5 lyxiga robotgräsklippare - det här får du för pengarna
Vad får du för pengarna om du köper en riktigt dyr robotgräsklippare? Byggahus.se har undersökt och jämför fem lyxmodeller.
Vi har undersökt fem dyra robotgräsklippare för att se vad du får för pengarna. Några av klipparna är från välkända tillverkare med modeller som kostar över 40 000 kronor och några kommer från tillverkare som har modeller riktade till en mer snäv målgrupp.
Det vi kan se som generellt gör att priset drivs upp är att de dyra modellerna har större klippbredd, ibland till och med flera knivtallrikar, samt ett större batteri. Detta gör att de kan klippa kontinuerligt under en längre tid. De rekommenderas därför för större gräsmattor på omkring 2 500 kvadratmeter och uppåt. De riktigt dyra modellerna kan klippa ytor på mellan 10 000-30 000 kvadratmeter.
Utöver detta brukar tillverkarna även addera lite fler funktioner, till exempel fler startpunkter för att klipparen ska spara tid och inte klippa ytor den nyligen gått över.
De allra flesta klipparna i lyxklassen kommer med GSM-modul som gör att du kan styra dem på distans. De har även lite större chassi.
Robomow RS 635 Pro SV
Rekommenderat pris: 37 990 kronor
Klippbredd: 56 cm
Klipphöjd: 20-80 mm
Klipptid: 80-100 min
Angiven uppladdningstid: 90-110 min
Startpunkter: Upp till 4 st
Korridorbredd: Ingen information
Testresultat/recensioner: Få tidningar och hemsidor har testat den här robotgräsklipparen, vi hittar bara sajter som testat föregångaren. De anser att föregångaren har ett lite krångligt installationsförfarande, men att klippresultatet blir fint och att roboten är välbyggd. Garantin på tre år uppskattas också. I ena testet får den kritik för är att den inte kan skapa en randig gräsmatta, alltså varva stripes med högt respektive lågt gräs. Men det kan å andra sidan ingen robotgräsklippare.
Garden Seeker har testat en syskonmodell: Test Robomow
Om: Robomows värsting heter RS 635 Pro SV och tillhör företagets Royalserie. Den har sin stora fördel i sin rejält tilltagna klippbredd - hela 56 centimeter. Detta ihop med att den rör sig snabbt över öppna ytor gör att den klipper stora, öppna ytor fort.
Angiven maximal rekommenderad storlek på gräsyta är 5 000 kvadratmeter, men den rekommenderas för gräsmattor omkring 3 600 kvadratmeter.
RS 635 Pro SV klarar lutning upp till 36 grader. Den är utrustad med en stark motor som driver denna 20-kilosbest framåt även i slänt och oländig terräng.
Du styr robotgräsklipparen med hjälp av Robomows app Robomow App 2.0. I den kan du exempelvis ställa in arbetstider eller styra den som en radiostyrd bil. RS 635 Pro SV har även stöd för Amazon Alexa och kan därmed styras via rösten om du exempelvis har en smart högtalare.
Passar: Dig som har en stor gräsmatta, gärna en öppen yta så att den verkligen kommer till sin rätt.
Passar inte: Gräsmattor med många smala korridorer eller andra trånga utrymmen. Ej heller prisvärd på små gräsmattor.
Alternativ: Syskonmodellen Robomow RS 625 Pro har liknande specifikation men är anpassad för lite mindre gräsmattor än modellen ovan, rekommendationen är gräsmattor runt 2 600 kvadratmeter. Har du en gräsmatta på omkring 1 000 kvadratmeter och är ute efter en lite smidigare maskin är RC 312 Pro S ett intressant alternativ.
Husqvarna Automower 435X AWD
Rekommenderat pris: 52 500 kronor
Klippbredd: 22 cm
Klipphöjd: 30-70 mm
Klipptid: 100 min
Angiven uppladdningstid: 30 min
Startpunkter: Upp till 5 st
Korridorbredd: Ned till 60 cm
Testresultat/recensioner: Få recensioner tillgängliga. De tester som genomförts har visat att mjukvaran var buggig i samband med att roboten lanserades, men att den blivit bättre i takt med att den uppdaterats. Testresultaten säger samtidigt att den presterar som utlovat när det kommer till sluttningar och framkomlighet generellt. Klippresultatet är utmärkt. Appen är lättanvänd och relativt funktionsrik. Många anmärker på att hjulet du använder för att göra inställningar är lite svårmanövrerat, och tipsar om att du bör göra inställningar via telefonen istället. Ytterligare en anmärkning är att den är ganska tung och därför inte bör köras på allt för fuktig gräsmatta (tex på hösten när det regnat ihållande).
Test Husqvarna Automower 435X AWD
Om: En fyrhjulsdriven robotgräsklippare med pivoterande chassi vilket gör att den klarar mycket kraftigt lutande sluttningar (upp till 70 procent). Den körs bland annat med framgång på sluttande vinodlingar i Italien.
Det är den första robotgräsklipparen från Husqvarna som får distansuppdateringar av mjukvaran. Tidigare modeller har du inte kunnat uppdatera mjukvaran på hemifrån. Den håller koll på detta autonomt och säger till när det finns ny mjukvara tillgänglig.
Robotgräsklipparen är byggd för gräsmattor upp till 3 500 kvadratmeter. Det är inte jättestort sett till många andra lyxmodeller, å andra sidan ofta tillräckligt för en genomsnittlig husägare.
435X AWD har även ultraljudssensor (precis som syskonmodellen 450X) som gör att den känner av om den närmar sig hinder. Detta gör att roboten kan anpassa sin hastighet, exempelvis köra fort på stora öppna ytor och sakta in om den kör i ett trångt område så att den inte krockar med saker i full kraft.
Precis som andra Automowers i X-line-serien är 435X utrustad med LED-belysning, GPS-styrd kartläggning av trädgården och Automower Connect som gör att du kan kommunicera med klipparen på distans via mobiltelefonen eller din smartklocka.
Många av Husqvarnas robotar, inklusive denna, har även stöd för smarta hem och IFTTT. Det förra innebär att du kan styra roboten via din smarta högtalare (Google/Amazon Alexa). Det senare är främst intressant för smarta hem-nördar som vill kunna bygga ihop sina smarta hem-produkter i smidiga system, exempelvis kanske du vill att robotgräsklipparen ska starta automatiskt när du åker hemifrån och det inte regnar ute.
Eftersom Husqvarna även äger Gardena har de byggt in stöd för Gardenas smart-system. Roboten fungerar därför ihop med deras olika produkter för att känna av jordfuktighet, bevattning mm.
Passar: Om du har mycket branta sluttningar på tomten, och en relativt stor gräsmatta. Om du vill imponera på grannarna.
Passar inte: Inte prisvärd alls om du har en plan gräsmatta, en liten gräsmatta eller om du har en gräsmatta med bara lättare sluttningar runt 20 grader och neråt.
Alternativ: Det finns även en syskonmodell avsedd för kommersiellt bruk men med ungefär samma specifikationer (opereras via fleet service), som går under namnet Husqvarna Automower 535 AWD.
Ambrogio L400I DELUXE
Rekommenderat pris: 150 000 kronor
Klippbredd: 84 cm
Klipphöjd: 25-85 mm
Klipptid: 11 h
Angiven uppladdningstid: Ingen information
Startpunkter: Upp till 8 st
Korridorbredd: Ingen information
Testresultat/recensioner: Det är svårt att hitta tester av Ambrogios lyxmodell hos seriösa aktörer, men de som testat föregångaren till 2020 års modell anser den vara riktigt bra - otrolig till och med. Den har fantastiskt bra terrängegenskaper och är mycket uthållig.
Easy Lawn Mowing, betyg 9/10: Test Ambrogio L400I Deluxe
Om: Italienska Ambrogio är ett märke som inte är så vanligt i Sverige, men som säljer en hel del olika modeller i andra EU-länder. Deras värsting L400I Deluxe är avsedd för gräsmattor upp till 20 000 kvadratmeter och den kan klippa i upp till elva timmar innan den behöver ladda.
Utseendemässigt påminner den om en sportbil. Skalet är av kolfiber.
På undersidan sitter tre knivdiskar vilket ger en rejäl klippbredd med bara 16 centimeter kvar till metern. Det är imponerande bredd och maskinen är trots detta inte den modell som de uttryckligen anger är för kommersiellt bruk (det har de en egen Elite-/Pro-serie för).
L400I Deluxe har stöd för Ambrogios Infinity+-system. Det innebär att den kan klippa tillsammans med andra modeller med stöd för samma system, på en och samma gräsmatta. Detta kan förstås många robotgräsklippare göra, det som är unikt för Infinity+ är att robotarna använder sina GPS:er för att arbeta effektivt och “i harmoni” tillsammans på ytan.
På insidan hittar du en ZCS Connect-modul som gör att du kan styra klipparen från din mobiltelefon. Den har även stöd för GSM så att du kan hålla kontakt med den även om du inte befinner dig i närheten.
Passar: För dig som har golfbane-stora ytor som ska klippas och som vill komma bort från åkgräsklippare eller multipla robotgräsklippare.
Passar inte: För dig som har en normalstor gräsmatta, då är den inte prisvärd. Den vänder sig till en väldigt snäv målgrupp.
Alternativ: Närmaste alternativ från samma tillverkare är L400I B som är för gräsmattor upp till 10 000 kvadratmeter. Annars är Wiper Premium Yard 201 S likvärdig.
Övrig info: Det är överlag svårt att hitta Ambrogios modeller i Sverige. Technord är auktoriserad återförsäljare, deras hemsida avslöjar dock i princip ingenting om detta, så det är lite oklart hur och var man kan få tag på de lyxiga Ambrogiomodellerna. Däremot verkar det som att man kan få tag på Ambrogios minsting L60 D i Sverige, och denna behöver ingen begränsningsslinga för sin installation och är därför lite spännande i sig. Dock täcker den bara upp till 200 kvadratmeter, och är därför inget alternativ till L400I.
Wiper Premium Yard 201 S
Rekommenderat pris: 130 000 kronor
Klippbredd: 84 cm
Klipphöjd: 25-85 mm
Klipptid: 11 h
Angiven uppladdningstid: 10 h
Startpunkter: Upp till 4 st
Korridorbredd: Ned till X cm
Testresultat/recensioner: Det finns tyvärr inga recensioner av denna robotgräsklippare.
Om: Wiper Premium Yard 201 S är en robotgräsklippare främst avsedd för kommersiellt bruk, på gräsmattor omkring 20 000 kvadratmeter i storlek. Den påminner i mångt och mycket om den Ambrogio vi skriver om ovan.
Den är utrustad med knivdiskar på pendlande armar för att inte plocka upp ojämnheter i marken, vilket ska göra att den exempelvis inte skalperar förhöjningar i gräsmattan.
Den har ett kolfiberchassi och en regnsensor, men saknar lyftsensor. Klippsystemet är GPS-styrt, och den använder bluetooth för uppkoppling till mobiltelefonen.
Dess stora fördel är förstås den långa klipptiden. Yard 201 S har ett batteri på totalt 60 Ah vilket ger den 11 timmar klipptid.
Passar: För dig som har golfbane-stora ytor som ska klippas och som vill komma bort från åkgräsklippare eller multipla robotgräsklippare.
Passar inte: För dig som har en normalstor gräsmatta, då är den inte prisvärd. Den vänder sig till en väldigt snäv målgrupp.
Alternativ: Närmaste alternativ från samma tillverkare är Yard 101 som är för gräsmattor upp till 10 000 kvadratmeter. Annars är Ambrogio L400I Deluxe likvärdig.
Husqvarna Automower 450X
Rekommenderat pris: 44 900 kronor
Klippbredd: 24 cm
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipptid: 270 min
Angiven uppladdningstid: 60 min
Startpunkter: Ingen information
Korridorbredd: Ned till 60 cm
Testresultat/recensioner: Får beröm för hur tidseffektivt den hanterar stora öppna ytor, och hur försiktig den är runt ömtåliga möbler och buskar på gräsmattan. Trots att den är försiktig repas dock karossen relativt lätt. Det fina klippresultatet får plus av alla. Man tycker också att den är lättanvänd och sköter sig bra på egen hand. Vissa ifrågasätter hur prisvärd den är gentemot en åkgräsklippare avsedd för lika stor yta, samt att den inte kan sänkas så pass i klipphöjd att den mulchar löv.
M3, betyg 5/5: M3 Test Husqvarna Automower 450x
Trusted Reviews, betyg 9/10: Trusted Reviews Test Husqvarna Automower 450x
Wired, betyg 8/10: Wired Test Husqvarna Automower 450x
Om: Automower 450X är storasyskonet till populära Automower 430X, men klarar av större ytor tack vare ett större batteri. Den rekommenderas för ytor om cirka 5 000 kvadratmeter.
450X har, som ett led i anpassningen att hantera större ytor, också rum för ytterligare en guidekabel, totalt tre stycken. Guidekabel är precis vad det låter som, en kabel du lägger ut för att roboten snabbt ska hitta ut till ett särskilt område eller snabbt hitta hem. Istället för att den åker hem genom att åka runt hela trädgården (begränsningsslingan), kan du lägga ut en kabel så att den åker snabbaste vägen hem. På detta vis kan den också snabbt hitta ut till mer avlägsna ytor eller svårhittade områden.
Den stora fördelen med 450 är dock hur den reglerar hastigheten. Den gasar upp och klipper tidseffektivt på stora öppna ytor, men bromsar in och tar det varligt där det finns hinder. För att åstadkomma detta använder sig robotgräsklipparen av en ultraljudssensor som känner av var det finns hinder i miljön och anpassar farten till detta.
Samtidigt har den fördel i hur väl den hanterar slänt och svår terräng.
Passar: Om du har en stor och komplicerad tomt med flera ytor och smala korridorer.
Passar inte: Inte prisvärd på stora, öppna och enkla ytor. Då finns det robotgräsklippare som kostar mindre och kan hantera ytan.
Alternativ: Det finns även en syskonmodell avsedd för kommersiellt bruk men med ungefär samma specifikationer (opereras via fleet service), som går under namnet Husqvarna Automower 535 AWD.
Vi har inte testat robotgräsklipparna själva, utan bara utgått från vad andra tycker om dem. Äger du någon av robotgräsklipparna ovan? Vad tycker du om den? Vilka för- och nackdelar har du noterat? Kommentera gärna.
Kommentarer
5