Vilken sida ska vara upp på trallen?
När man lägger trall på ett trädäck är det viktigt att vända rätt sida upp. Så vilken är då den rätta sidan upp? Det reder vi ut här.
Träproffs säger generellt att det är den snyggaste sidan som ska vara uppåt för ett snyggt resultat. En annan ”regel” säger att kärnsidan ska vara uppåt. Det beror på att brädorna har en tendens att slå sig och ändra form med tiden.
Med kärnsidan uppåt buktar sig brädan med tiden så att vattnet rinner av.
Men kärnsidan nedåt kan det bildas en dal mitt på brädan där vatten står kvar och det kan försämra trallens hållbarhet.
Med dessa två regler som delvis motsäger varandra i bakhuvudet väljer man i första hand kärnsidan uppåt. Är kärnsidan väldigt ful kan man alltså göra undantag och vända den snyggare sidan upp.
Diskutera i forumet: Glad eller sur gubbe med trall?
En glad mun
Ett enkelt sätt att avgöra vilken sida som är kärnsidan är att titta på ändträet. Årsringarna bildar mönster i form av bågar. Om bågarna bildar en glad mun är kärnsidan uppåt. Vissa brädor kan vara sågade ur stockens mittdel och då är det svårt att avgöra vilken sida som är kärnsidan. Då kan man välja snyggaste sidan upp.
Innan du skruvar trallen rekommenderas att skydda skruvreglarna i däckets stomme med grundisoleringspapp. Såga också alltid av den yttersta biten på trallen och stryk penetrerande grundolja på ändträet.
Använd alltid rostskyddad trallskruv. Om trallen och skruvreglarna är tryckimpregnerade ska skruven vara rostfri för att hålla.
Håll avstånd
Avståndet mellan trallbrädorna bestämmer man själv. Om man använder tryckimpregnerat virke som känns vått ska man räkna med att springorna blir större när virket torkar och krymper. Skruva då med ett litet mellanrum. Räkna alltid med att trallbrädorna kommer att krympa på bredden och gör springorna lite smalare än du tänkt att de ska vara.
Det enklaste sättet att få jämna mellanrum mellan brädorna är att lägga en distans emellan när brädorna skruvas fast. Det finns särskilda distansverktyg, men det går lika bra med något man har till hands, exempelvis bitar av masonit. En del snickare använder sin snickarkniv, andra använder en eller två blad av tumstocken. En varning om du väljer tumstocken: om brädan kniper hårt om tumstocken kan den lilla mässingsänden lossna när man drar loss sin distans. Spik är ett annat knep. Använd grövre respektive tunnare spik för att välja bredd på springorna.
Kommentarer
31