Vilken slags hantverkare ska jag anlita?

Besvarad 15 aug 2008 av Björn Lovén
Har köpt ett sommartorp med indraget vatten från djupborrad brunn (40 m). Förra helgen kom det plötsligt inget vatten i kranarna och nu vet jag inte hur jag ska börja ta itu med felsökningen. Jag skulle vilja veta om det är något jag kan göra själv innan jag tar dit någon hantverkare och vilken slags hantverkare jag ska anlita. Anläggningen är en Debe sänkpump 4" och en Well-X-trol tryckvattenbehållare (är detta samma sak som hydrofor?), 18 l. Sedan jag tog över huset för två år sedan så har vattnet i kranarna pulserat och pumpen slagit till och från ofta. Jag förstår nu att jag skulle uppfattat detta som ett varningstecken, men jag är helt novis på sådana här saker. Inser också nu att trycktanken kräver ett visst underhåll, dvs att man ska kolla och justera trycket regelbundet. Jag har inte gjort detta någon gång och eftersom de förra ägarna inte gav några sådana instruktioner så tror jag inte att det blivit gjort under deras tid heller. Jag tror att pumpen är installerad på 80-talet - hur lång livslängd har en sådan pump? Eller kan det räcka med att byta ut/justera tryckvattenbehållaren? Ska jag kontakta en elektriker först för att kolla så det inte är något elektriskt fel?
 

Svar

Ditt vattenproblem kan ha flera orsaker. Jag ska ge dig några tänkbara fel.
1. Pumpen är sönder. Du kan försöka lyssna eller på något annat sätt skaffa dig en indikation på att den fortfarande fungerar. Hjulet kan vara uppslitet och då kan pumpen gå men inte trycka upp något vatten. Kontrollera att säkringen är hel. Om det är en trefaspump så är det 3 st som alla måste vara hela.
2. Bottenventilen är igensatt. Det kan du kontrollera själv fast då måste du plocka upp hela slangen vilket kan vara lite jobbigt.
3. Jag är inte helt insatt i ditt speciella vattensystem, men ett i vanligt hydroforsystem vill man ha ett visst avstånd mellan till- resp. frånslag. Det åstadkommer man genom att i hydroforkärlet hålla ca 1/3 med luft. Luft kan som bekant komprimeras men inte vätska. En för liten eller ingen luftvolym alls kan vara en orsak till varför din pump slår till och från ofta. Man bör regelbundet kontrollera vattennivån i kärlet. På ett hydroforkärl brukar man fylla på luft genom att stänga mot kärlet, öppna luftningsventilen på toppen och tappa ur allt vatten tillsammans med utfällt järn. När kärlet är tomt stänger man luftningsventilen igen och fyller på vatten. Då komprimeras luften och bildar en tryckkudde som hjälper till att hålla trycket uppe fast pumpen står still.
4. Betr. Livslängden så är det väldigt individuellt beroende på fabrikat och naturligtvis skötsel och underhåll. Det är väldigt svårt att uttala sig om, men ca 20 år ska det i alla fall hålla.

Eftersom du inte är insatt i den här typen av problem skulle jag nog råda dig att ta kontakt med en fackman. Anläggningen är ju inte ny heller så det kan ju bli aktuellt med en ny pump. I så fall kan du ta kontakt med en firma som borrar efter vatten alternativt den firma som monterade in anläggningen en gång i tiden. De kan offerera ett komplett pris.
 

De senast besvarade frågorna

LVVP från Qvantum bättre än Nibe?

13 nov 2024
Vi behöver byta ut vår luftvatten-värmepump (CTC Ecoheat från 2004) och har kikat Qvantum. Har du erfarenhet av dem och hur är deras kvalitet? Bättre eller sämre än Nibe?

Mitsubishi Hero 2.0 LN25, bra luftvärmepump?

30 sep 2024
GreenMatch test 18 sept 24 anger Mitsubishi hero 2.0 LN25 som bäst i test. Du nämner inte Mitsubishi bland dina rek pumpar. Kan jag lita på GreenMatch testet? Eller är Daikin Comfora XTH 25 att...

Källare med vattenburen golvvärme

2 okt 2024
Hej Tack för en väldigt lärorik sida. Jag har nyligen fått golvvärme I källaren Blev rekommenderad köra det när jag gjorde ny betongplatta. Tidigare hade jag el-golvvärme. Har idag fjärrvärme får...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.