Max miljövänligt hus på Färingsö av Daniel Fagerberg
Halmelement, träullsskivor, foamglas och helt utan betong. Att bygga helt miljövänligt och nära nog nollenergi är vardag för arkitekten och ingenjören Daniel Fagerberg. Villan ute på Färingsö utanför Stockholm blickar både tillbaka i arkitekturhistorien och spejar mot framtiden bland lövträd och gullvivor.
På den kuperade terrängen stod tidigare en gisten liten stuga. Den lilla jordkällaren har däremot bevarats, och även två ekar, rönnar, hassel och några björkar som tillsammans gett det 200 kvadratmeter stora husets yttre begränsning.
– Påminner det om Asplunds tjugotalsvillor? Min inspiration har nog mer varit Ralph Erskines villa strax intill här på Ekerö, menar Daniel Fagerberg som byggt i egen regi.
Taket ser ut som fint ärgad kopparplåt som legat där ett århundrade. Istället är det tre lager färgad takpapp, en betydligt billigare lösning som är lätt att lägga.
– De här runda fönstren hämtar sin inspiration från Josef Frank, jag samlar det finaste jag sett och sätter ihop det utan att uppfinna helt nya lösningar och material. Men 100 procent miljövänligt ska det vara.
Daniel Fagerberg är något av en doldis i arkitektbranschen trots att han med sina kunskaper ofta medverkar som underkonsult i många projekt. Hans programvaror för att ge form åt massivträhus har bland annat använts i Johan Celsings Abba-museum ute på Djurgården. Det förklarar också de välvda takkonstruktionerna.
– Om det blir dyrare med miljövänliga lösningar? Varför skulle det bli det? Allt finns ju på marknaden. Däremot krävs det mer ritningar och förarbete. Det minskar däremot kostnaderna på plats både material- och tidsmässigt jämfört med andra platsbyggda hus.
Istället för en sedvanlig frigolitgrund som är allt annat än fukt- och skadedjurssäker har Daniel Fagerberg tillsammans med sin bror som byggare valt att gjuta tre stödmurar i slänten som stabiliserar foamglaselement, ett formstabilt returglasbaserat isoleringsmaterial som istället för att övergjutas med betong fått ett golvbjälklag av KL-trä. Ett reflekterande självhäftande radonsäkert membran försluter grundläggningen. Den 60 centimeter breda KL-träsyllen sprider lasterna.
– Det är lika tätt som en grund för en swimmingpool. Det är sedan kompletterat med och ovan på detta massivträ förseglat med Siga Wetguard så att man inte behöver täcka in grunden under byggtiden.
Trots att väggarna är 40 centimeter tjocka, byggda med 1,2 meter breda halmelementsmoduler som på utsidan täckts av Steico träullskivor, upplevs huset inte som tungt utan snarare nätt med finlemmade glaspartier.
- Du kan putsa direkt på de här ytterväggarna. Här har jag istället valt att sätta läkt med linoljemålad träpanel. I ett Malmöprojekt har vi istället kompletterat med cembrit på grund av tuffare brandskyddskrav.
På insidan öppnar sig huset i två tydliga riktningar som ges av den kuperade terrängen. En liten vinterträdgård binder ihop och blickar ut i de olika rummen. De höga välvda taken ger en alldeles särskild rumslighet.
– Huset förändras från smalt till brett, säger Daniel Fagerberg. Från vinterträdgården ser du alla rummen som om du tittade in i ett dockskåp. De här valven skär i longitud in i varandra och ger en nästan sakral stämning.
Daniel Fagerberg pekar också på hur nivåskillnaderna och utsiktspunkterna påminner om Lousianamuséet, en modernistisk ikon som skapar sömlösa övergångar mellan inne och ute.
– Runda fönstren förknippas kanske med den postmoderna epoken, men det är något som går att hantera, i detta fallet används de för att ge något av en strålkastareffekt. De leder in ljuset som ett guds finger som pekar det på olika detaljer: en kastrull på spisen, ett glas på ett bord.
Innerväggar med linoljemålad treskiktsskiva. Ett helt vanligt solitt trägolv. En öppen planlösning med olika nivåer som framhäver material och form.
- Innanför takets ribbverk av granläkt har vi placerat juteväv, den allra billigaste du kan hitta, för att få till en bra akustik. Vindmembran på insidan av väggarna är lite hängsle och livrem, allt för att undvika damm inåt från väggarna.
Kostnaden har landat på 34 000 kronor per kvadratmeter inklusive markarbeten, men då ingår inte ett par tusen timmar av Daniel Fagerbergs egna ritarbete. Energikostnaderna lär däremot kunna hållas låga, en frånluftsvärmeväxlare används knappast.
- Med solceller på taket hade vi haft ett nollenergihus. Vi har även valt bort golvvärme, blir det kallt om fötterna så får man ta fram tofflorna. I gengäld kan vi ha de här höga stora rummen, med de här volymerna hade golvvärmen eldat för kråkorna och traditionell väggisolering hade inte räckt till.
Kommentarer
72