Redax blogg

Goda nyheter för planeten - ozonlagret återhämtar sig

Denna fredag tänkte jag dela med mig av goda nyheter för vårt jordklot. Ozonlagret kommer att vara till största delen återhämtat till år 2040.

Bild av vår planet tagen av någon i besättningen på Apollo 17.

Bild av vår planet tagen av någon i besättningen på Apollo 17. Foto: NASA/Harrison Schmitt eller Ron Evans

I slutet av 1980-talet slog forskare larm om att det hade blivit hål i ozonskiktet - skölden som omger vår planet och ska skydda den mot skadlig UV-strålning. Ozonnedbrytningen som hade skapat hålen orsakades bl a av klorflourväten (CFC), däribland freon som används i sprayburkar och som köldmedium i kylskåp och värmepumpar.

1985 kom Wienkonventionen till för att skydda ozonskiktet och 1987 undertecknade internationella världssamfundet Montrealprotokollet, där man satte upp mål för att reglera produktionen och konsumtionen av ozonnedbrytande ämnen, och anvisade stater hur de skulle göra för att uppnå målen. Det ingick även att ge stöd till utvecklingsländer så att de skulle följa avtalet.

Nu har Meteorologiska väldsorganisationen WMO följt upp hur det går med ozonskiktet och Montrealprotokollet och de har mycket goda nyheter: Sedan avtalet undertecknades har användningen av CFC minskat med 99%. Det mesta av ozonlagret kommer att ha återhämtat sig till 1980 års nivåer år 2040. Över polarområdena tar det något längre tid. Över Arktis beräknas det vara återhämtat till 2066.

Vetenskapsmannen Don Lincoln vid Fermi National Accelerator Laboratory och USA:s Energidepartement, är en av de som välkomnar dessa goda nyheter och säger att ”Mänskligheten och allt liv på jorden undvek en kula, hålet i ozonskiktet äventyrade hela ekosystemet”.

Don Lincoln
Don Lincoln

Nu menar han att denna framgång ger oss hopp att tro att vi med ett liknande tillvägagångssätt kan mildra klimatförändringarna som sker pga de höga utsläppen av koldioxid.

”Genom att bränna kol, olja och naturgas pumpar människor ut koldioxid i atmosfären med en hastighet av 35 miljarder ton per år” skriver Don Lincoln.

Koldioxid kallas en växthusgas eftersom den fungerar som ett växthus och fångar värme som gör att jordens yta värms upp vilket leder till förändringar i klimatet.

Liksom när ozonlagret förstördes, beror inte heller koldioxidutsläppen på någon enskild nation, även om Kina, USA, EU, Indien och Ryssland i den ordningen är de största bovarna. Inget land kan heller ensamt lösa koldioxidproblemet, menar Don, utan vad som behövs är internationella förhandlingar och överenskommelser likt Wienkonventionen och Montreolprotokollet för att föra över mänskligheten till andra källor än fossila bränslen. Den killen verkar väl ha koll på läget, eller vad säger du?

Läs mer: Scientific Assessment of Ozone Depletion: 2022