Modern snickarglädje i eleganta atriumhuset
Arkitekterna ritade något annat än ett traditionellt hus när de fick i uppdrag att rita ett "egoistboende". Och det hade kommunens handläggare inga som helst invändningar mot.
Murar och tak ger en exakt inramning av ett till synes helt öppet hus. Glasväggarna låter ekinteriörens varmt gyllene ton markera byggnaden i skogslandskapet vid västra Själlands kust.
Vollerup Atrium House är mer än ett sommarhus, snarare ett andra boende ute i naturen endast en timme från Köpenhamn.
– Vi kallar det en egoistbolig, säger arkitekt Marshall Blecher som tillsammans med Jan Henrik Jansen Arkitekter har ritat huset vid västra Själlands kust.
Byggnadskroppen ramar in en generös innergård som är skyddad både mot vädrets makter och insyn. Trädäcket rymmer en vattenspegel som reflekterar både hus, himmel och omgivande natur av barrskog och stora ekar.
En betongmur klädd i travertin ramar in och avskiljer huset mot gångvägen bakpå. Två höga skjutdörrar i ek öppnar mot garage och atrium.
– Istället för att rita ett vanligt danskt sommarhus med sadeltak och träpanel ville vi skapa något annorlunda, menar Marshall Blecher. Vi skissade fram ett litet tempel som visserligen sticker ut men samtidigt är lågt och enkelt i hela sin framtoning.
Tomten vid Själlands västra kust öppnar sig genom en glänta ner mot vattnet och utsikten mot Sejerø.
– Första gången på plats drog vi igång våra motorsågar, berättar Marshall Blecher. Här fanns ett gammal bedagat skjul och mängder av sly. Det tog en halv dag att röja så att vi kunde få en känsla för platsen och möta havet.
Byggnaden är beställd av ett äldre par som vill dela sitt liv mellan storstadens hektiska liv och en mer privat undanskymd plats ute i naturen.
– Förutom deras sovrum, som kan avskiljas med en skjutbar vägg, finns det plats för den yngre generationen och gäster i tre gästrum som har separat ingång med eget badrum.
Den paviljongliknande huvudbyggnaden tar en hel del inspiration från Louisiana-muséet. Gästdelen mäter 30 kvadratmeter och kan stängas av när den inte används.
– Vi har valt ek till interiören dels för att vi har några större ekar på tomten, dels för att det är ett sant danskt material som med sin honungsfärgade lyster ger en varm kontrast mot travertinen.
Exakt snickrade ekpartier möter väggar av travertin i ett kompakt välplanerat hus med generösa utomhusytor. Huvuddelen av byggnaden mäter 90 kvadratmeter, totalt är den paviljongliknande byggkroppen 120 kvadratmeter.
– Våra beställare hade gott om tid att berätta om sina drömmar och behov. Från första skiss till konstruktionshandlingar ändrades i princip ingenting. Kommunens handläggare hade inga som helst invändningar, vi tilldelades till och med Kalundborg Kommunes arkitekturpris.
Till skillnad från marmor kan travertin ha ett mer oregelbundet och levande uttryck tack vare den ojämna ytan.
– Vi valde travertin eftersom den har en matt ton och inte blir blank och reflekterar allt ljus, dessutom åldras den vackert och förändrar färg allteftersom tiden går.
En fönsteraxel under taket ger ett naturligt släpljus, de är även öppningsbara för att ge korsdrag när så behövs. Specialbyggda möbler och hyllor ger ett enhetligt uttryck helt i ek.
– Huset är relativt litet med sina 120 kvadratmeter om man jämför med vad som annars byggs, förklarar Marshall Blecher tillsammans med Jan Henrik Jansen. Jag tror att det är viktigare att investera i välplanerade kvadratmetrar med god kvalitet, det här huset motsvarar egentligen en normal och en mindre lägenhet.
Husets inre består till stor del av exakt tillsnickrade ekpartier.
– En bra akustisk miljö spelar en viktig roll, understryker Marshall Blecher. Vi ratade de svenska fanérinnertak vi hittade, sammanfogningarna stod ut alldeles för mycket. Vår snickare från Jylland gjorde en egen helt sömlös perfoerad undertakspanel som ger en extremt god ljusmiljö. Han gjorde även fönster och klädde in stålpelarna.
Kommentarer
11