Sänk elräkningen utan investering - 10 smarta sätt

Många av oss har drabbats av svidande elräkningar i vinter – i synnerhet husägare som har elvärme och rörligt elpris. Men det finns flera sätt att sänka elkostnaderna. Här bjuder vi på energitips som inte kräver större investeringar.

Vår energireporter Lars Bärtås listar återgärderna du kan vidta för att sänka elräkningen utan att göra större investeringar.

Vår energireporter Lars Bärtås listar återgärderna du kan vidta för att sänka elräkningen utan att göra större investeringar. Foto: Marlén Eskilsson

Bild 1 av 10

Anpassa uppvärmningen i huset

Element med vatten

Radiator med en gammal omodern termostat. Foto: Marlén Eskilsson

Det traditionella rådet att sänka inomhustemperaturen är alltid värt att beakta. Enligt en studie kan ett genomsnittligt hushåll spara drygt 100 kWh i månaden genom att sänka temperaturen en grad.

Prioriterar du god komfort kan du välja att anpassa uppvärmningen i husets olika rum efter dina behov. Välj till exempel att sänka temperaturen i utrymmen som sällan används, eller i rum där det känns okej att ha det lite svalt, till exempel i sovrummen.

Åtgärder

Se över värmeregleringen. I hus med direktverkande el och radiatorer bör du kontrollera att termostaterna fungerar korrekt. Har du gamla termostater som reagerar trögt lönar det sig att byta till elektroniska/digitala modeller (från 400 kr).

I vissa fall kan ett styr- och reglersystem (från ca 3000 kr) vara ett smidigare alternativ. Systemet tar över termostaternas funktion och via en display kan du styra uppvärmningen i olika rum, kontrollera förbrukningen och ställa in ett veckoschema för att till exempel sänka temperaturen nattetid.

I hus med vattenburen uppvärmning, t ex med värmepump, styrs värmeregleringen oftast via en utegivare. Systemet kan behöva injusteras och eventuellt kompletteras med rumsgivare för att optimera uppvärmningen. I regel är detta en uppgift för en professionell installatör.

Läs mer: Styr värmen med ute- och innegivare

Bild 2 av 10

Håll värmen inomhus

Fönster med tätningslist

Se över fönstren. Fungerar tätningslisterna? Foto: Marlén Eskilsson

Ineffektiv uppvärmning och värmeförluster bidrar till onödiga energikostnader. Men det finns enkla sätt att bevara värmen och samtidigt förbättra komforten inomhus.

Åtgärder

Se över fönster och dörrar. Kontrollera fogar och lister om du upplever kalldrag. Byt ut gamla tätningslister mellan ram och karm, välj en list av bra kvalitet, t ex silikonlist eller EPDM-gummilist. För äldre träfönster är det lämpligt att använda lister av ull, som både är elastiska och fukttåliga. Ett enkelt sätt att hindra drag från dörrar är att hänga upp draperier eller placera en rullad filt som dragstopp på tröskeln.

Anpassa ventilationen. Under kalla och blåsiga dagar kan luftväxlingen bli onödigt hög, framför allt i äldre hus med självdragsventilation. Genom att, tillfälligt, begränsa flödet i tilluftsventilerna minskar du husets energiförluster och uppvärmningsbehov.

Bild 3 av 10

…och sprid värmen effektivt

Radiator under fönster

Se till att det inte finns något som hindrar värmen att spridas från radiatorerna. Foto: Marlén Eskilsson

Radiatorer, kaminer och luft/luftvärmepumpar ger bäst utbyte när värmen kan spridas över så stora ytor som möjligt. Med en effektiv spridning minskar du behovet av kompenserande uppvärmning.

Åtgärder

Radiatorer: Se till att strålningsvärmen från radiatorerna inte hindras av gardiner, möbler eller andra föremål.

Värmeförflyttare: Det finns olika typer av värmeförflyttare (från 1500 kr) som transporterar överskottsvärme från ett rum till ett annat, via en genomföring i väggen. Värmeförflyttaren har en varvtalsstyrd fläkt med inbyggd elektronisk termostat, som kan ställas in efter önskvärd temperatur.

Läs merFlytta värme i huset

Kamin: Ett enkelt sätt att sprida värmen från en kamin är att använda en kaminfläkt (från 400 kr-), som ställs ovanpå kaminen. Fläkten drivs automatiskt, utan elanslutning. Det finns även eldrivna modeller som monteras i kaminen och som ger en mer effektiv spridning. De flesta modeller är på ca 40 watt, vilket inte påverkar elräkningen nämnvärt.

Luft/luftvärmepump: Värmen sprids mest effektivt om du ställer in värmepumpen på manuellt fläktläge med hög hastighet. Låt fläkten blåsa i vinkel mot golvet. Tänk på att innerdelens filter och kondensor bör rengöras regelbundet, eftersom damm och smuts försämrar prestandan.

Läs merMaxa luft-luftvärmepumpens energibesparing

Bild 4 av 10

Elda – om veden är billig

Elda i kamin

Foto: Medlem Gabbe1

Lönar det sig att elda i kaminen när det är kallt och elpriset är högt? Det beror helt på vad du betalar för veden.

Har du tillgång till billig ved är det en bra affär.

Köper du veden på byggvaruhuset eller macken kan det bli dyrare än att värma med el.

Svaret beror också på vilken typ av eldstad du använder. Moderna kaminer och spiskassetter ger snabb och effektiv uppvärmning, men även en täljstenugn eller äldre kakelugn som lagrar värmen kan vara ett bra val.

Däremot är den öppna spisen en riktig energitjuv eftersom den drar ut mer värmeenergi än den avger.

Bild 5 av 10

Använd varmvattnet smart

Tvättställ

Foto: Marlén Eskilsson

Många tenderar att slösa på tappvarmvattnet. Med ett medvetet agerande, i kombination med vattenbesparande teknik, går det ofta att minska förbrukningen upp till 30–40 procent. Om tappvattnet värms med el kan det bli en årlig besparing på 2000–3000 kr.

Åtgärder

Ändra vanor: Tänk på förbrukningen vid dusch/bad, disk och tvätt. Minska duschtiden, undvik att diska under rinnande vatten och diska/tvätta med full maskin.

Vattenbesparande teknik: Använd flödesbegränsare på blandare i kök och badrum. I duschen kanske du föredrar en strålsamlare med luftinblandning (ca 200 kr), som ger ett effektivt flöde och samtidigt spar på vattnet.
Blandare med kallstart (från ca 1000 kr) är ett bra alternativ för köket. Blandaren måste aktivt vridas för att ge varmvatten, vilket minskar onödigt varmvattenspill. En snabbt intjänad investering.

En teknik som marknadsförts på senare tid är duschvärmeväxlare som monteras på golvet i duschen och som återvinner värmen i duschvattnet. Enligt reklamen ger värmeväxlaren en energibesparing på 60 procent. Utbudet är dock begränsat och de modeller som säljs kostar drygt 4000 kr, vilket känns som en tveksam investering i jämförelse med vanliga sparåtgärder.

Bild 6 av 10

Stoppa energitjuvarna i hemmet

Handdukstork

Foto: Marlén Eskilsson

Idag använder vi mycket eldriven apparatur i våra bostäder. I ett genomsnittligt hushåll brukar ”hushållselen” hamna kring cirka 5000 kWh om året. Många apparater står på standby-läge och drar då el i onödan. Kyl- och frysskåp som ansamlar damm och inte frostas av är också onödiga energislukare. Vissa faciliteter som elvärmegolv, jacuzzi, handdukstork och infravärmare riskerar att bli riktigt dyra energitjuvar om du glömmer att stänga av dem.

Åtgärder

Se över hushållets elprylar. Skaffa grenkontakter med strömbrytare till de apparater som inte behöver vara på, så kan du smidigt stänga av allt på en gång. Frosta av frysen regelbundet och dammsug skåpets baksida. Se till att stänga av elslukande utrustning som inte används, t ex elvärmegolv och spabad – eller undvik helt att använda det när elpriset är högt. Fundera också på hur tvätten ska torkas: en luftavfuktare är t ex betydligt energisnålare än en konventionell torktumlare.

Bild 7 av 10

Satsa på smart teknik

Mellansticksplugg

Mellanstickspluggar. Foto: Fibaro

Det finns idag ett stort utbud av smarta hem-produkter som du kan använda för att styra, övervaka och effektivisera hemmets elanvändning.

Ett exempel är mellanstickspluggar (från 400 kr) som både fungerar som energimätare och strömbrytare. Ett annat exempel är smarta termostater (från 1500 kr) med vilka du kan styra värmeregleringen på radiatorerna via mobiltelefonen.

Läs merEnergieffektivisera hemmet med smart teknik

Bild 8 av 10

Se över ditt elavtal

Kraftledningar

Foto: Holger Ellgard

Oavsett vilket elavtal du har kan du ofta spara en slant på att byta elbolag när ditt gamla avtal löper ut. Många bolag erbjuder rabatter för nya kunder, till exempel avtal utan fasta avgifter, vilket kan ge en besparing på 400–500 kronor. Det är inte så enkelt att ge råd om vilket avtal man bör välja, men i nuläget när fastprisavtalen ligger på en hög nivå (kring 1,50 kr/kWh) kan det vara klokt att avvakta till elprisnivåerna normaliseras.

Åtgärder

Ta fram dina senaste elräkningar och surfa in på en prisjämförelsesajt, exempelvis elskling.se eller elpriskollen.se. Fyll i de uppgifter som behövs och jämför erbjudandena med ditt befintliga avtal. Tänk på: När du byter elbolag måste du säga upp ditt gamla avtal. Kontrollera villkoren för bindnings- och uppsägningstid så att du inte riskerar en straffavgift.

Bild 9 av 10

Timpris – för den aktive konsumenten med smart styrning

Timpros på el

Foto: Lars Bärtås

En del elbolag erbjuder numera timprisavtal, som baseras på hushållets förbrukning per timme i relation till elspotpriserna på Nordpool. Timprisavtal är mest motiverat om du använder teknik som automatiskt kan styra hushållets elanvändning. En del värmepumpstillverkare har till exempel utvecklat webbtjänster som hämtar prisinformation och anpassar värmepumpens uppvärmning till tidpunkter då elpriset är lågt.

Timprisavtal kan även vara smart om du producerar egen el med solceller. Överskottsproduktion under dagtid kan då i regel säljas för ett högre pris, medan billigare el köps in under nattetid. Är du aktiv kan du även välja att bevaka spotpriserna (elen.nu) och göra egna anpassningar av din energikonsumtion.

Bild 10 av 10

Kan du påverka nätavgiften?

Elcentral

Foto: Medlem Volvo v70

Som elkund måste du alltid betala en nätavgift, som bestämts av elnätsägaren i ditt område. Nätavgiften består i de flesta fall av både en fast och en rörlig del. En del av den fasta avgiften är relaterad till vilken typ av huvudsäkring din fastighet har. Ju högre huvudsäkring, desto högre blir avgiften.

Det går i vissa fall att ”säkra ner”, från till exempel 20 till 16 A, och därmed minska nätavgiften med drygt en tusenlapp per år. Med tanke på att effektuttaget blir lägre kan en nedgradering av huvudsäkringen behöva kombineras med energieffektiva åtgärder i hushållet. Rådgör med ditt elnätsbolag om vilka villkor som gäller.