Villa Vallmo i kanten av björkskogen
Villa Vallmo i Tibro av Thomas Sandell har utsikt över Örlens vattenspegel och ligger i kanten av björkskogen. De långsmala volymerna påminner om svenska lador, ett uttryck som förstärks av de utskjutande taken.
– Villa Vallmo har många lösningar inspirerade av traditionell svensk byggnadskonst som ger både estetiska och praktiska funktioner. De utskjutande taken skyddar exempelvis fasaderna och skapar utomhusrum som gör att man kan ha möbler stående ute. Mötet mellan huset och naturen blir enklare och bekvämare, och den långsmala formen gör huset lättplacerat på alla typer av tomter.
Huset är byggt med gjuten platta och trästomme. Väggelementen och vissa takstolar är prefabricerade, men villan är allt annat än ett modulbygge. Det flacka plåttaket ger karaktär, och likaså den stående väggpanelen som är monterad på plats.
Det är lätt att förföras av arkitektur i fjärran länder. Samtidigt är det risk att man blir hemmablind. Thomas Sandell, som med sitt företag SandellSandberg räknas som en av våra främsta samtida svenska arkitekter och formgivare, berättar att alltsedan han läste arkitektur på KTH i Stockholm så har svensk byggnadskultur varit en av hans främsta inspirationskällor.
– Jag hade ett tioveckorsstipendium och reste runt i Italien, men när jag kom hem och svängde av vid Klippan och såg Sigurd Lewerentz kyrka så var det höjdpunkten på resan. Och sen Vätternslätten där solen går ned och man ser alla de röda ladorna, alla dessa ståtliga stora och jätteröda ekonomibyggnader. Man blir ju hemmablind!
Hans senaste verk är Villa Vallmo i Tibro som invigdes i maj. Villan är än så länge ett inspirationshus producerat av JB Villan i Falköping. Thomas förklarar att det är en stabil firma med en tydlig affärsidé. Syftet är att enbart bygga i trakten, och det ska inte bli några problem som med Arkitekthus och Sköna Hus för 6 år sedan. Villa Vallmo är röd så att det förslår och de utskjutande taken ger ett särpräglat uttryck, samtidigt som de skyddar både fasad och skapar generösa utomhusrum.
Villan har fristående garage och förråd. Konstruktionen är till viss del prefab, men en stor del är byggt på plats.
Det finns ett starkt arv att referera till i svensk arkitektur. Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund är självklara förebilder, och likaså Per Friberg, Bernt Nyberg, Léonie Geisendorf och många många andra. Deras byggnader är oftast unika objekt helt på tvärs med miljonprogrammets serieproducerade standardbyggnader. Svenska lador är däremot en beprövad konstruktion som har ett tydligt förankrat formspråk som tål att repeteras med variation.
– Som svensk blir man lätt fascinerad av Greklands vitkalkade hus, men mina internationella gäster på besök här i Sverige förmår uppskatta det vi själva inte tycker är så speciellt. Vi tar vår traditionella byggnadskonst för given, men den är faktiskt helt unik i världen.
Öppna planlösningar har länge dominerat bland arkitektritade villor. Thomas Sandell backar lite och skapar skilda rumsligheter i vad som fortfarande ändå är en öppen lösning. Huset blir lite mer privat, och upplevs ändå som öppet och luftigt interiört.
– Avdelningen mellan kök, matrum och sällskapsrum är något jag tror kommer komma tillbaks under den närmaste tiden. Vi har haft en trend med helt öppna lösningar, men i mitt tycke blir huset mer intressant med flera rumsligheter att röra sig emellan.
Vita väggar är inte en självklarhet utan kompletteras i Villa Vallmo av olika lätta färgsättningar som ger kontrast till exteriörens starkt röda uttryck.
Svenska storstäder har växtvärk, antalet bostäder räcker inte till och trafiken korkar igen. Är det givet att flyttlassen fortsätter in till storstäderna? Thomas Sandell pekar på att man får så mycket mer för pengarna om man bor ute i naturen i anslutning till en mindre stad eller storstad.
– Jag tror att svenska småstäder blir framtidens vinnare. Med moderna transporter, modern kommunikation och teknik så blir det möjligt att leva bekvämt nära naturen och med högre livskvalitet. Och Villa Vallmo är tänkt att vara ett hus som står helt självklart i den svenska naturen, avslutar Thomas Sandell.
Kommentarer
8