Vattenfall avbryter klimatsatsning på CO2-fångning

Det statliga energibolaget meddelar att man avbryter mångåriga jättesatsningar på att fånga in koldioxid.

En illustration av hur CO2 kan fångas in och lagras.

En illustration av hur CO2 kan fångas in och lagras. Illustration: Jarl Arnzen/Wikipedia

Vattenfall har beslutat att avbryta sin planerade satsning på koldioxidinfångning vid kraftvärmeverket i Jordbro, där målet var att fånga in 150 000 ton koldioxid årligen. De avbryter även projektet att fånga in 200 000 ton koldioxid vid Vattenfalls anläggning i Uppsala, rapporterar SVT idag. 

Vattenfall anger som skäl att marknaden för tekniken är för omogen och att ekonomiska förutsättningar saknas för att genomföra projektet. Haninge kommuns samhällsutvecklingsdirektör Sara Bjurström är besviken, då hon ser projektet som en viktig del av regionens klimatomställning. 

– “Det är en viktig del för att klara klimatomställningen för hela regionen”, säger Sara Bjurström till SVT.

Vattenfall har försökt att utveckla tekniken för koldioxidinfångning under nästan två decennier, med miljardinvesteringar i bland annat Tyskland 2008. I Tyskland och Polen motsvarade Vattenfalls utsläpp hela Sveriges utsläpp. Då stötte projektet på problem med lagringsmöjligheter, vilket ledde till att det lades ned. Av okänd anledning såg man inte att sluta elda med kol som ett alternativ.

Trots regeringens satsning på 36 miljarder kronor för att skala upp tekniken på biobränsleanläggningar är Vattenfall tveksamt till CCS-teknikens framtid och genomförbarhet.