Sommarhus i skärgården norr om Göteborg
Danska arkitektkontoret Norm Architects är lika fokuserat på det yttre som det inre. Sommarhuset Archipelago House vid havet norr om Göteborg ger först intrycket av ett antal fiskebodar som fått ett moderniserat uttryck. På insidan möter däremot skandinaviskt hygge en förfinad japansk elegans med en helt igenom skräddarsydd inredning.
Norm Architects har hämtat inspirationen i kustlandskapets rustika byggnadstradition som förfinats med japansk estetik och hantverk.
– Vi har kombinerat det bästa av två världar, säger ansvarig arkitekt Peter Eland vid Norm Architects. Båda traditionerna skapar bruksarkitektur: här har vi vinnlagt om en Zen-likt avslappnad känsla med fokus på livet självt och den omgivande naturen.
De fyra enkla volymerna är inkilade bland stenhällar och karg natur. Fasaden i stående granpanel är oljad och kommer att få en grå nyans med tiden.
– Vi har inspirerats av den lokala byggnadstradition som återspeglas i alla små båthus bland klipporna, säger Peter Eland
Husvolymerna utgör tillsammans ungefär 95 kvadratmeter, de binds samman med ett trädäck som ger en skyddad utemiljö med utsikt över hav och öar.
– Att människa och natur intimt hör samman gör det desto viktigare att låta naturen bli en del av interiören med levande material och både mjuka och lugnande ytskikt.
Interiören följer den omgivande terrängen som klättrar ner mot vattnet. De sammankopplade byggnadernas fem olika nivåer är på insidan sammanbundna med trappor och avsatser.
– Naturmaterial har en alldeles särskild relevans för oss människor, säger Peter Eland, de reflekterar ljus på ett levande vis och texturen tillfredsställer vårt känselsinne. Trä kan bearbetas till en mjuk finish, eller lämnas råare för en mer rustik elegans.
In- och utsida är inte endast relaterad med stora glaspartier och siktlinjer, även materialanvändning och färgsättning speglar den omgivande naturen
– I vår projektering var det viktigt att alla detaljer i inredningen skulle samspela med både inredning och omgivande arkitektur, samtidigt som designobjekten skulle berätta sin egen historia.
Kökets funktionella delar och lagringsutrymmen har byggt in i väggen som är vänd mot klippan på utsidan.
– Det blir något av en inomhusfasad helt i trä som maximerar förvaringsytor och gör det mindre rörigt.
Badrummen för tanken till små japanska osen med inredning i ljusgrå stenmaterial som påminner om utsidans klippor.
Pendylerna för med sin sadeltaksinspirerade form tankarna till den yttre arkitekturen. Istället för bländande ljus täcks nederdelen av en bit Washipapper som ger ett diffuserande ljus. Pappret hålls på plats med magneter för att underlätta lampbyten.
– Lamporna är lika mycket designobjekt som arkitektur och är skapade speciellt för Archipelago hus i ett samarbete mellan japanska möbeltillverkaren Karimoku och Kojima Shouten som tillverkat rislampor i mer än 220 år.
Inredningen i massiv ek alternativt ekfanér, är utförd av den danske möbelsnickaren August Sandgren, och utgör en integrerad del av projektet och inte något som passats in i efterhand.
– Vi arbetar med inredningen lika mycket som den gestaltande arkitekturen, säger Peter Eland. Vi strävar efter att formge allt ner till minsta detalj för att åstadkomma en genomgående kvalitetskänsla som inte känns påklistrad.
Med hänsyn till grannens utsikt, bygglovskrav, beställarens kravspecifikation med antal sovrum och ett annex för föräldrar och gäster, har Norm maximerat användningen av tomten.
– Ett viktigt krav förutom att öppna utsikten mot havet och den omgivande naturen, var att skapa flera nivåskillnader.
Danska arkitekter presterar ofta en betydligt högre kvalitet än sina svenska kollegor, inte undra på att de vanligtvis kammar hem vinsten när de deltar i inbjudna tävlingar. Förklaringarna är många, bland annat att danska arkitekter aldrig förlorade makten över byggprocessen, den som i Sverige såldes ut under Miljonprogrammet. Arkitektur har samtidigt en betydligt högre kulturell status. Lägg sedan till att danska arkitekter på hemmaplan konkurrerar med gräddan av utländska stjärnarkitekter, medan de svenska kontoren alltför sällan ser annan konkurrens än den från andra sidan sundet.
– Det stämmer kanske inte helt, vi förlorade precis tävlingen om Peter Stordalens nya spa i Falsterbo mot ett svenskt kontor, säger Peter Eland. Jag tror att dansk arkitekturs styrka är starkt förknippad med vår historia. Vi arbetar i en mindre skala, svensk arkitektur har i mina ögon en mer monumental och även brutalistisk tradition.
Var gör man av vardagens kaos i sparsmakat minimalistiskt formgiven arkitektur? Istället för att trycka in leksaker, kartonger och annat i överblivna vrår har Norm Architects i samarbete med danske snickaren August Sandgren och japanska Karimoku tagit fram en hel kollektion med förvaringslådor under namnet Norm Book Box.
– Är inte kvalitet vårt viktigaste kulturarv, frågar Peter Eland retoriskt. August Sandgrens snickarkonst ger inget utrymme för misstag, varje liten detalj ska vara perfekt.
– Golvet är gjort med magnesit som ger ett helt annat djup än traditionella monokroma betonggolv, det skimrar i olika nyanser och känns helt naturligt.
Akustiken blir sällan den bästa med hårda golv och gipsväggar, samtidigt är ljuddämpning ofta eftersatt i många arkitektritade hem.
– Vi har använt akustikputs genomgående för att skapa en behaglig ljudmiljö, säger Peter Eland och understryker att det sedan länge är standard i Norms alla villaprojekt.
Byggnadens hjärta är ett rum med dubbel takhöjd som delas av en fullt utrustad köksö. Åt ena hållet finns sittplatser som vetter mot bergsskrevor och mossor som skiftar i olika gröna nyanser. På andra sidan väntar middagsbordet mot terrassen på utsidan.
– Eftersom det här är ett sommarhus så har vi istället för att dela upp skapat ett samlande rum som inte är alltför stort men med en generös takhöjd på nära 6 meter.
Rena funktionella former paras med ljusa färger och väl upplysta rum.
Sommarhuset har en mängd mindre rum och vrår där man kan dra sig tillbaka och ungdomarna kan utnyttja när de blir äldre och självständigare.
Archipelago House är uppdelat på fem olika nivåer. Barnrummen har små loft placerade ovanför badrummen.
– Det ger lite känslan av en koja, och har de kompisar på besök så finns det plats uppe på loftet.
Kommentarer
10