbyggda bokhylla av mdf (helt nybörjare)
Ska hyllan ha inbyggd belysning så kanske krönlisten ska sitta 7-10 cm utanför hyllplanen och kombineras med en kant som döljer ljuskällan. Som ljuskälla kan du välja lite av varje, varför inte en LED-list som ger ett jämnt fördelat ljus. Ett tips är att välja en ljuskälla med en färgton nära 2700 K som ger ett varmt och ombonat ljus. Planera redan från början för hur du ska dra sladdarna så att de inte syns.
Böcker är tunga och ska du ha ett eget bibliotek med fulla hyllor så är det lämpligt att begränsa bredden på hyllorna till högst 80-90 cm för att de inte ska bågna under tyngden. Hyllorna bör vara av 18-20 mm limfog. Spånplatta är ett sämre val eftersom de behöver vara tjockare och dessutom kräver extra arbete för att få snygga kanter.
Om gavlarna byggs av en 18-20 mm tjock byggskiva så kan de se lite klena ut. Vill du att din hylla ska se mer robust ut kan du sätta en list som breddar framkanten av gavlarna. En profilerad list kan förstärka den stil du önskar.
Att välja material
Det går att bygga hyllan av vanliga brädor, men man vill gärna ha ordentligt möbeltorrt material för att slippa att gavlar och hyllplan slår sig. Två material som är lämpliga om hyllan ska målas är limfog av furu och mdf-skiva.
Mdf-skiva kan man låta byggmarknaden såga upp i rätt mått från början. Ibland får man betala för sågningen, men det är det värt att spara arbete, få snygga snitt och underlätta hemtransporten. Ska hyllan vara t ex 30 cm djup kan man låta skiva upp en skiva i remsor om 30 cm. Limfogskivor kan köpas i olika bredder och man kan välja den bredd som passar bygget bäst.
för de allra flesta vanliga böcker räcker ett djup på 16 cm
Har man tillgång till gamla lagerhyllor eller liknande med lösa hyllplan är det utmärkt material att återbruka. Ibland kan man hitta sådana hyllplan eller hela hyllor på annons eller loppis. Viktigast är att se till att man har tillräckligt många likadana gamla hyllplan så att det räcker för den nya platsbyggda hyllan.
Hyllans mått är en intressant detalj. Många färdiga hyllor är onödigt djupa. När man bygger själv finns egentligen ingen anledning att göra hyllan djupare än nödvändigt. Faktum är att för de allra flesta vanliga böcker räcker ett djup på 16 cm. Behöver man plats för lite större böcker kan man ha nedersta delen av hyllan djupare, kanske 30 eller 40 cm.
En enkel konstruktion
Alla har vi sett det stora möbelvaruhusets enklaste hyllvariant, IKEA:s bokhylla Billy. Den är en bra modell för själva hyllans grundidé: två gavlar med hyllplan emellan.
Nedersta hyllan är fast och har en sockel. Översta hyllan är också fast. Ungefär mitt på är det lämpligt att ha en fast hylla för att hålla ihop det hela. Resten av hyllplanen är flyttbara för större flexibilitet. Ska man göra flera sektioner intill varann så blir det enklare och snyggare att göra översta hyllan i ett stycke.
Läs mer: Platsbyggd bokhylla (Ikea Bestå+Billy)
En platsbyggd hylla kan skruvas fast i väggen och behöver därför inte ha en baksida om man inte vill. Utan baksida kan man låta väggens tapet synas mellan hyllplanen. Eller så sätter man en annan tapet på väggen bakom hyllan för att ge hyllan en egen karaktär. Självklart kan man också montera en baksida på hyllan.
Den behöver inte vara så kraftig om man väljer ett skivmaterial. Masonit eller tunn plywood fungerar utmärkt.
Dags att bygga hyllan
Såga till alla gavlar. Markera var nedersta hyllplanet ska vara. Markera också var du vill ha ett fast hyllplan någonstans ungefär mitt på hyllan. Markera och borra hål för hyllbärare längs gavlarnas insidor. På de gavlar som ska ha hylla på båda sidor borras från båda sidorna. Att borra rakt igenom är mer rationellt, men då är det bra att använda stativ så att hålen inte hamnar snett. Hyllbärare finns att köpa.
Om väggen har golvsockel är det bra att såga urtag så att gavlarna kommer dikt an mot väggen. Det är också smart att göra sockeln till nedersta hyllan minst lika hög som väggens golvsockel. Alternativt tar du bort golvsockeln på den vägg där hyllan ska sitta.
Såga till socklarna som ska sitta under de nedersta hyllplanen. Skruva fast en sockel på ett hyllplan. Enklast är att skruva uppifrån och sedan spackla innan målning. Alternativt kan du använda möbelvinklar på baksidan.
Monteringen sker helst på ett stort bord eller på golvet. Skruva fast nedersta hyllplanet i en gavel. Det gör du enklast från utsidan och sedan spackla innan målning. Om gaveln ska stå mot en vägg kommer den ändå inte att synas. Samma sak gäller om det kommer ännu en hyllsektion intill.
Skruva fast nästa hyllgavel. Placera den fasta hyllan på sin markerade plats och skruva fast den. Om du förborrar innan du skruvar så är det lättare att få skruvarna att gå rakt.
Om du ska ha tre sektioner intill varandra så tillverkar du först två sektioner och ställer upp dem.
Sätt sedan hyllor emellan dessa. Markera var nedersta hyllplanet ska vara och skruva en liten list som stöd för nedersta hyllplanet. Skruva fast hyllplanet i listerna. Borra hål för hyllbärare så att ett hyllplan hamnar mitt för de färdiga hyllsektionernas fasta hyllor.
Såga till en översta hylla som räcker över alla tre hyllplanen. Tre hyllor på 90 cm plus bredden på 4 gavlar blir 277,2 mm om gavlarna är 18 mm tjocka.
Lägg topphyllan på plats och skruva fast den uppifrån. Om din platsbyggda hylla ska vara ännu bredare kan du behöva skarva översta hyllplanet. Se till att skarva mitt över en gavel så att båda delarna av hyllan får stöd. Förborra och skruva uppifrån lite snett ner i gaveln. Ska du ha en krönlist kanske är den förhoppningsvis tillräckligt lång så att du slipper skarvar. Måste du skarva kan du gärna välja att skarva på ett annat ställe än där hyllan är skarvad.
Utan baksida kommer hela hyllan vara vinglig i sidled. Skruva fast den i väggen med vinkeljärn. Placera vinkeljärnen ovanför översta hyllan så kommer de inte att synas.
Djupare hyllor nertill
Det kan vara snyggt om de nedersta hyllplanen är lite djupare. Det ger också plats för lite större böcker. Det går att åstadkomma, men det kräver lite mer arbeta för att såga till gavlar som är bredare nertill. Övergången mellan den djupare nederdelen och den grundare överdelen kan göras med en mjuk fin böj eller så är den rak och döljs av ett hyllplan som ligger på samma höjd.
Kanske rentav skåp?
Riktigt snitsig blir hyllan om du förser vissa av sektionerna nertill med skåpluckor. Vill du göra din hylla extra fin kan du göra ett vitrinskåp mellan ett par hyllor i den övre delen av hyllan. Såga eller fräs två skåror i yttre kanten av ett hyllplan. Såga eller fräs motsvarande skåror men några mm djupare på undersidan av hyllplanet ovanför. Beställ glasskivor av glasmästaren och be om slipade kanter. Ett hål på varje glas fungerar för att öppna skjutluckorna. Luckorna träs i först upptill och sen nertill. För att vara säker på att du får rätt mått kan du göra en mall av kartong eller masonit och prova innan du beställer. Belysning i vitrinskåpet blir pricken över i:et.
Rama in fönstret
Det går utmärkt att bygga hyllan runt ett fönster. Hyllgavlarna på sidorna om fönstret och ett hyllplan i höjd med fönsterbrädan skapar en djup och vacker fönsternisch. Om du ser till att hyllplanet har ordentligt med stöd under blir det kanske en favoritplats för bokälskaren att sitta på.
En sak att tänka på om du har en radiator under fönstret är att inte stänga in värmen. Borra lufthål eller slitsar i hyllan ovanför elementet så att värmen kan stiga upp och motverka kallraset från fönstret. Se också till att inte täppa till med böcker och annat i hyllorna under fönstret utan håll fritt så luften kan cirkulera ordentligt. Särskilt viktigt är detta att tänka på om det är en elektrisk radiator eftersom övertäckning i värsta fall kan medföra brandfara. Radiatorer i vattenburna system har inte det problemet, men värmeeffekten minskar förstås om man stänger till runt radiatorn.
Genvägen till platsbyggd bokhylla
Det finns ännu ett sätt för den som kanske inte vågar sig på att bygga alltihop själv. Om du har eller köper gamla bokhyllor på loppis så kan du bygga ihop dem så att du får en ”platsbyggd hylla”. Du kan kanske inte skräddarsy måtten lika bra som om du bygger helt från början, men i gengäld går det fortare.
Ställ bokhyllorna intill varandra. Förse översta hyllplanet med en krönlist efter tycke och smak. Dölj socklarna med en sammanhållande golvsockellist. Sätt till sist täckande lister över gavlarnas kortsidor så att man upplever att de sitter ihop. Om du vill kan du komplettera med delar som gör att den fyller ut utrymmet maximalt. Måla alltihop och vips har du en platsbyggd hylla.
Målning av hyllan
Det lättaste är att måla alla delarna innan montering. Om du är är lite oförsiktig vid monteringen och råkar skava någon del är det lätt att bättra på när hyllan är på plats. Lister som spikas eller skruvas synligt kan spacklas och sen målar du sista lagret när listen är på plats.
Kommentarer
7