Nya byggregler ökar klimatpåverkan
Det är många som är kritiska till nya BBR12 som trädde i kraft i juli förra året. Övergångsregler har gällt fram till juli i år, men nu ska det alltså gälla nya regler för hur vi bygger, ingen pardon. VVS-ingenjören Mats Ola Rasmusson vid Strusoft pratade förra året här på Byggahus.se om alla snedvridningar de nya reglerna kommer att ge; med stor risk för att konsumenten blir lurad om man inte ser upp.
Kortfattat har den tidigare BBR ställt krav på U-värdet hos varje enskild byggnadsdel. Fönstren skulle ha ett visst U-värde, isoleringen en viss tjocklek etc. Alternativt kunde den som ville ha fler och större fönster kompensera med tjockare väggar.
I nya BBR ställer man krav på en viss energiförbrukning per kvadratmeter. Sverige delas in i två klimatzoner, där man i södra delen får bygga ett hus som årligen förbrukar 110 kWh per kvadratmeter uppvärmd boyta, och i norra delen 130 kWh per kvm uppvärmd boyta per år. De här gränsvärdena är exklusive hushållsel men inklusive varmvatten.
Idag träder fler kritiker till nya byggreglerna fram. Bland dem finns Lars Fränne vid Stockholms stad, som menar att de nya byggreglerna kommer att öka byggnadets inverkan på miljön, istället för att minska den.
- För att klara de nya reglerna måste man installera värmeåtervinning eller värmepumpar, och de förbrukar mera el. Men elen produceras idag i praktiken i kolkraftverk i Danmark med mycket höga koldioxidutsläpp, säger han.