Norwegian wood i Ustaoset
Jon Danielsen Aarhus ritade och byggde ett 72 kvm stort fritidshus åt sin familj vid foten av Hardangervidda, inspirerat av fjällvandringsledernas enkla vindskydd. Bygggmaterialet fick flygas dit med helikopter.
Norrmännen lär spendera mest i Europa på sina fritidshus, eller hytter som de kallas eftersom de oftast ligger uppe i fjällen. Samtidigt är norska arkitekter bland de skickligaste i Norden på att förvalta och utveckla sin träarkitektur. När Oslobaserade arkitekten Jon Danielsen Aarhus valde att bygga för familjen sin i Ustaoset vid foten av Hardangervidda krävde det både otillgängliga och unika läget en sparsam och samtidigt platsanpassad lösning. Inspirerad av fjällvandringsleders enkla vindskydd, på norska kallade gapahuk, har Jon arbetat med furu på både in- och utsida och skapat en 72 kvadratmeter stor byggnad för året-runt-bruk med ett sällsamt distinkt uttryck.
– Vi hade ingen bilväg fram till tomten som ligger en halv kilometer från farbar väg, berättar Jon Danielsen Aarhus. Vi flög in byggnadsmaterialet med helikopter, och det tog extremt kort tid, det krävdes nog bara 40 minuters flygtid, och det blev inte särskilt dyrt. Inredningsmaterialet har vi transporterat under vintern med hjälp av snöskoter.
Ustaoset ligger på drygt tusen meters höjd mellan Oslo och Bergen, en populär skid- och friluftsort alltsedan järnvägen drogs fram här för mer än ett sekel sedan. Här är det målgång i Skarverennet, och det är inte lätt att få bygglov med tanke på den unika bebyggelsen som redan definierar området kring Hol. De hårda vintrarna med mycket snö ställer också stora krav på byggmaterial och enkla men säkra lösningar. Jons utgångspunkt har varit att ta fasta på utsikten mot Ustevanns vattenspegel, mot Hallingskarvet oftast snötäckta bergssidor och mot glaciären Hardangerjøkulen med stora fasta glaspartier och fönster. Den stående furupanelen på utsidan och det ordentligt utkragande taket låter hytten smälta in i den karga naturen.
Inredningen är väl genomtänkt för att göra huset så stort som möjligt med bland annat förvaringsutrymmet ovanför innertaket och plats för 13 övernattande i de 2 sovrummen, det kombinerat vardags- och sovrummet samt 2 loft.
– Utsikten och kontakten med naturen har varit min allra viktigaste utgångspunkt, förklarar Jon. Samtidigt har jag velat passa in huset så bra som möjligt i den här unika miljön genom att använda naturens egna material. Annars handlar det mest om att få ut det mesta av en så pass liten yta med tanke på alla logistiska problem i form av materialtransporter med mera.
Vardagsrummets stora fönsterpartier vetter ut mot landskapet och ger känslan av att befinna sig ute även när man är inne i värmen.
– Att innertaket byggts i vinkel gör att vardagsrummet upplevs som större och tar in utsikten än mer. Det sluttande innertaket alluderar förstås till min förlaga, det traditionella gapskjulet, eller gapahuk som vi kallar dem på norska.
Takfoten kragar ut ordentligt så att inte fönsterrutorna frostar igen nattetid, något som annars kan vara ett problem med treglasfönster enligt Jon.
Jon har använt Kebony, norsk furu som tryckimpregnerats med sockerstärkelse och som är Svanenmärkt, till den obehandlade fasaden som kommer att gråna naturligt med tiden. Förutom betongplintar som reser upp träkonstruktionen så är allt annat byggt i trä.
– Jag har kompletterat med limträbalkar där det har behövts, både in- och utsida är helt klätt med furu.
Den hörnplacerade kaminen är ett av många exempel på en omsorgsfullt genomförd inredning.
Eftersom alla fönster är fasta har ventilationen dolts i takfoten.
Konstruktion och utsida uppfördes under den korta sommaren. Insidan under vintern när allt inredningsmaterial kunde köras fram med hjälp av snöskoter.
– Förutom kaminen har vi en golvvärmeanläggning, säger Jon Danielsen Aarhus. Vi har 30 centimeter isolering i taket, 25 centimeter i väggarna.
Entréen är placerad där vinden ligger på som mest om vintern för att få dörren snöfri. Snödrivorna hamnar istället på den andra sidan av huset vilket förklarar varför fönsterna placerats så pass högt upp här.
– Vi har gjort all markbehandling för hand för att minimera all inverkan på den långtsamtväxande vegetationen som är en viktig del av platsen.
Med vandringsledernas enkla vindskydd som inspiration har Jon Danielson Aarhus gett en traditionell byggnadsform ett modernt arkitektoniskt uttryck.
Utsikten från fjällstugan är mäktig och vidsträckt.
All inredning i fjällstugan är av trä och är omsorgsfullt utförd.
Kommentarer
6