Vattenburen värme + pool + vintertemp?

Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Besvarad 27 maj 2015 av Jerker Bengtsson
Jag bygger ett 100kvm hus på Öland och planerar vattenburen värme i isolerad betongsula samt ute pool. Jag funderar på uppvärmning av huset och vill kunna hålla en så låg vintertemp i huset som möjligt när jag inte är där samtidigt som jag vill nyttja anläggningen för poolvärme på sommaren.

Planerad utrustning
Nibe Luft/vatten värmepunp
Nibe VVM 500 (500 liters tank med inbyggd solslinga, solstyrning & poolförberedd)

Jag funderar på att installera solvärmepaneler för att sommartid kunna dra ner solvärme i poolen

Frågor

1. Hur kallt kan man köra ett hus på vintern, 10 grader, 15 grader?
2. Kan man räkna med någon solvärme även vintertid, om ja, räcker den att värma huset lite, andras erfarenhet?
3. Bör jag ha en acktank eller kan man använda husets betongsula som "acktank" för stabil dygnstemperatur på vintern?
4. Erfarenhet av liknande lösningar eller andra bra tips?
 

Svar

Hej
Om dina VS-installationer ska klara sig från att frysa sönder, skulle jag rekommendera att du ligger på runt +10 grader inomhus. Teoretiskt skulle du klara detta med att bara hålla frostfritt, men man behöver en viss säkerhetsmarginal då det kan finnas installationer som är mer utsatta än andra.
Man kan tillgodoräkna sig solvärme även vintertid, men effekten och energin avtar ganska markant. Hur mycket solenergi du får, beror på hur du utformar ditt system, och ytan på dina solpaneler. Det går inte generellt att svara på hur mycket den ger, det får man räkna på för varje specifikt fall.
När man dimensionerar en solvärmeanläggning, balanserar man ytan på panelerna med volymen på tanken. Detta göra man för att kunna tillgodogöra sig maximalt med energi, samt för att hålla upp volymen i systemet så att det inte överhettas.
Eftersom solvärmen inte garanterat klarar vinterdriften av ditt hus, behöver du tillföra energi från en annan källa också. Lämpligtvis gör du detta i din acktank. Din värmepump tillsammans med en elpatron och solvärmen utgör ett bra koncept, där elpatronen endast går in när dom andra systemen inte klarar av lasten.
Min erfarenhet från liknande system är god. Utformar du detta på rätt sätt finns alla möjligheter till en energisnål och välfungerande anläggning.
Det som du bör tänka på är sårbarheten. Hela ditt system bygger på att det finns el tillgängligt.. Vid ett längre strömavbrott vintertid finns risken för att dina system kan frysa ned, och om ett golvvärmesystem fryser ner, är det väldigt omfattande arbete att reparera detta. Du kanske ska fundera på att ha någon form av frysskydd i ditt värmemedia? Ingen ovanlig lösning i sommarhus som står utan tillsyn längre tider.
Lycka till
med vänlig hälsning Jerker
 

De senast besvarade frågorna

Mitsubishi Hero 2.0 LN25, bra luftvärmepump?

30 sep 2024
GreenMatch test 18 sept 24 anger Mitsubishi hero 2.0 LN25 som bäst i test. Du nämner inte Mitsubishi bland dina rek pumpar. Kan jag lita på GreenMatch testet? Eller är Daikin Comfora XTH 25 att...

Källare med vattenburen golvvärme

2 okt 2024
Hej Tack för en väldigt lärorik sida. Jag har nyligen fått golvvärme I källaren Blev rekommenderad köra det när jag gjorde ny betongplatta. Tidigare hade jag el-golvvärme. Har idag fjärrvärme får...

Kan vattnet i radiatorerna frysa?

31 jul 2024
Hej Robin, tack snälla för att jag får ställa min fråga här. Jag har ett hus med entréplan och källare där boytan är 108kvm + 108kvm dvs 216kvm totalt. Huset har idag två vattenfyllda...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.