Villa Hovås med arkitektoniskt mervärde
I Villa Hovås söder om Göteborg har arkitektkontoret Olsson Lyckefors skapat ett hem väsensskilt alla kataloghus, här står omsorgen om rumsgestaltning och materialbearbetning i högsätet.
Ju mer man som beställare planerar och ritar själv, desto mer tid och energi kan arkitekten lägga på att fullända alla de detaljer som krävs för att skapa ett drömhus. Den rasterlika fasaden ger karaktär och fungerar även som solavskärmning.
Villa Hovås vetter på en liten kulle i sydväst mot havet. Mot norr fungerar högre berg som fond.
- Det är inte så ofta man har en kund som gjort utkast till planritningar med rumsflöden och allt, säger Andreas Lyckefors, i de flesta fall är det inte mer än en ren funktionsbeskrivning med antal sovrum, vardagsrum, förråd med mera.
Entrén på markplanet ligger i direkt anslutning till det nedre vardagsrummet som vetter ut mot poolområdet. Här finns även ett antal sovrum. Det är här de tre tonåringarna i familjen håller till.
- Ju färdigare projektet är när det hamnar på våra ritbord, istället för att skissa från scratch, desto mer tid kan vi lägga på att finslipa alla proportioner och detaljer för att få till mesta möjliga upplevelse.
Arbetet med att passa in passa in en byggnad på en tomt och ta hänsyn till omgivningens begränsningar och möjligheter upptar ofta stor tid av arkitektens arbete. Med en begränsad budget är att det inte alltid säkert att man når hela vägen fram.
- Det kan vara rätt förargligt att inte lägga de där sista 5 procenten på budgeten, det är just där projektet fulländas och blir till något utöver det vanliga. Ju mer vi har att gå på, desto större utväxling kan vi som arkitekter ge projektet, understryker Andreas Lyckefors.
Utsikten fungerar som vägledande tema både ute och inne i Villa Hovås. Samtidigt skapar den rasterlika fasaden ett alldeles speciellt blickfång för omgivningen.
Stengolvet i markplanets vardagsrum fortsätter ut genom de stora glaspartierna och blir till poolens stenläggning. Skjutdörrarna ger samtidigt ett lätt och ledigt rörelsemönster mellan de olika rummen.
- Det vanligaste är att bygga en träterrass med trätrall, här har vi tillsammans med beställaren satsat på ett betydligt både hårdare och exklusivare material som för tankarna till Sydeuropa.
De mer publika och de privata ytorna är tydligt åtskilda genom hela huset, helt enligt beställarnas egen vision. De stora vardagsrummen på markplanet och en trappa upp löser på modernistiskt manér upp skillnaden mellan att vara inne och ute. De stora glaspartierna leder blicken mot poolen och vidare mot havet.
Exponerade bjälkar i undertaken och trägolv ger en öppen och ljus miljö i den 285 kvadratmeter stora villan.
Kök, matsal och vardagsrum återfinns på villans övre våning.
- Från den rätt officiella entrén går man diagonalt uppför en trappa längs med den norra långsidan till ett entrésolplan med köket och matsalen. Här vänds blicken åter mot poolen genom den uppglasade gaveln.
Föräldrarnas sovrum med walkin closet och allt ligger mer privat längst bak mot den andra gaveln.
- Här finns badrum och spaavdelning, fortsätter Andreas Lyckefors. Den Le Corbusier-liknande spirallika rörelsen genom huset avslutas med en terrass mot öster där man kan njuta av morgonsolen.
Samhället Hovås, söder om Göteborg, omnämns redan på 1500-talet och har dessutom Sveriges äldsta golfklubb.
Konstruktionen är traditionell med gjutna plattor och murade väggar. Den kubiska formen bryts upp med inglasning och olika höga rumsvolymer.
- Den svartmålade stående träfasaden klär in hela huset, på den övre terrassen fungerar den även som ett raster med solavskärmning som också skyddar från insyn.
Kommentarer
17