Ekologisk Waxholmsvilla med mersmak

Placeringen kunde inte vara bättre. Högst uppe på Norrberget med utsikt över Waxholm och skärgården. Men trävillan är mer än en väl inpassad massivträbyggnad. Arkitekt Daniel Fagerberg kallar den superekologisk med en energiförbrukning på knappt 3 500 kWh/år.

Stående ytterfasad av handplockad Norrlandsfuru

Foto: Åke E:son Lindman

– I princip skulle man kunna äta upp den! Att alla byggnadsmaterial så när som på betongplattan är livmedelsgodkända är helt tack vare beställaren. När vi träffades första gången bjöd hon på ekologiska köttbullar och smoothies med sjöalger, det var något av det godaste jag har smakat. Hon berättade om varenda ingrediens, men också om vartenda föremål i hemmet och vilka minnen de bär. Målet blev inte endast att bygga ekologiskt, utan också att ge livets alla minnen ett arkitektoniskt uttryck.

Daniel förklarar att utgångspunkten blev mer än ett enkelt program som bara heter kök och sovrum. Istället sattes upplevelsen i fokus. Varje bok, varje stol, varje livsperiod, barnens uppväxt skulle få sina givna platser i det nya huset. Inte så att huset skulle bli statiskt och fixt. Och inte heller helt igenom flexibelt. Barn och vuxna ska kunna flytta mellan olika rum alltefter som nya behov uppstår, men det skulle finnas en bestämd grund att utgå från. 

– De hade redan ett bygglov, och kontaktade mig därför att de ville bygga i massivträ. Jag frågade om de verkligen ville ha en punschveranda och sånt, ni lever ju med era minnen, skulle inte ett traditionellt spröjsat hus sätta fel fokus? Tanken var ju att varenda liten vrå, att varje fönster berättar deras historia och gör villan till ett levande hus.

Daniel fick fullt sjå med att ta hänsyn till alla grannar. Den avstyckade äppelträdgården ligger intill Norrbergets allra första hus och alla anpassningar av inte minst fönstren gjorde det inte lätt att lämna plats för det arkitektoniska programmet.

– Beställarens krav på att alla material skulle vara giftfria och livsmedelsdeklarerade var inte lätt att svälja för alla underentreprenörer. Men i rollen som ytterst välinformerad projektledare var hon hård som en terrier och i slutänden fick vi ihop ett fungerande system som imponerat på alla inblandade. Och det är sällan man bygger ett hus utan att det blir problem som ska fixas efter något kvartal, men här fungerar allt. 

Entré

Foto: Åke E:son Lindman

Takfoten blir lätt en energibov, enligt Daniel Fagerberg. På Norrberget finns inga synliga rännor och stuprännorna är placerade inne i väggen på rätt avstånd för att inte kunna frysa till is vintertid, samtidigt som de inte heller blir köldbryggor. Täckplankorna kan skruvas loss för enkel åtkomst.

Daniel Fagerberg är något av en specialist när det gäller träbyggnader, och förutom att han driver Stockholmsavdelningen av ekoarkitekturgruppen Urban Future Organization är hans ingenjörsbyrå Strombro bland annat involverad som fasadkonsult i det nya Abba-muséet som Johan Celsing ritat ute på Djurgården.

Detaljer i corten stål

Foto: Åke E:son Lindman

– Takfoten görs i corten, det blir en otroligt vass kant helt utan några stöd, 8 millimeter tunn. Kontrasten mellan sedumtaket, rå corten och fasadens kärnfuru i fallande bredder blir perfekt, inte minst med de försänkta mässingsskruvarna.

Fönster

Foto: Åke E:son Lindman

Hänsynen till grannarna har bestämt stor del av husets plan. Tomten är Norrbergets äldsta och omgiven av en tät bebyggelse.

– Tomten är en avstyckad äppelträdgård. De två gamla stockvirkeshus från 1700-talet har vi låtit renovera, och de blir en tydlig kontrast mot det nya som passats in utan några sprängarbeten. Vi har passat in vartenda fönster för att undvika insyn.

Sovrum

Foto: Åke E:son Lindman

Massivträkonstruktionen med en stående ytterfasad av handplockad Norrlandsfuru är inte den enda hemligheten bakom det energisnåla huset. Förutom solpaneler och frånvärmeväxlare finns här även en vattenmantlad eldstad som tillsammans med ackumulatortankarna ger en 96-procentig verkningsgrad. Problemet med energiförluster i fönsterkonstruktioner har Daniel löst genom att göra karmen till en del av väggkonstruktionen, och genom att använda kebony och kork.

Kebony tillsammans med ett korkskikt och treglas ger ett isoleringsvärde på endast 0,6.

– Huset är helt ekologiskt, i princip skulle man kunna äta det, alla byggdelar är livsmedelsgodkända! Vi använder Kebony, en tryckimpregnering baserad på sockerstärkelse som är Svanenmärkt i fönsterramarna och till alla detaljer som kan utsättas för någon sorts kondens eller fukt, berättar Daniel. Även de öppningsbara fönstren har synlig kebony på in- och utsida.

Vardagsrum

Foto: Åke E:son Lindman

Släpljus från fönstret ovanför soffan sparar in på artificiell belysning.

Innerväggar av massivt trä

Foto: Åke E:son Lindman

Innerväggarna har behandlats för att behålla träets naturliga vithet. Väggarna består av 185 mm massivträ samt 200 mm Homatherm hård träulls skiva.

Kök vardagsrum

Foto: Åke E:son Lindman

Invändig trappa

Foto: Åke E:son Lindman

Fönster

Foto: Åke E:son Lindman

Entré

Foto: Åke E:son Lindman