Idegran och idegranshäck
Byggahus trädgårdsexpert Cajsa Lundin har sagt så många bra saker om häckar till mig som jag skulle vilja förmedla. Jag börjar med idegranshäckar, som hon höjer till skyarna. Faktum är att jag har en ganska stor idegran (taxus baccata) här hos mig, som vi har format till ett klot.
Idegranen är alltid bra menar Cajsa – friskt mörkt grön, den är vintergrön och fungerar ypperligt som strukturgivare, vindskydd och dammskydd samtidigt som den gynnar fåglar och växter. Sorten hon rekommenderar är hybrididegranen Taxus x media ’Hilli’ som är härdig till zon 4.
Idegranen växer ca 20-30 cm per år som ung. Baksidan är att den är ganska dyr, prisexempel 339 kr för tio plantor och man sätter 5 per meter, i alla fall av den storleken på planta jag tittade på.
När vi köpte huset hade den förra ägaren format idegranen som en stor kub, vilket vi tyckte var förskräckligt. Men det här är en, nej två, av idegranens stora styrkor – den är perfekt för formklippning och den tål hård beskärning. Du kan omväxlande ha den hög, låg, som ett klot eller fyrkantig om du känner för det. Vi gjorde genast om idegranen till ett klot och tycker mycket om den nu.
Du kan omväxlande ha den hög, låg, som ett klot eller fyrkantig om du känner för det
Vi har den alltså inte som häck själva, men efter att ha kollat in bilder på idegranshäckar så måste jag säga att jag håller med, det är väldigt snygg som häck också.
Så här snyggt kan det vara med idegran och idegranshäck:
Ett bevis på hur frisk och seglivad en idegranshäck kan vara är ”the great wall” som omsluter Oakley Hall, England. Häcken är drygt 11 meter hög på bilden till vänster, tagen 1962. Till höger ser du häcken idag. Häcken planterades ca 1720 av the first Earl of Bathurst.
Kommentarer
12